szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Életünk 2009-ben nehezebb lesz, még akkor is, ha mindent megteszünk, és minden úgy sikerül, ahogy szeretnénk - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a parlamentben. A kormány ezermilliárd forintos átcsoportosítást tervez az adórendszerben. A fideszes és KDNP-s képviselők bent maradtak az ülésteremben beszéde alatt.

© Stiller Ákos

1 2 3
Sorrend megfordítása

A korona helyett Paksért aggódnak

Balsai István - az IMF-fel kötött szerződésre utalva - az állami tulajdonban lévő tárgyakért aggódik, nem kifejezetten a Szent Korona miatt. Példákat is hozott: paksi atomerőmű, a MÁV vagyonszerkezete.

Gyurcsány: félnek, mint ördög a tömjénfüsttől

Érdemibb beszélgetést szeretne hallani a parlamentben Gyucsány Ferenc. A miniszterelnök úgy érzi, hogy sokan megijednek, ha arról kell beszélni, mi lehet Magyarország stratégiája. Ezt követően a távozó Boross Pétert méltatta, majd visszatért a paralmenti vita értékeléséhez. Lehet itt ostorozni 30 percben a kormányt, de lehetne úgy is dönteni, hogy nem velem foglalkozik az ellenzék, hanem az országgal,  s ha valaki évek óta másról sem beszél, mint arról hogy felkészült a kormányzásra, mondhatna néhány mondatot, hogy ezt hogyan képzeli - javasolta a miniszterelnök a Fidesznek.

Aztán képben mesélte el, mit is érez az ellenzék: félnek, mint az ördög a tömjénfüsttől, hogy ki fog derülni, nincsen olyan megoldás Magyarországon, hogy jön egy jó király, aki ráteszi a kezét a nemzetre és azt mondja, gyógyulj és az gyógyul. Ezt követően a Fidesz politikusainak felszólalásait állította egymással szembe, és ellentmondásaokra igyekezett felhívni a figyelmet.

Önök is, én is munkahelyekről beszéltünk, önök a sajátjukról, én meg az emberekéről. Be kell fejezni a politikai kisdedóvót. A parlament legnagyobb ellenzéki pártja azt folytatja, amit az elmúlt években csinált - sorolta a kormányfő. Nem gondolom, hogy túl sokat keresnek a parlamenti képviselők, fizetésük az átlagjövedelem két-háromszorosa, de a felelősségük is ennyi - osztott-szorzott a miniszterelnök, aki ebből kiindulva azt mondta: ha ezzel a dologgal (vagyis képviselői fizetések nagysága, értéke) nem nézünk szembe, akkor ennél nagyobb társadalmi kérdésekben hogyan tesszük majd meg - szólt a költői kérdés.

Szeptember 30-ig kellene egy átfogó társadalmi-gazdasági program - mondta a kormányfő. Az euróra is kitért, ami egy védőoltás a komrányfő szavai szerint. Nem tudták elvenni a kedvemet a vitáktól és konzultációktól - replikázott Gyurcsány Ferenc. Úgy látja, a parlament többségében pozitív a szándék. Azt ígérte: a tavaszi ülésszak kezdetére bemutatják a számszerűsített legfontosabb javaslatokat bemutatják.

Almássy nagyszabású sajtótájékoztatónak nyilvánította a kormányülést

Almássy Kornél, független képviselőként nagyszabású nyilvános sajtótájékoztatónak minősítette a jelenlegi rendkívüli kormányülést, mivel semmi konkrétum nem hangzik el. Kritikaként hozta fel, hogy már eddig is több elképzelés hangzott el, de ezek a javaslatok eddig süket fülekre találtak. Almássy hangsúlyozta: konkrét javaslatokat kell letenni az asztalra, és ha ez nem megy, akkor le kell vonni a következtetéseket, és Izlandhoz hasonlóan előrehozott választásokat kell tartani.

Az MDF felvállalta az adófizetők érdekképviseletét

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője a felszólalását azzal kezdte, hogy szerinte ma a parlamentben az adófizetők szűk rétegét senki sem képviseli, ezért az MDF ezt a feladatot felvállalja.

