szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyarországnak fontos szerepe lehet Szerbia európai uniós csatlakozásában jövőre, amikor - a spanyol soros elnökség kezdetével - Spanyolországgal és Belgiummal együtt tagja lesz az EU "trojkájának" - jelentette ki szerdán Újvidéken Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi és nemzeti kisebbségi bizottságának elnöke.

A politikus kétnapos munkalátogatáson tartózkodik a Vajdaságban, s a nap folyamán találkozott Bojan Pajtic tartományi kormányfővel, Egeresi Sándorral, a vajdasági parlament elnökével, valamint Pásztor István gazdasági titkárral, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével. Megbeszélést folytatott a három délvidéki pártból álló Magyar Koalíció vezetőivel, majd magyarkanizsai (Kanjiza) vállalkozókkal és civil szervezetek képviselőivel találkozott.

A vezető politikusokkal folytatott megbeszélés után Németh Zsolt újságírók előtt leszögezte: a párbeszéd, a Szerbia EU-csatlakozásáról szóló eszmecsere már most nagyon fontos napirendje kell legyen kétoldalú kapcsolatainknak.

Találkozójukon Egeresi Sándor leszögezte, hogy Szerbiának stratégiai célja az EU-hoz történő csatlakozás, és a Vajdaság új statútumának elfogadása egy lépés az ennek eléréséhez vivő úton. Reményét fejezte ki, hogy a helyi parlament által még tavaly októberben elfogadott, s az utóbbi időben komoly belpolitikai viták középpontjába került alaptörvény már márciusban életbe léphet, miután jóváhagyja a belgrádi törvényhozás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Békülékenyen szólt a szerb államfő Koszovóról

Borisz Tadics szerb elnök csütörtökön tagadta, hogy Szerbia a kilencvenes évek politikáját alkalmazná Koszovóval szemben, s kijelentette: Belgrád nem akarja megakadályozni Koszovó csatlakozását bizonyos nemzetközi pénzügyi szervezetekhez.

Koronavírus-fertőzések miatt tíz napra bezár a Miskolci Nemzeti Színház

Koronavírus-fertőzések miatt tíz napra bezár a Miskolci Nemzeti Színház

Jön az új otthonteremtési program, a gyemektelenek is reménykedhetnek

Jön az új otthonteremtési program, a gyemektelenek is reménykedhetnek

Már autóban is lehet vezetékes hajszárítót, porszívót használni – kipróbáltuk

Már autóban is lehet vezetékes hajszárítót, porszívót használni – kipróbáltuk