szerző:
MTI

A tavaly őszi sikertelen szavazás után várhatóan hétfőn sem oszlatja fel magát az Országgyűlés, miután sem az MSZP, sem az SZDSZ nem támogatja a javaslatot, így igen szavazataival kisebbségben marad a Fidesz, a KDNP és az MDF.

A hétfői ülésnapon a parlament feloszlására vonatkozó két kezdeményezést is tárgyalnak majd: az egyik a Fidesz és a KDNP január végén benyújtott országgyűlési határozati javaslata, amely március 8-i hatállyal oszlatná fel az Országgyűlést, a másik pedig egy népi kezdeményezés, amelyet az Országos Választási Bizottság közlése szerint 3 hónapon belül amúgy is napirendre kellene tűzni. A Ház együtt tárgyalja a két indítványt, az expozét a Fidesz tartja, de külön-külön szavaznak majd a két határozatról.
 
Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője az MTI-nek azt mondta, hogy az elmúlt egy hét eseményei minden eddiginél fényesebben igazolták, hogy az embereknek vissza kell kapniuk a jövőről szóló döntés lehetőségét. Szerinte Gyurcsány Ferenc a hétfői parlamenti ülésnapon a "reménytelenség csomagját" jelentette be, és azonnali lépések helyett, hosszú évek múlva esetleg életbe lépő intézkedésekről beszélt, figyelmen kívül hagyva azt, hogy jövőre mindenképpen lesz választás. 
 
Kovács Tibor, az MSZP frakcióvezető-helyettese az MTI-nek nyilatkozva sajnálatosnak nevezte, hogy a Fidesznek a hatalom megszerzése mindennél fontosabb. Mint mondta, azért nem támogatják az Országgyűlés feloszlásáról szóló javaslatot, mert a gazdasági válság olyan feladatok elé állítja minden ország politikai vezetését, amelyhez az összes energiájukra szükség van. Ahhoz, hogy a gazdasági válság kezelésében Magyarország sikeres legyen, nem választási kampányra van szükség - tette hozzá.

Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője az MTI-nek azt mondta, hogy pártja tartja magát korábbi döntéséhez, miszerint nem támogatja a parlament feloszlását. Hozzátette: a jelenlegi helyzetben nem ez az alapvető kérdés, hanem az, hogy a válságban milyen megoldásokat találnak az ország számára.
 
A liberális politikus szerint a kormánynak kell a helyzet megoldására javaslatokat megfogalmaznia, nem háríthatja át a felelősséget az ellenzékre. Tény, hogy a miniszterelnök által bejelentett csomag megismétli az SZDSZ 2007-es javaslatait, de most sem a vagyonadó bevezetésének, sem nyugdíjkorhatár emelésének nincs realitása, így ezek az intézkedések nem kezelik a válságot - közölte Horn Gábor.
 
Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője azt mondta: a 10 tagú képviselőcsoport megszavazza a parlament feloszlásáról szóló mindkét indítványt. A frakcióvezető emlékeztetett arra, hogy az MDF tavaly ősszel is így döntött, amikor maga adta be a parlament feloszlatásáról szóló javaslatot.
 
A tavalyi MDF-es javaslat elbukott, akkor 171 igen és 204 nem szavazattal utasította el a parlament. Az MDF mellett akkor is a Fidesz és a KDNP voksolt igennel, az MSZP és az SZDSZ nem támogatta, ahogy a független országgyűlési képviselő, Gyenesei István önkormányzati miniszter és a szintén független Lengyel Zoltán sem, aki azóta belépett az MDF-frakcióba.
 
A jövő hétfői állapot szerint a 385 mandátummal rendelkező parlamenti képviselő közül a Fidesz és a KDNP összesen 162 szavazattal bír, de ez az MDF-fel együtt is csak 172 igen voks. Ezzel szemben a szocialistáknak a független Gyenesei István önkormányzati miniszterrel és a 19 SZDSZ-es képviselővel 208 szavazatuk van. Így ha az MSZP és az SZDSZ teljes létszámban bent van az ülésteremben, akkor a végeredményt már nem befolyásolja, hogy a négy további független képviselő hogyan szavaz.
 
Az alkotmány külön nem rendelkezik a döntéshez szükséges szavazati arányról, így ebben a kérdésben az általános szabályok az irányadóak, vagyis a jelenlévő képviselők többségével ki lehet mondani az Országgyűlés feloszlását.


Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

A százmilliárd forintos megtakarítást jelentő közjogi reform

Az egyfordulós választással 4 milliárd forintot, a kisebb létszámú parlamenttel 10 milliárdot, az önkormányzati képviselők számának felére csökkentésével 47,3 milliárdot, a kistelepülések főállású polgármesteri posztjának megszüntetésével pedig 14,4 milliárd forintot spórolna meg egy kormányzati ciklusban a költségvetés - derül ki a abból a háttéranyagból, amely a soron kívüli vasárnapi kormányülés döntéseit ismerteti.

MTI Itthon

Gyurcsány nem politizált a beszédében, de jó ez neki?

Gyurcsány Ferenc hétfői parlamenti beszéde olyan politikai beszéd volt, amelyből hiányzott a politika, talán mert a kormányfő azt szeretné elérni, hogy a Fidesz is előálljon egy válságkezelő programmal. Politikai elemzők kommentálják Gyurcsány szavait.

Horvát valóságshow-sztár állítja, hogy ott volt Borkai adriai buliján

Horvát valóságshow-sztár állítja, hogy ott volt Borkai adriai buliján

Marad a napos, száraz idő

Marad a napos, száraz idő

Videó: Jakuzziban locsolja a pezsgőt Tornanádaska újraválasztott polgármestere

Videó: Jakuzziban locsolja a pezsgőt Tornanádaska újraválasztott polgármestere

Erdei Sándor, vagyis Rokker Zsoltti is képviselő lett Miskolcon

Erdei Sándor, vagyis Rokker Zsoltti is képviselő lett Miskolcon

Tüntetők zárták le a barcelonai repülőtér környékét

Tüntetők zárták le a barcelonai repülőtér környékét

Tarlós nem veszi át a képviselői mandátumát a fővárosban

Tarlós nem veszi át a képviselői mandátumát a fővárosban