Herényi Károly is csalódottságát fejezte ki. Keresik a kiutat, de a konkrétumok és az összefogás reménye helyett megint azt lehet látni, hogy minden ott folytatódik, ahol tavaly decemberben abbahagyták – fogalmazott a frakcióvezető.

Herényi Károly megismételte az MDF novemberben tett javaslatait. Nem igaz, hogy nincs mozgástér. Lehet, hogy adócsökkentésre most nincs lehetőség, de átcsoportosításra van – mondta a frakcióvezető. Ugyanakkor hangsúlyozta: nincs más utunk, mint a kilábalás.

Kóka: Davosba menni, vagy maradni

Kóka János az SZDSZ frakcióvezetője a Davosi Világgazdasági Fórumra utalva elmondta, hogy sokan a képviselők közül gondolkoztak azon, hogy oda menjenek, vagy a miniszerelnök által kért rendívüli ülésen vegyen részt. Azért maradtak, mert abban bíztak, hogy előre tudnak lépni a válság kezelésében - jegyezte meg Kóka János. 

Kifogásolta, hgoy néhány alapigazság most sem mondatott ki. Kóka szerint az állam azért nem tudja megoldani a problémát, mert a probléma az állam maga.

Kóka szerint sem igaz, hogy ezt a válságot nem a kormány robbanotta ki. Helyesnek vélte a költségvetési palfontörvény elfogadását, az IMF-hitel felvételét és véleménye szerint volt érdeme a kormánynak a válság kezelésében. Igazat adott abban a Fidesznek, hogy az előző kormányok gazdaságpolitikája miatt ért minket legyengülten a válság. A teljes igazság igazság azonban itt sem hangzott el: nem lehet egyszerre adócsökkentést és hiánycsökkentést végrehajtani fedezet nélkül, az csődbeviszi az országot.

Ugyanakkor felelőssé tette a Fideszt azért, hogy ellenzéki pártként támogatja a szakervezeteket az irreális béremelési követeléseikben, hogy a vizitdíj népszavazásra bocsátása miatt elérte, hogy a kormány feladja a reformokat, és hogy ellene megy az összes kiadáscsökkentést célzó intézkedésnek.

A Fidesz parlament feloszlatására tett javaslata pedig azért nem hiteles Kóka szerint, mert amögött sincs semmi olyan program, ami kivinné az országot a válságból. Az SZDSZ frakcivezetője végül adóátrendezést javasolt, áfaemelés nélkül.

 

Varga: láttuk, hogyan indultak be önök

Maximális csalódás, szégyen - mondta Varga Mihály, a Fidesz alenöke arra utalva, hogy GYurcsány Ferenc azt ígérte, másfél hónap múlva áll elő a kormány konkrétumokkal. Eltitkolták az ország valós helyzetét, nem hajlandók szembenézni a rossz gazdaságpolitikával, önök az első számú felelősei annak, hogy Magyarorszég ilyen helyzetbe került - foglalta össze. Varga trükkök százaira, és őszödi beszédre is emlékezett. Nem a világgazdasági válság miatt került az ország ilyen nehéz helyzetbe, a világgazdasági válság ez csak plusz lökés. itt 2007 óta recesszió van, amikor a világon még azt sem tudtak mi az a válság. Néhány év alatt olyan adósságot csináltak az országnak, amit a Kádár-rendszer 40 év alatt, az ország adósságcsapdába került - hangsúlyozta a politikus. Hiába lesz a világgazdaság helyzete jobb, Magyarország akkor sem tud felzárlózni - tette hozzá.

Ma új programokat hallottunk, de ebben eddig sem volt hiány - mondta Varga Mihály, ezt egy felsorolás követte: 100 lépés, Új Magyarország, Új Egyensúly, 48 pont, tisztasági csomag, Új Polgárosodás Programja, Beindultunk. Láttunk hogy hogyan indultak be önök-  szólt a frappáns átkötés. Az IMF hitel lehet, hogy az ön problémáját megoldotta, de az országét biztosan nem - mondta a kormányfőnek címezve. Argentín-tipsú helyzet - értékelt a fideszes politikus. A kkv-k támogatását emelte ki, és Bajnaitól is kérdezett volna, aki azonban már elhagyta a termet. Kitér Veres autóvásárlására is, amelyet arcátlannak nevezett. Van még pénz az államháztartásban - mondta Varga, arra utalva, hogy a kormány "MSZP-közeli önkormányzatoknak" osztott szét 5 milliárd forintot. Erre a felszólaló politikus környezetéből felhorkantak többen: így van, így van.

