szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Bokros Lajos tervezett indításával az MDF lemondani látszik az előző kampányait meghatározó "új jobboldal" jelszaváról, így a "konzervatív" önmeghatározást a "reformpárt" ars poeticája válthatja fel - olvasható a Nézőpont Intézet aktuális elemzésében.

Az MDF a 2004-es európai parlamenti kampánya óta olyan stratégiát alkalmazott, amely kiemelt célként kezelte a Fidesz mérsékelt választóinak elhódítását - hívja fel a figyelmet a szerdai anyag, amely azonban azt is megállapítja, hogy a liberális pénzügypolitikus jelölésével immár nem értelmezhetők a 2004-ben és 2006-ban is sikeres "új jobboldal" és "európai konzervatív" jelszavak. A Nézőpont Intézet elemzése szerint ezzel véglegesnek tűnik a retorikai fordulat, mellyel az MDF a középosztály érdekvédelme helyett a radikális reformok pártjaként határozza meg magát.

A váltással az MDF-nek nincs veszítenivalója. Egyrészt a párt tartósan a parlamenti küszöb alatt szerepel a közvélemény-kutatásokban, a közbeszédben pedig egyre kevesebben számolnak bejutásra esélyes erőként vele. Másrészt a többi párttal összehasonlítva a kispárt rendelkezik a szociológiai, demográfiai és értékválasztási szempontból legkevésbé karakteres választói bázissal, így az MDF kommunikációs stratégiájának nem szabnak határt egyértelmű ideológiai keretek - teszik hozzá.

Az intézet azt is megállapítja, hogy ha Bokros Lajos elfogadja a listavezetői helyet, akkor az MDF elsősorban az SZDSZ-től vihet el szavazatokat, mert ugyan a volt pénzügyminiszter megítélése a magyar nyilvánosságban ellentmondásos, az elsősorban nagyvárosi, liberális gazdaságpolitikát pártoló, technokrata értékrendű választók számára mégis vonzó alternatíva lehet. E célcsoportok azonban egybeesnek az SZDSZ potenciális szavazóival - mutat rá az elemzés, amely az MDF-nek a szabad demokratákkal folytatott rivalizálását szélesebb összefüggések közé is helyezi.

Mint írják, az MDF-nek már 2008 áprilisa, a szabad demokratáknak a koalícióból való kilépése óta a liberálisokkal kell küzdenie a hiteles ellenzéki kispárt szerepének megszerzéséért, így a szocialista kormánnyal ellenszenvező, ám a Fideszt sem támogató választók szimpátiájáért. Az EP-kampány ezért könnyen a "reformpárti" MDF és a régóta hasonló retorikát alkalmazó SZDSZ túlélési versenye lehet - emelik ki az elemzésben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Az MDF Bokros Lajost kéri fel az EP-lista vezetésére

Bokros Lajos volt pénzügyminisztert, a Közép-Európai Egyetem (CEU) tanárát kéri fel az MDF elnöksége arra, hogy legyen az európai parlamenti (EP) választásokon a párt listavezetője - tudatta az MDF kedden az MTI-vel. Egyelőre nem tudni, hogy Bokros Lajos elfogadja-e a felkérést.

Chrome böngészőt használ? Frissítse most, biztonságosabb lett a használata

Chrome böngészőt használ? Frissítse most, biztonságosabb lett a használata

Nagy bemutatóra készül a Samsung, jön az eddigi leggyorsabb Galaxy

Nagy bemutatóra készül a Samsung, jön az eddigi leggyorsabb Galaxy

Vajon hol létezhet még élet a Földön kívül?

Vajon hol létezhet még élet a Földön kívül?