szerző:
Benkő Eszter

Nem kap szükséglakást az az ózdi hatgyermekes roma család, amelynek háza nemrég porig égett. Az önkormányzati gyorssegélyt öt nap alatt sikerült folyósítani.

A Budai család két és fél éve vette házát Ózd Sziklás tetőre keresztelt részén, távol a helyi romatelepektől. A ház február 7-én, szombatról vasárnapra virradóra leégett. Bár a rendőrségi közlemény nem utal arra, hogy az elmúlt idők romák elleni támadásainak egy újabb állomásáról lenne szó, van, aki nem zárja ki ezt az eshetőséget: legalábbis erre utalnak Mohácsi Viktória EP-képviselő szavai, aki múlt csütörtöki sajtótájékoztatóján amikor romák elleni támadásokról beszélt, egy szombatról vasárnapra virradó esetről is szót ejtett. A pontosítás elmaradt, de jó okunk van feltételezni, hogy Mohácsi az ózdi esetre utalt.

A rendőrségi közlemény szerint a lakástüzet vélhetően egy villamos berendezés vagy az egyik szobában lévő kályha okozhatta. A kályha az oltás alatt is égett, kéményéből a padlás magasságában egy tégla hiányzott. Mivel a helyszínen a tűzoltók nem találtak égésgyorsító anyagot vagy hasonlót, az oltásvezető szakember kizárta a gyújtogatás lehetőségét. A rendőrségi adatgyűjtés alkalmával beszerzett információk szerint a környékbeliek semmi szokatlant nem észleltek a tűz idején vagy az előtt, igaz, a tűzoltókat sem ők értesítették. Egy a közelben cirkáló járőrnek tűnt fel, hogy ég a ház, a család épp nem volt otthon. A rendőrök szerint az sem merült fel, hogy Budaiék esetlegesen haragos viszonyban álltak volna valakivel, illetve, hogy megfenyegették volna őket.

A pórul járt család másképp látja ezt. Azt mondják minden szomszéddal jóban voltak, kivéve egyet. A családfő 2008 nyarán feljelentést tett a rendőrségen, miután közvetlen szomszédját azon kapta, hogy az utcán lévő gyerekei irányába lövöldözik. Budai Barnabás szerint a rendőrség emberélet kioltására alkalmas fegyvereket kobzott el a szomszédtól. Az ózdi rendőrségtől nem kaptunk információkat erről az ügyről. Budai a hvg.hu-nak azt mesélte, szomszédja kezdettől fogva rossz szemmel nézte, hogy mellé költöztek, és többször kijelentette, hogy addig nem nyugszik, míg el nem üldözi őket Sziklás tetőről. Mint mondja, szomszédja számos alkalommal megfenyegette, többek között azzal, hogy felgyújtja a házát. Budai ennek ellenére nem állítja, hogy haragosának köze lett volna a háztűzhöz, mint mondja, nem akarja kétségbe vonni a tűzoltói állásfoglalást, így nem is tesz feljelentést.

Az Ózdi rendőrkapitányság hivatalvezetője Molnár Tamás a hvg.hu-nak elmondta, közigazgatási eljárás keretében, tűzszakértő bevonásával vizsgálják az ügyet. A korábban fenyegetőző szomszéd és a család távollétében kigyulladt ház között a rendőrség nem lát összefüggést, mint mondják, semmi nem utal arra, hogy lenne, két külön ügyről van szó.

Az eset pikantériája, hogy a Magyar Gárda vasárnap tagtoborzót tartott Ózdon. A Budai család a tűz előtti napon azért ment el otthonról, hogy a családfő korábbi lakhelyükön a Hétes-telepen részt vállaljon a gárda elleni roma erődemonstráció megszervezésében. A Hétes Ózd ler legreménytelenebb helyzetben lévő, legszegényebb romatelepe, Budai pedig a Hétes Egyesület elnöke. A szervezet a telep rehabilitációját illetve felszámolását szeretné elősegíteni.

Többek között a Budai család sorsát mutatja be Bódis Kriszta, Isten adóssága című dokumentumfilmje is, melyet 1998 és 2002 között forgatott. A rendezőnő maga is támogatta Budaiékat, mint mondja Budaiéknak tíz évébe telt, mire meg tudták vásárolni a most leégett házat, és ezáltal ki tudtak szakadni a hétesi cigánytelep nyomorából.

A Budai szülők, tekintve, hogy otthonuk lakhatatlanná vált, a tűz másnapján az ózdi önkormányzathoz fordultak segítségért. A hivatal ez ügyben illetékes intézménye, az Ózdszolg Vagyongazdálkodási, Városüzemeltetési és Szolgáltató Kht. nem utalt ki szükséglakást a hat gyermekes családnak. A leégett ház Barna Mária, az anya tulajdona volt, valamennyien hivatalosan is oda bejelentve, ott éltek. A hivatal ennek ellenére elutasította Budaiék átmeneti otthon iránti kérelmét, arra hivatkozva, hogy a volt férj, azaz Budai Barnabás bérlője egy önkormányzati tulajdonú, ózd-hétesi háznak. Bár a tényállás helyes, a város nyomornegyedének számító hétesi cigánytelepen álló házban a férfi állítása szerint szülei élnek. Egy hét óta azonban tízen lakják a szobakonyhás lakást, ahol Budai elmondása szerint a poloska mellett csak a csótányból van több, és a patkány is gyakori vendég. Budai a hvg.hu-nak azt mesélte, nem is a segítség, inkább a segítő szándék hiányát sérelmezi, mint mondja, a sajtó érdeklődése előtt szinte nem is fogadta őket a helyi önkormányzat.

Szerettük volna megkérdezni a hivatalt is az esetről, az Ózd Szolg. Kht. tájékoztatása szerint azonban kizárólag az igazgató, Szemere Endre jogosult nyilatkozni Budaiék ügyében, őt viszont hiába próbáltuk egy héten keresztül elérni hivatalában, nem sikerült.

Az önkormányzat bár lakást nem, gyorssegélyt azért ígért a családnak. Az azonnali segítséget jelentő apanázst Budaiék öt nappal az eset után kapták meg.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Az EU szerint elérhető a Brexit-megállapodás

Az EU szerint elérhető a Brexit-megállapodás

Gondoskodnak az államtitkári tisztségéből felmentett Kara Ákosról

Gondoskodnak az államtitkári tisztségéből felmentett Kara Ákosról

Távozik Mészáros Lőrinc lánya az Opus Global igazgatóságából

Távozik Mészáros Lőrinc lánya az Opus Global igazgatóságából

Mi az a perec, és mit keres ma a Google főoldalán?

Mi az a perec, és mit keres ma a Google főoldalán?

Leszakadt felsővezeték miatt rövid időre teljes szélességében lezárták az M1-est

Leszakadt felsővezeték miatt rövid időre teljes szélességében lezárták az M1-est

Máris szétszedték az idei legerősebb iPhone-t, választ kaptunk végre egy nagy kérdésre

Máris szétszedték az idei legerősebb iPhone-t, választ kaptunk végre egy nagy kérdésre