szerző:
MTI

A kormány azt javasolja, hogy 386 helyett 199 fős legyen a parlament, a parlamenti képviselők tiszteletdíját rögzítsék a mindenkori átlagbér háromszorosában, szűnjön meg a számla nélküli költségtérítés, csökkenjen a felére az önkormányzati képviselők száma.

© MTI

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a vasárnapi soron kívüli kormányülés után tartott sajtótájékoztatón elmondta: javaslatuk szerint a 199 parlamenti képviselőből 176-ot listán, egy fordulóban, megyénként választanának meg, 23-at pedig a mandátumot nem eredményező megyei szavazatok alapján. A választás egyfordulós, arányos és olcsóbb lesz - tette hozzá.

A kormányzati tervek szerint a parlamenti választásokon megmaradna az 5 százalékos választási, és az ötvenszázalékos érvényességi küszöb - tette hozzá a kormányfő. Közölte, az új szisztémával a mai kétfordulós választási rendszer 8 milliárd forintos költsége 4 milliárd forintra csökkenne.

Gyurcsány Ferenc tájékoztatása szerint a kormány arra is javaslatot tesz, hogy a parlamenti képviselők tiszteletdíja a mindenkori átlagbér háromszorosa legyen. Mint mondta, el kell fogadni, hogy a parlamenti képviselők felelőssége meghaladja az átlagemberekét.

Azt is kezdeményezik - tette hozzá - hogy szűnjön meg a számla nélküli költségtérítés, számla alapján azonban továbbra is el lehetne számolni az utazás és a szállás költségeket. Nincs ok arra, hogy bármilyen különleges szabályok vonatkozzanak a parlamenti képviselőkre - hangoztatta.

Gyurcsány Ferenc kitért arra is: indítványozzák azt is, hogy a jelenlegi közel 26 ezer fős létszám helyett csökkenjen a felére az önkormányzati képviselők száma az országban. Ebbe beletartoznak a megyei és a fővárosi önkormányzati képviselők is - jegyezte meg. Kormányzati számítások szerint az alkotmányos intézményrendszer megújítása ciklusonként százmilliárd forintos megtakarítást eredményez.

A csomag bevezetésének határidejét firtató kérdésre válaszolva Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: 2009 elején lehet olyan ambíció, hogy már 2010-ben kevesebb legyen a parlament létszáma és arányosabb, olcsóbb legyen a választási rendszer. Kiemelte: a következő napokban ötpárti megbeszéléseket kezdeményeznek.

Amivel szemben állunk nem egyszerűen költségvetési és növekedési kérdés, hanem az elmúlt 20 év uralkodó társadalmi, gazdasági modelljét érő nagy kihívás, amely miatt Magyarországon is másként kell csinálni egy sor dolgot - indokolta a miniszterelnök a kormány által kezdeményezett változtatásokat.

Gyurcsány Ferenc közölte, hogy a kormány egyes tagjai a sajtótájékoztató után is folytatják az egyeztetéseket.

A miniszterelnök kérdésre válaszolva rendkívül aggasztónak nevezte a háromszáz forint körüli euróárfolyamot. A magas árfolyamnak messze ható következményei lehetnek, hiszen a devizahiteleseknek 20-30 százalékkal nőtt meg a törlesztő részletük.

A miniszterelnök emlékeztetett: hétfőn egyeztetett a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), a Gazdasági Versenyhivatallal (GVH) vezetőivel, szerdán pedig a kormány tárgyal arról, hogy miként lehet segíteni a bajba jutott devizahiteleseken.

Mielőbb hiteles eurómentrend kell, és a lehető leggyorsabb bevezetés - mondta Gyurcsány Ferenc. Közölte: egyetért Szapáry Györggyel, a jegybank korábbi alelnökével, aki egy pénteki konferencián fogalmazott hasonlóan.

Az a reális, ha következő hónapokban széles körű egyeztetés mellett legkésőbb szeptember 30-ig elkészülhet az euró bevezetésének magyarországi forgatókönyve - jelentette ki Gyurcsány Ferenc. Először azonban a csatlakozás folyamatáról kell egy kimunkált társadalmi-gazdasági programot adni, majd ennek keretében lehet meghatározni, hogy mikor kell belépni az "euró előszobájába", az ERM-II. rendszerbe - hangsúlyozta.

"Én a lehető leggyorsabb, de teljesíthető és hiteles menetrend mellett vagyok" - fogalmazott a kormányfő, aki szerint az euróbevezetés nagyon fegyelmezett szociális, társadalmi és gazdasági program.

A kormányfő megjegyezte, hogy Szlovéniában a kormány és az ellenzék megállapodott az euró bevezetésének programjában, és véget vetettek a szociális-társadalmi egymásra licitálásnak. "Magyarországon ez még csak remény" - tette hozzá.

