szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az MSZP debreceni önkormányzati képviselői szeretnék megtudni, milyen hitelfelvételre vállalt tízmilliárdos kezességet a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. - közölte Madarasi István, az önkormányzat pénzügyi bizottságának szocialista elnöke és Szathmári Károly, a bizottság szocialista tagja csütörtökön sajtótájékoztatón. A vagyonkezelő szerint autóbuszbeszerzésre vállaltak kezességet.

Megítélésük szerint a város költségvetése és mozgástere szoros összefüggésben van a vagyonkezelő holding működésével, ezért indokolt megkérdezni, hogy "az önkormányzati költségvetési előterjesztés mellékletében éppen hogy csak megemlített 32 millió eurós kezességvállalást - ami mai áron számolva 10 milliárd forint - kinek az érdekében tették 2008 év végén".
   
A szocialista politikusok választ várnak arra a kérdésre, hogy ki vette fel ezt a hitelt a nemzetközi pénzügyi válság közepette, milyen napon és milyen árfolyamon. Szerintük "mély hallgatás és titkolózás övezte ezt a tranzakciót, amikor köztudomású, hogy aki a közelmúltban devizahitelt vett fel, az finoman szólva is vakmerő, de megítélésünk szerint a vakmerőségen is túlmutat az, ha erre valaki kezességet vállal".
   
Összességében az, hogy a város önkormányzata nem tervez hitelt felvenni 2009-ben, helyes lépés, de az, hogy az előző évben a Vagyonkezelő Zrt.-nél ilyen ügylet köttetett, az több mint hiba - jelentették ki a szocialista politikusok.
   
Madarasi István ugyanakkor örömmel nyugtázta, hogy a fideszes városvezetés befogadta a szocialisták egy évvel ezelőtti javaslatát, mely szerint nem szabad hitelt felvenni. Még így is több mint 19 milliárd forint jelenleg az önkormányzat adóssága, illetve kötelezettségállománya, és ebben az évben 3,9 milliárd forintot kell a törlesztésekre fizetni - tette hozzá. Szathmári Károly emlékeztetett rá, hogy az előző évben volt egy másik javaslatuk is, amely szerint a Vagyonkezelő Zrt.-n keresztül nem szabadna a lakosság terheit növelni, s nem szabadna onnan osztalékot átcsoportosítani a város költségvetésébe. "Ezen javaslatunk is visszaköszön, mert 2009-ben nem tervez osztalékfizetést a Vagyonkezelő Zrt.-től a város. Ugyanakkor ezen még finomítani kell, mert a közüzemi díjakat sajnos továbbra is indokolatlanul emelték" - tette hozzá a szocialista önkormányzati képviselő.
   
A Vagyonkezelő Zrt.közleménye szerint a holding autóbuszbeszerzésre vállalt kezességet. A közlemény emlékeztet rá, hogy a Debreceni Közlekedési Zrt. (DKV) vezetésével létrejött konzorcium nyerte el a város közigazgatási területén autóbusszal végzett menetrend szerinti személyszállítást, nyolcéves időtartamra.
   
A szolgáltatás ellátásához szükséges járműállományt lízing formájában biztosítja a konzorciumi partner. A szolgáltatás biztonsága érdekében a DKV Zrt. vállalta, hogy a lízingszerződésből eredő kötelezettségekre kezességet vállal - olvasható a közleményben.
   
A tájékoztatás szerint a kezességvállalás nem jelent többletterhet a DKV Zrt. részére, mivel a buszok rendelkezésre állásáért fizetendő díj része a lízingdíj is.  A kezesség esetleges érvényesítése csak azt jelentené, hogy a rendelkezésre állási díj részeként a lízingdíjat közvetlenül a lízingbeadó részére fizetné meg a DKV Zrt. - zárul a debreceni vagyonkezelő holding közleménye.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!