szerző:
Csikász Brigitta

„December 7. óta úgy érzem magam, mint valami bűnöző” – mondta a hvg.hu-nak az az asszony, akit a nyíregyházi rendőrök bilincsben vitték a kapitányságra egy szomszédi civódás után, miközben a nő két kis unokája felügyelet nélkül maradt. Az egyik otthon maradt gyermek belekóstolt testvére gyógyszerébe, s mérgezéssel szállították kórházba. Egy másik intézkedés során Andy Vajna ennek az ellenkezőjét tapasztalta.

A Nyíregyháza-Sóstón élő Vaskó Éva nem csak 16 éves fiáról, de elhunyt lánya két gyermekéről is gondoskodik. Házuk egy szántóföld mellett húzódó, szolgalmi joggal terhelt földútról közelíthető meg. A szántóföld tulajdonosával régóta fennálló vitájuk van, a szomszéd betonoszlopokkal kerítette le tulajdonát, ami megnehezítette Vaskó Éva közlekedését a földúton. „Esős időben az agyagos út többször is megdobta a kocsimat, s véletlenül kivittem néhány oszlopot. Próbáltam ezt megbeszélni a szomszédommal, de nem jutottunk dűlőre, azt azonban nem várhatja el tőlem, hogy ölben cipeljem be a 7 éves, súlyosan beteg unokámat” – idézte fel a cívódásokat lapunk munkatársának Vaskó Éva.

Az elvárható intézkedés
A rendőrség etikai kódexe szerint a rendőr erőszakot kivételesen, kizárólag a törvényes cél elérése érdekében, jogszerű formában és szükséges mértékben alkalmaz, törekszik a következmények mérséklésére, továbbá kerüli a hatalmaskodást és az önkényes erőszak minden formáját. Emellett a Szolgálati Szabályzat 57. §. (1) bekezdése szerint a rendőr szolgálata jogszerű teljesítésekor köteles intézkedéseinek érvényt szerezni, ennek érdekében előzetes figyelmeztetés után, az arányosság elvének figyelembe vételével kényszerítő eszközt alkalmazhat.
December 7-én az újabb szóváltás kerekedett a szomszédok között, miután Vaskó Éva fia, kidöntött egy oszlopot, hogy be tudjanak menni a házukhoz. Emiatt összeugrottak a szomszéddal, és a csetepatéban az asszony meghúzta a férfi haját. Az időközben helyszínre hívott járőrök, akik egyébként egy korábbi, augusztus 20-án történt veszekedéshez is kijöttek, ezt látva az asszonyt nekivágták a kerítésnek, megbilincselték, majd beültették a rendőrautóba.

„Közöltem velük, hogy súlyos pánikbeteg vagyok és folyamatos gyógyszeres kezelés alatt állok, és hogy nem hagyhatom egyedül a súlyosan beteg értelmi fogyatékos unokámat és kétéves testvérét sem, hiszen egyik betegsége, a másik a kora miatt szorul állandó felügyeletre. Ez nem érdekelte őket, és kivittek a főúthoz, ott kellett megvárnom, míg a lányom megérkezett, a kicsikre pedig addig senki nem ügyelt. Közben még az orromat sem törölhettem meg, ebben aztán a fiam segített a kocsi lehúzott ablakán benyúlva.”

Az asszony állítja, megaláztatása a kapitányságon folytatódott: egy koszos zárkába zárták, holott közölte a rendőrökkel betegsége tényét, hangsúlyozva, hogy a bezártság előhozhatja belőle a pánikrohamokat. Eközben nem kapott inni, nem kaphatta meg a szükséges gyógyszereket, s lekezelően bántak vele - mondja Vaskó Éva.

„Az egyik rendőr, aki végül meghallgatott, nagyon megértő volt, de ez nem feledteti velem a kollégái által tanúsított, embertelen bánásmódot” – hangsúlyozta Vaskó Éva, aki a kapitányságról kikerülve rosszulléte miatt néhány órára bekerült a kórházba. Őt kiengedték, unokáját azonban, aki megtalálta és beszedte testvére gyógyszereit benntartották másnapig gyógyszermérgezés veszélye miatt.

A vele történtek annyira megviselték és felháborították Vaskó Évát, hogy elhatározta a rendőröknek vállalniuk kell a viselkedésükért a felelősséget. „Ügyfelemmel szembeni intézkedés jogszerűtlen, szakszerűtlen volt és nem állt arányban az általa elkövetett cselekménnyel, megbilincselése pedig teljesen szükségtelen volt” – mondta a hvg.hu-nak Barcsi István ügyvéd, aki hangsúlyozta, hogy a gyerekek felügyelet nélkül való hagyása pedig akár rosszabbul is végződhetett volna. „Emiatt nem csak büntető, hanem fegyelmi eljárást is kezdeményeztünk a Vaskó Évával szemben intézkedő járőrök ellen.”