Veres: bárcsak más is olyan okos lett volna, mint a Fidesz utólag

Veres János pénzügyminiszter a fidesz utólagos kritikáira reagálva megjegyezte: bárcsak fele olyan okos lenne bármelyik ország illetve bármilyen előrejelzést készítő elemző a válság kezelését illetően, mint amilyen a Fidesz képviselői így utólag.

Dávid Ibolya azon megállapításával kapcsolatban, miszerint közvéleménykutatások azt mutatják, hogy a lakosság nagy része támogatná az átfogó reformokat, arra figyelmeztetett: Magyarországon a lakosság 80 százaléka reformpárti, ugyanakkor, csak 20 százalék támogatja a reformokat, ha ez őt nem érinti pozitív módon - idézett egy friss közvélemény kutatást a pénzügyminiszter, aki szerint ezzel kell szembenéznie a kormánynak, amikor döntéseket hoz.

A pénzügyminiszter utalt arra is, hogy a válság őszi hulláma óta az egész világon romlottak és a tavaly őszi előrejelzésekhez képest is jelentősen romlottak a feltételek. A vártnál rosszabb makrogazdasági pálya miatt szükséges költségvetési korrekciónál alapvető szempont, hogy az országnak továbbra is javítania kell az államháztartási egyensúlyt annak érdekében, hogy a stabilitás fenntartható legyen - fogalmazott Veres János.

A pénzügyminiszter ugyanakkor kifogásolta, hogy az ellenzék a kritikáiban megfeledkezik azokról a válságkezelő intézkedésekről, mint például a banki betétek biztosítása, a bankok közötti likviditás növelése érdekében tett lépések, az államháztartási hiány csökkentése, vagy a devizahitelesek védelmében meghozott döntések.

Molnár összefoglalt, ígért, támogatást kért

Molnár Csaba közlekedési, hírközlési és energetikai miniszter azt mondta felszólalásában, "az energetika szektor tekintetében"  két tényezőnek van kiemelt hatása: az árnak és a biztonságos ellátásnak. Az árról már meghozták a szükséges döntéseket. 500 millió köbméteres stratégiai tároló kapacitását pedig 1,2 milliárdra növelik majd. Munkahelyteremtőek lesznek a földgázszállítással kapcsolatos infrastruktúrális fejlesztések - tette hozzá. Elosztóközpont lehetünk, erre predesztinál minket a földrajzi fekvésünk, tudásunk - mondta a miniszter. Szóba került a biomassza és a geotermikus energia is. A közösségi közlekedést sem hagyta ki Molnár. A munkahelymegszűnések miatt keresletcsökkenésre számít, és átalakítást ígér. A miniszter gyakorta kapkodta  a levegőt számokkal tűzdelt felsorolása közben, melynek végén támogatást kért.

Dávid Ibolya: a kormány eddig mire várt?

Dávid Ibolya, az MDF elnöke már önmagában egy örvendetes hírnek nevezte, hogy ezúttal a parlamentben ültek össze a képviselők egy újabb válságtanácskozásra, mert itt dötéseket is lehet hozni - fogalmazott. Kritizálta a kormányt, hogy eddig semmi konkrét lépést nem tett a válság kezelése érdekében, miközben a korábbi tanácskozások során minden szereplő elmondta a véleményét a válság kezeléséről. A tétlenségnek megvannak az eredményei, de még semmi olyan kormányintézkedés nem volt, ami a válságból kihozná az országot - emelte ki.

Az MDF elnöke megjegyezte, hogy az ország nagyon komoly bajban lehet, ha az IMF vezér látogatását követően a miniszterelnök 180 fokos fordulatot vett, de Gyurcsány Ferenc mai felszólalásából sem derült ki több konkrétum.

