szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Magyar Rádió álláspontjával egyezően látja a közszolgálati feladatok teljesítésének módját a közmédiumok európai szervezete - tudható meg az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) két igazgatója által jegyzett levélből, amelyre a Petőfi adó működésével kapcsolatos per első tárgyalási napján többször is hivatkoztak a felek a Fővárosi Bíróságon.

"A változatos műsorkészítés követelményét a műsorszolgáltató teljes teljesítménye alapján kell vizsgálni, nem az egyes csatornák alapján" - áll a Jane Vizard jogi és Raina Kostadinova rádiós igazgató által jegyzett levélben.

Az EBU-tisztségviselők jelzik: egy tavalyi körkérdésükre beérkezett válaszokból az derül ki, hogy a tagok által képviselt államok többségében működik olyan közrádió, amely műsorideje 95 százalékában zenét sugároz, ám ezek között nagyon kevés akad, amely keverné az egyes stílusokat.

 A szervezet "aggodalommal kíséri figyelemmel az MR2-Petőfi ügy fejleményeit, és meglepetten vette tudomásul, hogy egy ilyen ügy eldöntéséhez bírósági utat kellett igénybe venni" - kezdődik a levél.

A Magyar Rádió 11 hónappal ezelőtt támadta meg bíróságon az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) tavaly januári határozatát, amely szerint az MR2-Petőfi adó nem biztosítja a műsorszámok és a nézetek sokszínűségének közmédiumoktól a médiatörvényben megkövetelt megjelenítését.

A közrádió vezetése arra hivatkozva kérte a határozat megsemmisítését, hogy a közrádió összes, bárki által fogható csatornája együttesen felel meg ezeknek a kritériumoknak, márpedig a jogszabály az intézményektől, nem pedig azok egyes adóitól várja el a sokszínűség követelményének megfelelést. A menedzsment emellett végrehajthatatlannak tartja az ORTT határozatát, mivel nem jelöli meg, mit és mikortól kellene tennie a rádiónak.

A hétfői tárgyaláson a Magyar Rádió jogi képviselője jelezte, egyfelől hiányosnak és az eljárási szabályokat sértőnek vélik a médiahatóság döntését, másfelől továbbra is kitartanak korábban hangoztatott álláspontjuk mellett, hogy összes adóik tekintetében megfelelnek a törvényi előírásnak. Ennek bizonyítékaként említették, hogy a közmédiumot felügyelő kuratórium nem emelt szót az MR2-Petőfi új struktúrája ellen.

Az MR tavalyelőtt nyár óta új műsorstruktúrával jelentkező - és sajtóhírek szerint ezzel jelentős hallgatottság-növekedést elérő - Petőfi adója ellen már 2007 őszén kritikákat fogalmaztak meg az ORTT egyes tagjai, mondván, az adó csak a huszonéves és harmincas korosztálynak szól.

A médiahatóság tavaly január 30-án elfogadott határozata kimondta: "a műsorszolgáltató nem tesz eleget a médiatörvényben a közszolgálati műsorszolgáltatók számára előírt alapelvi követelményeknek", mivel "nem biztosítja a kisebbségi álláspontoknak a megjelenítését, nem gondoskodik a műsorszámok változatosságával a hallgatók széles köre érdeklődésének színvonalas kielégítéséről".

A közszolgálati rádió akkor úgy kommentálta a döntést: örömmel fogadja az ORTT párbeszédre szóló felhívását, s már akkor kérte: a médiahatóság nevesítse, véleménye szerint az MR2-Petőfi Rádió műsorszolgáltatása mely hatályos jogszabály melyik pontját sérti. Az eljárás - amiatt, hogy az ORTT jogi képviselőjének közlése szerint nem kapták meg a felperes egyik előkészítő iratát - június közepén folytatódik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kult

Az új MR2-Petőfi: mennyire zene?

A hazai zenei színtér egyértelműen üdvözölte az MR2 néven zenei adóvá lett Petőfi arculatváltását. A rádiócsatorna megélénkítette a hazai alternatív-popzenei szcénát. Vannak ugyanakkor, akik csalódottak, műfaji sokszínűséget vártak, ám mást kaptak, leginkább visszautasítást. Mit, miért játszik az MR2 Petőfi? Megkérdeztük, s egy szoftver segítségével statisztikákat is készítettünk.

MTI Itthon

ORTT-vizsgálat indult a Petőfi Rádió ellen

A Magyar Rádió (MR) vezetésének tudomása szerint vizsgálatot folytat az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) a Petőfi Rádió új műsorstruktúrájának kialakítása kapcsán - közölte a közszolgálati médium vezetése csütörtökön az MTI-vel. Az ORTT későbbre ígért tájékoztatást a távirati irodának arról, valóban folyik-e az a vizsgálat, amiről a rádió tudomást szerzett.

MTI Itthon

A Magyar Rádió nem alkuszik: közszolgálati az MR2-Petőfi műsora

A Magyar Rádió (MR) fenntartja azon álláspontját, hogy az MR2-Petőfi teljesíti közszolgálati kötelezettségeit - áll a szerdai médiahatósági meghallgatása után kiadott rádiós közleményben. Az ORTT elnöke kijelentette: ő valószínűleg egy másik ülésen volt, mint a rádió vezetője, de részleteket nem kívánt közölni, mert még folyik az eljárás.

Müller Cecília a netes vásárlásra buzdít

Müller Cecília a netes vásárlásra buzdít

Mémesedik a rejtélyes fémoszlop, mutatjuk a legjobbakat

Mémesedik a rejtélyes fémoszlop, mutatjuk a legjobbakat

Bocsánatot kért Deutsch Tamás Manfred Webertől

Bocsánatot kért Deutsch Tamás Manfred Webertől