szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Érdemi adó- és járulékcsökkentésre van szükség - közölte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt követően, hogy közgazdászokkal egyeztetett.

Gyurcsány beszél
Pár hete még mást mondott
© MTI
A kormány jelentős átrendezést, adó-, járulék- és foglalkoztatási reformot fog javasolni - tette hozzá. A kormányfő kiemelte: érdemi változásra és a mértékek jelentős korrekciójára van szükség.
    
A miniszterelnök szavai szerint a jelenlévők között abban nem volt vita, hogy elsősorban a munkára rakodó terheket kell csökkenteni. A közgazdászok mindegyike azt javasolta, hogy hosszabb időszakra, 3-4 évre kell gazdasági- és társadalompolitikai programot alkotni, s hogy a kormány a választásoktól függetlenül mutassa be az ország számára a lehetőségeket és a tennivalókat. Ebben a periódusban, azért, hogy több lélegzethez jusson a gazdaság, érdemben kell csökkenti az újraelosztás és az adócentralizáció mértékét, ez pedig kiadáscsökkentést igényel.
    
Fidesz: autókat  vettek
 Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője közleményben reagált a miniszterelnök bejelentéseire. A Fidesz szerint Gyurcsány Ferenc látványos egyeztetéssorozata kudarcba fulladt. Szerinte a válság kellős közepén a "sok szöveg" mellett mindössze három konkrét intézkedés látszik: az egész országot elzálogosító, törvénytelen hitelszerződés, a családi pótlék elvétele és luxusautók vásárlása 22 millióért a Pénzügyminisztériumnak.
Az elindítandó változássorozat célja, hogy "Magyarország ebből a felfordulásból ne vesztesként, hanem győztesként jöjjön ki" - fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint a felszólalók mindegyike egyetértett ezzel. 
    
A kormányfő közölte: a cél elérésének alapvető eleme, hogy megváltozzon a foglalkoztatás több feltétele, emellett pedig folyamatosan biztosított legyen az ország hosszú távú finanszírozhatósága és stabilitása.
    
Az egyik résztvevőt idézve Gyurcsány Ferenc azt mondta: fel kell oldani az elmúlt egy évtized Magyarországra jellemző ellentmondását, azt, hogy ami gazdaságpolitikailag szükséges lett volna, az sok esetben társadalompolitikailag, politikailag nem volt lehetséges. Megismételte korábbi kijelentését, mely szerint a kormány átfogó programot készít, s ez tekintettel lesz arra, hogy Magyarországnak egyensúlyi pályán kell maradnia.
   
 A megbeszélésen Gyurcsány Ferenc mellett részt vett Veres János pénzügyminiszter és Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter. A tanácskozáson ott volt Bauer Tamás, Békesi László közgazdász, Chikán Attila, a Corvinus Egyetem tanára, Hamecz István, az OTP Alapkezelő vezérigazgatója, Heim Péter, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója, Jaksity György, a Concorde Értékpapír Zrt. ügyvezető igazgatója, Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke, Orbán Krisztián, az Oriens ügyvezető partnere, Oszkó Péter, a Deloitte Magyarország elnök-vezérigazgatója, Palócz Éva, a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója, Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató Zrt. tudományos főmunkatársa, Róna Péter közgazdász, Surányi György, a CIB Bank Zrt. elnöke, valamint Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke.

SZDSZ: decemberben még szó se volt erről
A Szabad Demokraták Szövetsége szerint is érdemi adó- és kiadáscsökkentésre van szüksége Magyarországnak a gazdasági növekedés felpörgetéséhez és Gyurcsány Ferenc bejelentése elvben egyezik a liberálisok véleményével. A párt közleménye azonban kérdésesnek nevezi, hogy mennyire vehető komolyan a miniszterelnök szándéka, amikor alig egy hónappal korábban, december 5-én a Vállalkozók Napján egy gazdasági fórumon kijelentette: „Érdemi, jelentős adócsökkentésre 2009-2010-ben nincs lehetőség, adószerkezeti átalakítást lehet megtenni”.Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Egy 2018-as telefon volt 2019 legkelendőbb mobilja

Egy 2018-as telefon volt 2019 legkelendőbb mobilja

Megérkezett a teljesen új VW Golf GTI

Megérkezett a teljesen új VW Golf GTI

670 delfintetemet mosott partra a víz, a halászokat okolják a történtek miatt

670 delfintetemet mosott partra a víz, a halászokat okolják a történtek miatt