szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jól döntött a kormány, amikor a közszféra bérkompenzációját a költségvetési tartalékból fedezték - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a közszolgálati rádió csütörtök reggeli krónikájának adott interjújában. Nem cáfolta az őt kérdező újságíró felvetését, hogy ezt a döntést a Nemzetközi Valutaalap (IMF) rosszallotta.

A miniszterelnök az IMF esetleges rosszallását illetően csak annyit mondott: ezt januárban már megvitatta Dominique Strauss-Kahnnal, amikor a nemzetközi pénzintézet vezérigazgatója Budapesten járt.

Az MR1-Kossuth Rádió újságírójának arra a felvetésére, hogy nem tűnik-e a bátortalannak a kormány, ha először bejelenti a 13. havi bér elvételét közszférában, majd a sztrájkfenyegetés után ad egy ekkora kompenzációt, a kormányfő úgy válaszolt: fafejűség lenne, ha nem tudnának kompromisszumot kötni.

A miniszterelnök nem adott konkrét választ arra, hogy mekkora lenne a járulék és a személyi jövedelemadó csökkentésének mértéke.

A változásokkal kapcsolatban kitért arra: végignézik a szociális rendszert, és a célzott juttatásokról - mint például a rendszeres szociális támogatás vagy a lakástámogatás - konkrétan, az érintett helyzetét megvizsgálva döntenek. Megvizsgálják az alanyi jogon járó támogatásokat is, többek közt a családi pótlék rendszerét.

A vagyoni adókról szólva kiemelte: még számos nyitott kérdés van ezen a területen. Példaként említette, hogy nehéz eldönteni, négyzetméter alapon és az önkormányzat differenciálására támaszkodva, vagy az ingatlan értékének tételes megállapítása alapján fizessenek az emberek adót.

Gyurcsány visszautasította azt a felvetést, hogy azért nem mondana konkrétumokat a tervezett átalakításról, mert kiszivárogtatásokkal tesztelik az embereket. "Ez nem játék" - szögezte le.

Hangsúlyozta azt is, hogy az adócsökkentésnek nem célja a szavazatszerzés. "Nem gondolom azt, hogy egy ilyen program választási szempontból mérlegelhető, értékelhető, nekem nincs is ilyen megfontolásom" - fogalmazott a kormányfő.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Gyurcsány-csomag: kijelentések után, bejelentések előtt

Rosszabb egy brutális kriminél – írta egyik blogbejegyzésében a kormányfő a világgazdaság helyzetéről. Meglehet, a rendkívüli parlamenti ülésnapon elhangzó kormányzati elképzelések kapcsán az egyszeri magyar is a miniszterelnök szavaival él majd. Politikusaink az elmúlt hetekben is összevissza beszéltek a válságkezelés lehetséges forgatókönyveiről. Gyurcsány Ferenc mára irányokat ígér, nem konkrét számokat.

MTI Itthon

Gyurcsány közmegegyezést és papírzsebkendőt kért

Életünk 2009-ben nehezebb lesz, még akkor is, ha mindent megteszünk, és minden úgy sikerül, ahogy szeretnénk - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a parlamentben. A kormány ezermilliárd forintos átcsoportosítást tervez az adórendszerben. A fideszes és KDNP-s képviselők bent maradtak az ülésteremben a kormányfő beszéde alatt.

hvg.hu Itthon

Gyurcsány: pokolian nehéz lesz

A következő hetek a részletegyeztetéséről szólnak - mondta Gyurcsány Ferenc a rendkívüli parlamenti ülésnapba ékelt miniszterelnöki sajtótájékoztatón. Elmondta a sajtónak, hogy február 16-ig (a parlament tavaszi ülésszakának első napjáig) nem is tud a kormány szerkezetátalakítást célzó programjának részleteiről beszélni. A konzultációk, kalkulációk, a részletek kidolgozása azonban már hétfőtől megkezdődik.

MTI/hvg.hu Itthon

Rendkívüli parlamenti ülésnap a válságról - percről percre

Életünk 2009-ben nehezebb lesz, még akkor is, ha mindent megteszünk, és minden úgy sikerül, ahogy szeretnénk - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a parlamentben. A kormány ezermilliárd forintos átcsoportosítást tervez az adórendszerben. A fideszes és KDNP-s képviselők bent maradtak az ülésteremben beszéde alatt.

Letartóztatták a nevelőnőjét bántalmazó 17 éves fiút

Letartóztatták a nevelőnőjét bántalmazó 17 éves fiút

Egy 2018-as telefon volt 2019 legkelendőbb mobilja

Egy 2018-as telefon volt 2019 legkelendőbb mobilja

A türingiai választás miatt megbénult Merkelék elkezdhetnek félni választóiktól

A türingiai választás miatt megbénult Merkelék elkezdhetnek félni választóiktól