szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Nyílt Társadalom Archívum (OSA) hatvanezer oldalnyi szöveget, egyebek mellett rádióátiratot, állambiztonsági jelentést, jegyzőkönyveket tesz közzé partnereivel, köztük az MTI-vel együttműködve az év folyamán a rendszerváltásról annak 20. évfordulóján - mondta szerdán Rév István, az intézmény igazgatója.

Honlapjukra az év során folyamatosan töltenek fel majd 200 órányi mozgóképet is, amelyek között lesz híradó, oktatófilm és propagandaműsor. Ezenkívül 300 órányi hanganyagot tesznek fel az akkori állampárt, a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) legfőbb vezető testülete, a politikai bizottság üléseiről és az ezzel párhuzamosan futó ellenzéki kerekasztal tárgyalásokról - közölte.

Rév István felhívta a figyelmet, hogy a politikai bizottság vitáihoz kapcsolódva rendszeresen rendeznek majd élő eseményeket is. Az első rendezvényre terveik szerint január 30-án kerül sor, amikor a politikai bizottság úgynevezett "történelmi albizottságának" az 1945 utáni magyar történelemről készített jelentését vitatják meg akkori szerzők és történészek. Az igazgató kitért arra: tevékenységüknek az a célja, hogy "értelmesen lehessen elgondolkodni, mi és miért történt húsz éve a rendszerváltáskor".

Utalt arra, hogy többek között a Magyar Távirati Irodával és az index hírportállal is együttműködnek. Az MTI 1989-ben kiadott híreit valamint akkori rádiófigyelő szolgálatának anyagait, köztük a BBC és a Szabad Európa rádió híreit és kommentárjait teszik majd közzé mind az OSA, mind az MTI honlapján – ez utóbbin napi rendszerességgel várhatóan február elejétől. Az index internetes portálon már most is olvashatók a rendszerváltással kapcsolatos dokumentumok, amely oldalaknak az elmúlt hat napban már 80 ezer látogatójuk volt, és amelyekre folyamatosan, minden nap kerül fel új anyag 1989-ből.

Ezenkívül a Magyar Országos Levéltár és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának anyagait is használni fogják a projekt résztvevői. Az OSA és a levéltár közösen digitalizálják az MSZMP politikai bizottságának ülésein készített hangfelvételeket, amelyeknek legfontosabb részei szintén meghallgathatók lesznek az interneten - folytatta.

Rév István rámutatott: az egymással ellentétben álló történelmi forrásokat igyekeztek párba állítani: a Kossuth Rádió Szabad Európa által rögzített és leírt adásaival szemben a Szabad Európa Rádió adásainak MTI által rögzített anyagait állították párhuzamba, s ugyanígy egymás mellett szerepelnek majd a Magyar Televízió 2-es csatornájához illetve a Szabad Európa Rádióhoz érkezett telefonüzenetek, továbbá az MTI napi hírei és annak tükörképeként a magyar állambiztonsági szervek napi operatív jelentései.

Ezt a hat forrást, illetve az 1989-es év magyar és nemzetközi kronológiáját kiegészítik még az OSA honlapján többek között a szovjet televízió akkori műsoraival és a munkásőrség filmstúdiójának 1989. évi filmanyagával - jegyezte meg az OSA igazgatója.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sorkövető

Mit szúr el az értelmiség a rendszerváltás óta?

Mi tehetett volna a rendszerváltás idején és utána a kelet-európai értelmiség? Milyen strukturális problémákkal kellene szembesíteni a társadalmat ma? Szalai Erzsébet szociológus szerint egy időre eltűnt, de mostanában újra születőben a rendszerkritikus értelmiség, és új utakat kínál. Ő bizakodik, míg mások kétkednek az entellektüelek élharcos szerepét illetően.

ISSN Sorkövető

A közgazdászoknak nem volt receptjük a rendszerváltáshoz

Közép-Kelet-Európában egyszeri, egyedi történelmi folyamat volt a rendszerváltás, aminek leírására és segítésére nem állt készen a közgazdász szakma meg a nemzetközi intézményrendszer. Nem vol receptjük. De másnak se nagyon. A helyzet a „rendszervákuum” megszűnte óta sok tekintetben megváltozott – véli Csaba László közgazdász.

Itthon

Időszámításunk kezdete: 1989, a rendszerváltás éve

Őrült rendszer volt a kommunizmus, amely vakbuzgó deviáns híveit is tébolydába zárta. Alig két éve, hogy megkerülhetetlen mérföldkőnek számít a rendszerváltás a magyar politikai retorikában. A Kelet és Nyugat közötti hídszerepre több nemzet is aspirál. De mire megy vele? Az István, a király 1983-ban nemcsak rockopera, de nemzeti szertartás is volt. Állítások egy új, színvonalas folyóiratban.

Magyarul bocsátott meg a 6:3-ért az új brit nagykövet

Magyarul bocsátott meg a 6:3-ért az új brit nagykövet

Olaszországban erősen megugrott a fertőzöttek száma, de a teszteléseké is

Olaszországban erősen megugrott a fertőzöttek száma, de a teszteléseké is

Nadrágjában turkál Trump ügyvédje az új Borat-filmben

Nadrágjában turkál Trump ügyvédje az új Borat-filmben