A miniszterelnök szerint az elmúlt évek azt bizonyították, hogy különösen a két nagy párt ceruzája vastagabban fogott, amikor szociális-jóléti intézkedésekről volt szó. "Én 2006 óta arra törekszem, hogy ez megváltozzon, több kevesebb sikerrel, nem kevés küzdelemmel, de ebben én jó partner leszek" - mondta Gyurcsány Ferenc.

"Ha mindenki csak népszerűt akar mondani a lakosságnak, akkor nem lesz eurónk soha" - szögezte le a kormányfő. Szerinte, ha a politikusok nem tudnak nemet mondani az egyenként bármennyire jogosnak tűnő igényekre, amelyek összességében nem finanszírozhatóak, akkor nem lesz eurónk. "Azok támogassák az euró bevezetését, aki fegyelmezettek tudnak lenni, a fegyelemből nő ki az euró, nem pedig a szimpla, felszínes politikai akartból" - zárta végül a mondandóját Gyurcsány Ferenc.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Gyurcsány közmegegyezést és papírzsebkendőt kért

Életünk 2009-ben nehezebb lesz, még akkor is, ha mindent megteszünk, és minden úgy sikerül, ahogy szeretnénk - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a parlamentben. A kormány ezermilliárd forintos átcsoportosítást tervez az adórendszerben. A fideszes és KDNP-s képviselők bent maradtak az ülésteremben a kormányfő beszéde alatt.

hvg.hu Itthon

Gyurcsány-csomag: kijelentések után, bejelentések előtt

Rosszabb egy brutális kriminél – írta egyik blogbejegyzésében a kormányfő a világgazdaság helyzetéről. Meglehet, a rendkívüli parlamenti ülésnapon elhangzó kormányzati elképzelések kapcsán az egyszeri magyar is a miniszterelnök szavaival él majd. Politikusaink az elmúlt hetekben is összevissza beszéltek a válságkezelés lehetséges forgatókönyveiről. Gyurcsány Ferenc mára irányokat ígér, nem konkrét számokat.

MTI Gazdaság

A százmilliárd forintos megtakarítást jelentő közjogi reform

Az egyfordulós választással 4 milliárd forintot, a kisebb létszámú parlamenttel 10 milliárdot, az önkormányzati képviselők számának felére csökkentésével 47,3 milliárdot, a kistelepülések főállású polgármesteri posztjának megszüntetésével pedig 14,4 milliárd forintot spórolna meg egy kormányzati ciklusban a költségvetés - derül ki a abból a háttéranyagból, amely a soron kívüli vasárnapi kormányülés döntéseit ismerteti.

MTI/hvg.hu Itthon

Rendkívüli parlamenti ülésnap a válságról - percről percre

Életünk 2009-ben nehezebb lesz, még akkor is, ha mindent megteszünk, és minden úgy sikerül, ahogy szeretnénk - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a parlamentben. A kormány ezermilliárd forintos átcsoportosítást tervez az adórendszerben. A fideszes és KDNP-s képviselők bent maradtak az ülésteremben beszéde alatt.

hvg.hu Itthon

Gyurcsány: pokolian nehéz lesz

A következő hetek a részletegyeztetéséről szólnak - mondta Gyurcsány Ferenc a rendkívüli parlamenti ülésnapba ékelt miniszterelnöki sajtótájékoztatón. Elmondta a sajtónak, hogy február 16-ig (a parlament tavaszi ülésszakának első napjáig) nem is tud a kormány szerkezetátalakítást célzó programjának részleteiről beszélni. A konzultációk, kalkulációk, a részletek kidolgozása azonban már hétfőtől megkezdődik.

2,8 millió forint tao-pénzt költött egy új sportolóra az Orbán-kormány

2,8 millió forint tao-pénzt költött egy új sportolóra az Orbán-kormány

A Saxo Bank meghökkentő jóslatai közt szerepel a 375 forintos euró árfolyam

A Saxo Bank meghökkentő jóslatai közt szerepel a 375 forintos euró árfolyam

Rendkívüli társulati ülést hívtak össze az Új Színházban – videó

Rendkívüli társulati ülést hívtak össze az Új Színházban – videó

Figyelmeztetést adtak ki az ónos eső és a köd miatt

Figyelmeztetést adtak ki az ónos eső és a köd miatt

Elárverezték Andy Vajna gyűjteményét, elkelt a legendás kabriója is – videó

Elárverezték Andy Vajna gyűjteményét, elkelt a legendás kabriója is – videó

Olyat láttak a tudósok a Napon, amit korábban még senki

Olyat láttak a tudósok a Napon, amit korábban még senki