Az intézkedési kultúra és bánásmód azonban nem mindig ennyire komisz. A hvg.hu értesülése szerint ugyanis a fővárosban nemrég egy hasonló eset kapcsán a vám- és pénzügyőrség munkatársai készséggel megengedték, hogy egy hölgy segítséget hívjon az egyéves gyermeke mellé, amíg meghallgatják őt. A pesztra érkezését, aki nem más volt, mint a nemzetközi hírű filmproducer Andy Vajna, az egyenruhások megvárták, majd vele együtt mentek be, ahol Vajna vigyázott a kicsire, amíg annak anyja válaszolt a pénzügyőrök kérdéseire. Andy Vajna sajtósa, Schindler Alexandra útján megüzente: az üggyel kapcsolatban nem kíván nyilatkozni.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjének, Fülöp Gergelynek a hvg.hu-nak adott tájékoztatása szerint a „továbbra is agresszíven viselkedő nőt a rendőrök elő akarták állítani. Mivel az asszony ellenállt az intézkedésnek, járőrautóba ültetéséhez testi kényszert és bilincset alkalmaztak.” Hozzátette: a Nyíregyházi Rendőrkapitányságon garázdaság megalapozott gyanúja hallgatták ki a 48 éves asszonyt, aki nem tagadta, hogy megrángatta haragosa haját. Fülöp Gergely közölte: a konkrét intézkedés miatt feljelentett rendőrök ügyében a Nyíregyházi Nyomozó Ügyészség adhat felvilágosítást.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Itthon

Évente másfél millió rendőri intézkedés

A rendőri intézkedések elenyésző százaléka zárul hivatalos személy elleni erőszakkal és csak egy részük végződik rendőr elleni panasszal - mondta az Országos Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi osztályvezetője.

MTI Itthon

Az ombudsman kifogásolja az igazoltatásokat

Több alkotmányos visszásságot is talált az ombudsman az idei október 23-ai nemzeti ünnepen a rendőrség tevékenységében. Szabó Máté ma közzétett jelentésében egyebek mellett azt kifogásolta, hogy a rendőrök nemzetiszín szalag vagy nyakban lógó síp miatt igazoltatták az embereket.

MTI Itthon

Törvényes volt a soroksári rendőri intézkedés

Szükségszerű, törvényes és jogszerű volt a soroksári rendőri intézkedés a vizsgálat eredménye szerint, ugyanakkor felmerült, hogy az akció során szakmai hiányosságok történtek, ezért a főkapitány bűnügyi helyettese kezdeményezi, hogy fegyelmi eljárás keretében tisztázzák az akciót irányító parancsnok felelősségét - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

MTI Itthon

Hamarosan meglesz a rendőri intézkedésekről szóló jelentés

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) vezetői három napon belül egészíthetik ki a szeptember 17. és szeptember 19. között a Kossuth téren és a Magyar Televízió székházánál történt rendőri intézkedések teljes körű kivizsgálásáról szóló jelentést - tájékoztatta kedden az MTI-t.

Itthon

Cigányok igazoltatása: pótcselekvés bűnmegelőzés ürügyén

Roma megfigyelőkkel együtt igazoltattak a rendőrök fél éven át három magyar városban. Kiderült, hogy a rendőrök háromszor annyi cigány járókelőtől kérik el a személyit, mint nem romától. A rendőrök hatékony bűnmegelőzésre hivatkoznak, de a számok alapján inkább tűnik pótcselekvésnek az igazoltatási rögeszme. Kádár András Kristóffal, a Magyar Helsinki Bizottság társelnökével beszélgettünk a hazai gyakorlatról és arról, hogy miért igazoltatnak évi kétmilliószor Magyarországon.

Bottas nyerte az Ausztrál Nagydíjat

Bottas nyerte az Ausztrál Nagydíjat

Rogán: Komolyan gondolta a kormány a junckeres plakátokat

Rogán: Komolyan gondolta a kormány a junckeres plakátokat

Indulhat a gyártás, jön a 12 GB RAM – több memória kerül a telefonokba, mint a laptopokba

Indulhat a gyártás, jön a 12 GB RAM – több memória kerül a telefonokba, mint a laptopokba

14 éves fiú rabolt ki egy másikat Győrben

14 éves fiú rabolt ki egy másikat Győrben

Bármily meglepő, a rúzs- és a szájceruzabiznisz lenyomta a Facebookot

Bármily meglepő, a rúzs- és a szájceruzabiznisz lenyomta a Facebookot

Nőnapra, pedagógusnapra inkább csak illemből ajándékozunk

Nőnapra, pedagógusnapra inkább csak illemből ajándékozunk