szerző:
MTI

Kétszázmillió forint plusztámogatást és százötven használt gépkocsit ad az Országos Polgárőr Szövetségnek (OPSZ) az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, hogy javuljon a közbiztonság azokon a településeken, ahol a rendőri jelenlét nem volt elegendő.

Draskovics Tibor miniszter azután tartott sajtótájékoztatót, hogy megbeszélést folytatott Bencze József országos rendőrfőkapitánnyal és Túrós Andrással, az OPSZ elnökével. 

Azokon a településeken, területeken, ahol a rendőri jelenlét nem volt elég, a polgárok több biztonságot várnak, a polgárőrség is fokozottan lesz jelen a rendőrség mellett, azzal együttműködve. Ennek biztosítása érdekében kétszázmillió forint plusztámogatást nyújt a minisztérium az OPSZ-nek, valamint 150 használt rendőrségi és büntetés-végrehajtási gépkocsit is átadnak a polgárőröknek, hogy ezzel segítsék a munkájukat.
   
A miniszter úgy fogalmazott: szorosabbra kell fonni a biztonság hálóját Magyarországon, ezt várják a polgárok és a kormány is, ebben pedig nagy szerepe van a 85 ezres polgárőrségnek, ezért megerősítik az együttműködést. 
   
Draskovics Tibor hozzátette, hogy nemcsak a rendőrség feladata a rend és a nyugalom megteremtése, ezért a polgárőrség után a következő hetekben másokkal is - például a közterület-felügyelettel, a mezőőrséggel, az erdőőrséggel - szorosabbra fűzik az együttműködést. 
   
Túrós András azt mondta: a legeredményesebb és leghatékonyabb miniszteri találkozó volt a keddi. Közölte, hogy azokban a megyékben, ahol a közbiztonsággal gond van, az OPSZ fokozott szolgálatot javasol a polgárőr egyesületeknek, vagyis azt kezdeményezi, hogy duplázzák meg a közterületeken eltöltött szolgálati órák számát.     Rámutatott arra, hogy évente 7 millió szolgálati órát teljesítenek a polgárőrök, s a tárca plusztámogatásával ez 10-12 millió szolgálati órára nőhet 2009-ben. 
   
Az OPSZ azt javasolja a polgárőr egyesületeknek, hogy elsősorban a rendőrséggel közös szolgálatot lássanak el, s ahol nincs rendőrség, szervezzenek fokozott szolgálatot. Emellett kezdeményezik, hogy ahol az indokolt, állítsanak fel posztos polgárőrszolgálatot - tette hozzá a szövetség elnöke.
   
Túrós András közlése szerint Magyarországon a települések kétharmadában működik polgárőrség. Ötven-hatvan további önkormányzat jelezte az OPSZ-nél, hogy új polgárőr egyesületet hoznának létre, így néhány hónap alatt több ezerrel is nőhet a polgárőrség létszáma. 
   
Kitért arra, hogy a lakosság szubjektív biztonságérzetének javítása érdekében polgárőr fogadóórákat, ügyeleteket, lakossági fórumokat szerveznek, és fokozott szolgálatot látnak el az iskolák környékén is. Mint mondta, a minisztériumtól kapott támogatás garancia arra, hogy a polgárőrség 2009 tavaszától sokkal aktívabb lesz, ami hozzájárul a közbiztonság javításához. 
   
Bencze József országos rendőrfőkapitány a rendőrség legfontosabb stratégiai partnerének nevezte a polgárőrséget. Közölte: a polgárőrség segíthet a rendőrségnek abban, hogy jobban szét tudják osztani a rendőri erőket a közterületeken. 
   
Utalt arra, hogy a tavalyi 7 millió szolgálati órából egymilliót a rendőrséggel közösen teljesítettek a polgárőrök, ezalatt 800 körözöttet fogtak el közösen, 800 büntetőfeljelentést és 6 ezer szabálysértési feljelentést tettek.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Gyurcsány: többet várunk a rendőrségtől

A miniszterelnök szerint az ország többet vár a rendőrségtől, mint korábban, de arra is készen áll, hogy többet adjon, mint korábban - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a rendőrség évértékelő és feladatszabó értekezletén.

ISSN Sorkövető

„Az a rendőrség a normális, amely mindenkit le akar tartóztatni”

ÁVH-sok jöhettek, az ÁVH nem. Az 1956-os forradalom leverése után rohamtempóban szervezték újra a politikai rendőrséget. Kádárékat egyetlen szempont érdekelte: minél gyorsabban a saját kezükbe akarták venni a belső elhárítást, és minél hamarabb meg akartak szabadulni a szovjetek gyámkodásától. A gyakorlatban nemigen létezett „a kétfrontos harc” és „az elbocsátott légió”, az ÁVH-sokra nagy szüksége volt az új rezsimnek.

MTI Itthon

Rendőrség: nincs bűnbanda Enyingen

Enyingen - ahol a veszprémi gyilkosság egyik feltételezett elkövetője, a még körözött Sztojka Iván lakik - nincs bűnbanda - cáfolta az MTI-nek a bűncselekmény kapcsán felröppent szóbeszédet a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója.

Vélemény

Cigány-magyar polgárőrségeket!

Magasodó gyűlöletfalak építőkockájává is válhat a kődarab, amely betörte a székesfehérvári roma lány fejét. Ugyanakkor pozitív fejleményt is tartalmaz az eseménysor.

A Vodafone Budapesten elindította Magyarország első 5G-hálózatát

A Vodafone Budapesten elindította Magyarország első 5G-hálózatát

Venezuela is bekerült az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába

Venezuela is bekerült az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába

Erdogan beleegyezett a tűzszünetbe Észak-Szíriában

Erdogan beleegyezett a tűzszünetbe Észak-Szíriában

Halálos motorbaleset az M5-ösön

Halálos motorbaleset az M5-ösön

Fekete október: már több tucat magyar halt meg közlekedési balesetben

Fekete október: már több tucat magyar halt meg közlekedési balesetben

Női bűnözőkre vadászik az Europol

Női bűnözőkre vadászik az Europol