szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kormány március 11-én kíván tárgyalni a miniszterelnök által bejelentett válságkezelő csomagról, majd az érdekegyezetés után március végén terjeszt törvényjavaslatot a parlament elé - mondta Csizmár Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki plenáris ülésén.

A munkaadói oldal hétfőn, március 2-án nyomtatott formában  átadja álláspontját a munkavállalói oldalnak és a kormánynak a miniszterelnök által bejelentett válságkezelő csomagról - jelentette be Rolek Ferenc. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke hozzátette: a javaslatok elsősorban az állam kiadáscsökkentési lehetőségeit tartalmazzák.
 
A munkaadói oldal javaslatai a Reformszövetség ez év február 21-én ismertetett programjára épülnek, amely 2013-ig a versenyképesség javítása, a magyar növekedés gyorsítása érdekében az 50 százalékos állami centralizáció 8 százalékpontos csökkentését javasolja. Ennek érdekében az állami kiadásokat 1.350 milliárd forinttal szükséges csökkenteni.
 
A Reformszövetség a munkáltatói járulékterheket idén 5 százalékponttal, jövőre további 3, majd 2011-ben további 2 százalékponttal kívánja mérsékelni, miközben már 2009-től a 18 százalékos szja kulcs sávja évi 5 millió forintra emelkedne a különadó megszüntetése mellett. 
 
A program 2010-től a javasolt munkáltatói járulékcsökkentés ellentételeként a tételes egészségügyi hozzájárulást (eho) a jelenlegi 1950 forintról 5000 forintra emelné, a 20 százalékos általános forgalmi adót átmeneti jelleggel 24 százalékra növelné. 
 
A vállalkozásoknál a különadó megszüntetését 2010-től javasolja a Reformszövetség, a tárasági adó 18 százalékra emelése mellett, de a kis- és középvállalkozói szektornál maradna a 10 százalékos adókulcs.
  
A munkaadói oldal javaslatára az OÉT gazdasági bizottsága a jövő hét közepén tárgyal a javaslatokról, majd március 6-án, az OÉT plenáris ülésének napirendjére kerül a válságkezelő csomag  - hangzott el a pénteki plenáris ülésen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Kormányzati kiadvány a válságkezelésről

Kormányzati helyzetelemző, a válságkezelési stratégiát, valamint az intézkedéseket tartalmazó kiadványt mutatott be Ficsor Ádám, a miniszterelnök kabinetfőnöke a keddi kormányszóvivői tájékoztatón. A Fidesz szerint egy füzettel nem lehet harcolni a válság ellen.

hvg.hu Vállalkozás

Válságkezelés hét pontban

Hosszú távú tervezés, korrekt ár-érték arány és a likviditás biztosítása, avagy hogyan kezelik a válságot a franchise-hálózatok? Használható tippek egyéni vállalkozóknak, a kkv-szektor szereplőinek.

Már szombaton nyitnak a katolikus templomok, és lehet miséket tartani

Már szombaton nyitnak a katolikus templomok, és lehet miséket tartani

Raúl Castro bejelentette lemondását

Raúl Castro bejelentette lemondását

Szlávik János: Az elhunytak száma nem csökken kellő mértékben

Szlávik János: Az elhunytak száma nem csökken kellő mértékben