Bátor és fájdalmas lépésekre van szükség, hiszen most már nem a következő választásokról szól a történet, hanem arról, hogy miből lesznek munkahelyek a gyermekeink számára és nekünk miből lesz nyugdíjunk - hangsúlyozta Dávid Ibolya.

Fodor: zene volt füleimnek

Abban reménykedem Magyarország számára egy új kezdetet jelent a szembenézés a válsággal - mondta Fodor Gábor 15 perce elején. Ezután Bibót idézte. Majd megkérdezte: böcsebbek lettünk-e, világosabban látunk-e? Van-e történelmi fátum amit beteljesítünk? Nekünk tanulni kell a történelemből és nem végzetszerűen felfogni azt - mondta a liberális poltikus. Nem kívánom bűnbakká tenni a miniszter urat és nem kívánom diabolizálni a Fideszt - folytatta. Orbán szavait idézte, amikor a kapzsiságot és a mohóságot tette felelőssé a válságért. Fodor szerint kölcsönös tiszteletre van szükség. Egyikünk sem tudja tökéletesen azt a megoldást, ami jó lenne, a problémát a kompromisszum oldja meg - hangsúlyozta. Politikai megállapodást szeretne Fodor. A feladatokat is kiosztotta: a Fidesz ne akarjon előrehozott választásokat, várjon a 2010-es választásokig, az MSZP mutassa meg, hogyan kell cselekedni, a többiek is legyen önkritikusak. 2002 és 2006 közötti hibás gazdaságpolitikáért az SZDSZ is felelős - mondta Fodor. Gyurcsány javaslatairól azt mondta: zene volt füleimnek.
1 2 3

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Itthon

Jobban vezet a Fidesz, erősödött a Jobbik

Rossz a közhangulat, a válság megoldásának eddigi lépései a Szonda Ipsos felmérése szerint nem győzte meg a közvéleményt. Januárban nőtt a távolság a Fidesz és az MSZP között. A közvélemény-kutatás eredményét a Népszabadság tette közzé.

hvg.hu Itthon

Gyurcsány-csomag: kijelentések után, bejelentések előtt

Rosszabb egy brutális kriminél – írta egyik blogbejegyzésében a kormányfő a világgazdaság helyzetéről. Meglehet, a rendkívüli parlamenti ülésnapon elhangzó kormányzati elképzelések kapcsán az egyszeri magyar is a miniszterelnök szavaival él majd. Politikusaink az elmúlt hetekben is összevissza beszéltek a válságkezelés lehetséges forgatókönyveiről. Gyurcsány Ferenc mára irányokat ígér, nem konkrét számokat.

MTI Itthon

Szavazhatnak a parlament feloszlatásáról, két szavazás kell hozzá

Két szavazással kerülhet napirendre a rendkívüli parlamenti ülésen a Fidesznek az Országgyűlés feloszlatására vonatkozó javaslata: először a sürgősségről, majd a napirendre vételről voksol a Ház - közölte Szili Katalin a házbizottság soron kívüli ülése után.

MTI Itthon

Az SZDSZ nem szavazza meg a parlament feloszlatását

Az SZDSZ parlamenti frakciója úgy döntött, hogy a csütörtöki rendkívüli parlamenti ülésen nem fogja támogatni a Fidesznek az előre hozott választásokra tett indítványát - közölte újságírókkal az országgyűlési képviselőcsoport megbeszélését követően Fodor Gábor.

Tiltakozott a NAT-ellen? Az Emmi szerint rákerült a "Gyurcsány-listára"

Tiltakozott a NAT-ellen? Az Emmi szerint rákerült a "Gyurcsány-listára"

180 gyerek fertőződhetett meg calicivírussal Nyíregyházán

180 gyerek fertőződhetett meg calicivírussal Nyíregyházán

Két külön gombbal mehet a játék a Xiaomi hamarosan érkező új csúcsmobilján

Két külön gombbal mehet a játék a Xiaomi hamarosan érkező új csúcsmobilján