szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Bencze József országos rendőrfőkapitány tízmillió forintos nyomravezetői díjat ajánlott fel annak, aki érdemi információval szolgál a kiskunlacházi gyilkosság ügyében. Kiskunlacháza polgármestere már korábban felajánlott egymillió forintot a nyomravezetőnek.

Tavaly november 23-án egy tizennégy éves lányt öltek meg Kiskunlacházán, a település művelődési háza közelében lévő ligetben. Bencze József országos rendőrfőkapitány pénteken úgy döntött, hogy - mivel a polgármester által felajánlott egymillió forintos nyomravezetői díj a mai napig nem hozott eredményt -, ezért további tízmillió forinttal megemeli a nyomravezetői díjat.

A rendőrségi közlemény szerint a főkapitány megállapította, hogy "az ügyben igen szakszerű és kiemelkedően nagy intenzitású munkavégzés folyik", a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság 10 fős nyomozó csoportot állított fel. További négy rendőrrel megerősítették a csoportot, és az Országos Rendőr-főkapitányság  munkatársai folyamatosan segítik a PMRFK étékelő-elemző munkáját.

Az ügyben eddig 336 embert hallgattak ki, illetve számoltattak el, 92-től vettek DNS-mintát. Ez alapján 64 embert kizártak a potenciális elkövetői körből, további 28 DNS-minta vizsgálata folyamatban van. Ezen túlmenően 12 embernek a poligráfos vizsgálatára is sor került - közölte a rendőrség.

Bencze József kedden egy újságírói kérdésre elmondta, hogy több személy DNS-ét kell elemezni a kiskunlacházi gyilkosság nyomozásában, emiatt húzódik több hónapja a nyomozás. Bencze József már akkor jelezte, elképzelhető, hogy nyomravezetői díjat tűznek ki.

A bűncselekmény után pár nappal Kiskunlacházán több mint háromezren gyűltek össze, hogy tiltakozzanak az erőszak ellen. A művelődési háznál tartott rendezvényen, melyet a nagyközség önkormányzatának képviselő-testülete szervezett, Répás József (független) polgármester mondott beszédet, amelyben - bár még nem lehetett tudni, ki követte el a bűncselekményt - úgy fogalmazott: "Kiskunlacházán elég volt a roma erőszakból".

A tüntetésen felolvastak egy nyílt levelet, amelyet a köztársasági elnöknek, a miniszterelnöknek és más közjogi méltóságoknak fogalmaztak meg. Ebben az önkormányzat követelte a közbiztonság megerősítését, állandó rendőrőrs felállítását, valamint azt, hogy szigorúbban büntessék az erőszakos bűncselekmények elkövetőit.

A gyilkosság után a közbiztonság megerősítésére térfigyelő kamerákat szereltettek fel a település forgalmasabb pontjain.

Pest megye rendőrfőkapitánya december végén azt mondta, hogy hamarosan eredmény várható az óriási közfelháborodást kiváltó kiskunlacházi gyermekgyilkosság ügyében, de gyanúsítottat azóta nem nevezett meg a rendőrség.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Kiskunlacházi gyilkosság: nyomozás meghosszabbítva

Hatvan nappal meghosszabbította a kiskunlacházai gyermekgyilkosság felderítésére két hónappal ezelőtt indított nyomozás befejezésének határidejét a Pest megyei Főügyészség - mondta Csecserits István szóvivőtő.

hvg.hu Itthon

Bencze: nem a gyanúba kevert fiatalok gyilkoltak Kiskunlacházán

Nem igaz, hogy borzalmasan romlott a közbiztonság az országban – mondta a hvg.hu-nak Bencze József országos rendőrfőkapitány a Fidesz politikusainak kijelentéseire reagálva. Viszont a feszültségek csillapítására megerősítik a körzeti megbízotti szolgálatot, új bevetési egységet hoznak létre és további rendőröket vezényelnek az utcákra. A főkapitány cáfolta, hogy a hírbe hozott három roma fiatal lett volna a kiskunlacházi gyilkosság elkövetője.

Vélemény

A kiskunlacházi tragédia másnapján

Kellő rendőri jelenléttel talán meg lehetett volna előzni a horrort, egy tizennégy éves kislány szörnyű halálát a főváros agglomerációs övezetéhez tartozó Kiskunlacházán. De a rendőrőrsöt megszüntették. A gyilkosságba torkolló csoportos nemi erőszak előzménye, hogy egy deviáns csoport hosszabb ideje fenyegeti a községet. Ezt állítja a helyi lap, a Mi újságunk főszerkesztője, a művelődési ház szervezője, aki a helyi általános iskola alsó tagozatában tanít.

MTI Itthon

Nincs gyanúsítottja a kiskunlacházai gyilkosságnak

A nyomozás határidejének újabb 60 napos meghosszabbítására nyújtott be előterjesztést a kiskunlacházai gyilkosság tettesének felderítésére az illetékes ügyészséghez a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság.