szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egységes budapesti bérletet vezetnek be januártól, a 9000 forintba kerülő bérlet a BKV, a Volánbusz és a MÁV Start összes vonalára és szolgáltatásaira egyaránt érvényes lesz a főváros határain belül - közölte Demszky Gábor (SZDSZ) főpolgármester szombaton a Városházán.

A sajtótájékoztatón - amelyen jelen volt Molnár Csaba közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter, Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes és Kocsis István, a BKV vezérigazgatója - Demszky Gábor az új rendszer előnyeként említette, hogy a jövő évtől a BKV-bérlettel utazóknak nem kell plusz jegyet venniük a városhatáron belüli vasúti és Volán-járművek használatakor. 

Az egységes bérlet bevezetéséhez a fővárosi önkormányzat 929 millió forintot, az állam 1,8 milliárd forintot nyújtott, míg az utasok egy százalékkal járulnak hozzá a költségekhez a bérletek megvásárlásával. Ez azt jelenti, hogy a 9000 forintba kerülő bérlet árából egy százalékot az új rendszer bevezetésére fordítanak. A dolgozói bérletek esetében 100, a tanulói, nyugdíjas és a kétheti bérletek esetében pedig 50 forintot, összességében nettó 416 millió forintot az egységes budapesti bérlet díjrészeként a BKV átad majd a MÁV-nak és a Volánbusznak - mondta Demszky Gábor.  

A számítások szerint napi 17 ezer utazás a BKV-val párhuzamos vonalon közlekedő Volán-buszokra tevődik át. Várható az is, hogy az új rendszerben napi 14 ezer budapesti vasúti és Volán-utazás, illetve napi 85 ezer vasúti és 43 ezer Volán helyközi utazás válik olcsóbbá. Molnár Csaba elmondta, hogy az összevont fővárosi bérlet bevezetése az első lépés a régió közlekedésének egységesítése felé. Mint a miniszter hozzátette: az új bérlettel az utasok a BKV 1150 kilométernyi hálózata mellett a főváros közigazgatási határain belül használhatják a MÁV 120 kilométernyi vasútvonalát és a Volán-buszok megállóit. Így mintegy 150 új megállóhelyet vehetnek igénybe a budapestiek a januárban bevezetendő bérlettel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Indul a BKV kisgyerekes-bérlet programja

Hétfőtől érvényes a BKV kedvezményes kisgyerekes bérlete; a 3.250 forintba kerülő szelvénnyel azok a budapestiek utazhatnak, akik gyermekgondozási segélyt (gyes) vagy gyermeknevelési támogatást (gyet) kapnak.

MTI Itthon

Egységes bérlet Budapesten januártól

Januártól bevezetik az Egységes Budapesti Bérletet, amely a BKV, a Volánbusz és a MÁV Start összes vonalára, szolgáltatásaira érvényes lesz, nem kell tehát plusz jegyet venni a városhatáron belüli vasúti és Volán-járművek használatakor a BKV-bérlettel rendelkezőknek - nyilatkozta Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes.

Szerbiában is tesztelik az orosz vakcinákat

Szerbiában is tesztelik az orosz vakcinákat

Laborban előállított csirkehús kerül forgalomba Szingapúrban

Laborban előállított csirkehús kerül forgalomba Szingapúrban

Szájer megerősítette, hogy jelen volt a pénteki bulin

Szájer megerősítette, hogy jelen volt a pénteki bulin