szerző:
MTI

Életünk 2009-ben nehezebb lesz, még akkor is, ha mindent megteszünk, és minden úgy sikerül, ahogy szeretnénk - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a parlamentben. A kormány ezermilliárd forintos átcsoportosítást tervez az adórendszerben. A fideszes és KDNP-s képviselők bent maradtak az ülésteremben a kormányfő beszéde alatt.

© Stiller Ákos
Idén 2,5-3 százalék között fog csökkeni Magyarország nemzeti jövedelme, a költségvetés bevétele is csökken, nő a büdzsére nehezedő nyomás - fogalmazott a kormányfő. A kormány tompítani tudja a világválság hatásait, de sérülni fognak az érdekek és a lehetőségek.

Gyurcsány szerint Magyarország gondjainak kétharmadát okozzák a világban zajló történések, a kisebbik hányad annak a következménye, hogy az elmúlt évtizedben belpolitikai háborúskodás, gyűlölködés, a politika nyelvének, magatartásának eróziója volt jellemző. A kormányfő beszéde közben papírzsebkendőt kért.

Háború helyett békére, illúziók helyett tisztességes, határozott reformpolitikára, a politikai rendszer működésének átalakítására van szükség. A kormányfő szerint e három mellett negyedik feladat a válság rövid távú kezelése. Gyurcsány azt mondta: e feladatok teljesítésével lehet Magyarország a régió megbecsült, sikeres országa.

A magyar gazdaság teljesítménye idén várhatóan 2,5-3 százalékkal csökken, miközben az Európai Unió is recesszióban van. A világgazdasági válság nyomán gyengülnek a devizák, ez jellemző az angol fontra vagy a zlotyra, amely 40 százalékkal értékelődött le, a forint pedig 10-15 százalékkal a korábbi 255-260 forintos euróárfolyamról. Be kell fejezni az elmúlt 10 év  politikai háborúját, az illúziókeltés helyett reális célokat kell kitűzni és át  kell alakítani az igazgatási rendszert. "A legfontosabb most a rövid távú válságkezelés feladatának megoldása" - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Jelentősen és határozottan kell csökkenteni a személyi jövedelemadót és a tb-járulékot, ezzel egyidejűleg el kell törölni a vállalkozások, magánszemélyek különadóját. A kormány ezermilliárd forintos átcsoportosítást tervez az adórendszerben - közölte a miniszterelnök. Ehhez jelentősen szűkíteni kell az adórendszerben meglévő mentességeket és kedvezményeket, mérsékelten kell növelni az áfát, illetve létre kell hozni az egységes vagyonadót - mondta a miniszterelnök.

A következő héten a kormány nevében Bajnai Gordon gazdasági miniszter konzultál a Magyar Bankszövetség és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének vezetőivel annak érdekében, hogy a bankok kezdjék meg folyamatosan hitelezni a vállalkozásokat. A bankrendszer jelenleg csak nagyon visszafogottan finanszírozza azokat a vállalkozásokat is, amelyek rendelkeznek piacokkal, és folyamatos termelésükhöz hitelekre van szükségük. A bankoknak fel kell gyorsítaniuk a hitelezést, így Bajnai a megoldás érdekében február első napjaiban konzultál a bankszektor vezetőivel - közölte Gyurcsány.

Kisebb parlamentre van szükség, és át kell alakítani az országgyűlési képviselők javadalmazását, költségtérítését. A kormányfő szerint jelentősen csökkenteni kell az önkormányzati képviselők számát, az önkormányzati igazgatás méretét. Ezek mellett hozzá kell nyúlni a pártfinaszírozáshoz is. A kormányfő szerint ha a politikai elit önmagát védi, el fogja veszíteni a lehetőséget arra, hogy minimális változásokat kezdeményezzen. "Vagy képesek vagyunk a hazugságokkal szembenézni és magunk is változni, vagy az ország nem lesz képes megtenni mindazt, amire nagy szüksége van" - fogalmazott a kormányfő. Ezt a mondatot az ellenzéki padsorokban morajlás kísérte.

A kormány - az adórendszerrel szinkronban - átalakítaná a szociális és jóléti támogatások rendszerét: például bruttósítaná és megadóztatná a családi pótlékot. Az javasolják, hogy a nyugdíj kivételével növeljék meg és bruttósítsák azokat a szociális és jóléti támogatásokat, amelyeket ma mindenkinek alanyi jogon ad a kormány, majd ezt követően vonják be azokat az adórendszer alá, de úgy, hogy az átlagosan vagy annál rosszabbul keresők számára ez ne jelentsen veszteséget. A rendszert úgy kell átalakítani, hogy azok kapjanak többet, akiknek ez jobban szükséges, legyen célzottabb a szociális rendszer, s ne kezelje azonosan az alacsonyabb és magasabb jövedelműeket. Gyurcsány szerint a jóléti rendszer más területein is hasonló logikájú változások szükségesek, de erről nem mondott részleteket.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Gyurcsány-csomag: kijelentések után, bejelentések előtt

Rosszabb egy brutális kriminél – írta egyik blogbejegyzésében a kormányfő a világgazdaság helyzetéről. Meglehet, a rendkívüli parlamenti ülésnapon elhangzó kormányzati elképzelések kapcsán az egyszeri magyar is a miniszterelnök szavaival él majd. Politikusaink az elmúlt hetekben is összevissza beszéltek a válságkezelés lehetséges forgatókönyveiről. Gyurcsány Ferenc mára irányokat ígér, nem konkrét számokat.

MTI Plázs

Influenzajárvány van Magyarországon

Influenzajárvány van Magyarországon, bár még nem érte el az ország minden részét; több mint 21 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel az év negyedik hetében, ez másfélszeres emelkedés a korábbi héthez képest - tette közzé az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat honlapján szerdán.

MTI/hvg.hu Itthon

Rendkívüli parlamenti ülésnap a válságról - percről percre

Életünk 2009-ben nehezebb lesz, még akkor is, ha mindent megteszünk, és minden úgy sikerül, ahogy szeretnénk - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a parlamentben. A kormány ezermilliárd forintos átcsoportosítást tervez az adórendszerben. A fideszes és KDNP-s képviselők bent maradtak az ülésteremben beszéde alatt.

A Pál utcai fiúkból olvasott fel a brit nagykövet – videó

A Pál utcai fiúkból olvasott fel a brit nagykövet – videó

Kiszivárgott fotókon a Xiaomi új telefonja, amellyel borsot törnének a Samsung orra alá

Kiszivárgott fotókon a Xiaomi új telefonja, amellyel borsot törnének a Samsung orra alá

A győri ellenzék vakon repül, de így is azt hiszi, hogy nyerhet

A győri ellenzék vakon repül, de így is azt hiszi, hogy nyerhet

Készülődhetnek az Apple-rajongók, hamarosan érkezik egy új iPhone

Készülődhetnek az Apple-rajongók, hamarosan érkezik egy új iPhone

Az Egyesült Államokban is megjelent a kínai koronavírus

Az Egyesült Államokban is megjelent a kínai koronavírus

Smith ügynök nem tér vissza a Mátrix 4-ben

Smith ügynök nem tér vissza a Mátrix 4-ben