szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Fidesz szerint a kormány panelfelújítási programja csalássorozat, és csupán arról van szó, miként lehet az egész programot eltolni 2010 utánra, hogy addig minél kevesebb pénzt kelljen e célra kifizetni - mondta László Tamás, az ellenzéki párt képviselője.

Előzőleg Gyenesei István önkormányzati miniszter bejelentette: a lakásfelújítási program során az eddigi legnagyobb, 4,8 milliárd forintos állami támogatás odaítéléséről döntött a tárca. Mire a fideszes László Tamás azt mondta, Gyenesei István sajtótájékoztatójának már a címe is - Növekvő igények és csökkenő terhek - hazugság. Ennek magyarázataként azt mondta, a növekvő igény igaz, ám ez azért van, mert 2007-ben nem volt pályázat. Úgy vélte, a növekvő igény az érintettek kétségbeeséséről szól, hiszen az emberek nem tudnak megszabadulni panellakásaiktól, és abban reménykednek, hogy a felújítás után terheik csökkennek.

A csökkenő terhek állítás viszont hazugság - jelentette ki a Fidesz politikusa. 2003-tól 3,2-szeresére nőtt a távfűtés díja, ami nagy megterhelést jelent a panelben élők számára. Ráadásul - folytatta László Tamás - csökken az önkormányzatok hozzájárulása a penelfelújításhoz, hiszen már nem kell az egyharmad részt vállalni, csupán húsz százalékot, így a teher a rezsi mellett e téren is növekszik.

Gyenesei István azon kijelentésére, hogy a 2001-ben indult panelprogram során eddig mintegy 190 ezer lakás felújítását támogatta az állam, mintegy 35 milliárd forint értékben, László Tamás úgy reagált: ami történt, az még részleges felújításnak is nehezen nevezhető.

A kormány elhiteti a lakókkal, hogy megtörtént lakásaik felújítása, és ez az jelenti, hogy ezek az emberek további felújítást már nem vállalnak, ezzel pedig csapdahelyzetbe kerülnek - szögezte le. A fideszes képviselő kiemelte, hogy 2009-re az idei tízmilliárd forint helyett már csak 7,9 milliárd forint jut panelfelújításra, ráadásul a kormány az előző évekből cipel magával 3,6 milliárd forintnyi kifizetést, ami csökkenti a jövő évi keretet.

Az önkormányzati miniszter ma közölte: az Új Magyarország Lakásfelújítási Program keretében nyújtott 4,8 milliárd forintból nemcsak lakásokat, de 200 millió forinttal a kémények felújítását is támogatja az állam, illetve a meghirdetett ökoprogramra is nyújtott 300 millió forint támogatást. A pénzből 13 500 lakást és 3 ezer kéményt lehet felújítani, míg az ökopályázat által érintett lakások száma 6 ezer.

A miniszter elmondta, hogy 2011-ig évente 7,9 milliárd forint költségvetési keret jut ezen programok támogatására, ám mivel korábban az állam már mintegy 3,6 milliárd forintnyi kifizetést vállalt 2008-ra e programok kapcsán, az idén csak 4,5 milliárd forintról dönthetett a minisztérium.

Gyenesei azt is elmondta, hogy a szeptember végén zárult pályázat során 100 ezer lakás felújítására mintegy 30 milliárd forint összegű támogatási igény érkezett. Mindez 2 ezer lakóközösséget és 250 ezer embert érint.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Lakáspiac: keresett budai házak, eladhatatlan panelek

A múlt év végén mínusz 14,8 ponton állt a GKI-AL Holding-Ingatlan és Befektetés fővárosi ingatlanpiaci indexe, negyedévvel korábban mínusz 16,7 pontot mértek - közölte Akar László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója.

Lett volna idő felkészíteni az egészségügyet a járványra, mégsem léptek a döntéshozók egy aneszteziológus szerint

Lett volna idő felkészíteni az egészségügyet a járványra, mégsem léptek a döntéshozók egy aneszteziológus szerint

Magyarországon 9 millió forint felett nyit az új kombi VW Golf

Magyarországon 9 millió forint felett nyit az új kombi VW Golf

Bodolay Géza az SZFE Színházművészeti Intézetének vezetője

Bodolay Géza az SZFE Színházművészeti Intézetének vezetője