szerző:
Csikász Brigitta
Tetszett a cikk?

Miközben a Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV) vezetése 900 millió forintot spórolna idén a bérköltségeken, tízmilliókat költ tanácsadásra. A tanácsadók között szerepel két ciprusi cég, amelyeknek tippjeiért mintegy harmincmillió forint kifizetését maga Kocsis István, a BKV élére néhány hónapja kinevezett vezérigazgató hagyta jóvá. Kocsis a hétfői nappal zéró toleranciát jelentett be egy átláthatóbb, elszámoltatható cég megteremtése érdekében.

A devizapiaci változások várható hatásának elemzése, javaslattétel a forintkiadások optimalizálására vonatkozóan – ezt a címet viseli az az anyag, amelyre megbízási szerződést kötött a BKV a ciprusi Dandy Trading Ltd-vel. A megrendelésre a közlekedési vállalat 78 500 eurót, 23,5 millió forintot szánt, és ebből tavaly december 4-én – a hvg.hu birtokában lévő, Kocsis István által aláírt teljesítési igazolás alapján – mintegy 56 ezer euró, vagyis 16 millió forint kifizetését jóvá is hagyta. Ez a munka első részlete volt. Ehhez hasonló összegben állapodott meg a BKV a limasszoli székhelyű Everest Capital S. A.-val azért az elemzésért, amely arra keresi a válaszokat, hogy a nemzetközi pénzügyi válság milyen hatással lehet a cég hitelfelvételi lehetőségeire.

A két külföldi vállalat mellett számos magyar cég tanácsaira is rászorult a tavaly tavasszal a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) éléről menesztett Kocsis István. A BKV azonban nemcsak a kommunikáció és a PR területén kapott tanácsokat. A cég 2008. november 13-án vagyontípusonként, vagyonelemenként történő összefoglaló üzletértékeléssel bízta meg az American Appraisal Magyarország Vagyonértékelő Kft.-t. Nem tudni, véletlen-e az egybeesés, de ez a cég volt az, amely a MVM Trade-nél – amelyben még jelenleg is felügyelő-bizottsági tag Kocsis István – a 2006-ra vonatkozó könyvvizsgálói jelentés részeként vagyonértékelést adott.

Zéró tolerancia
Közleményben jelentette be a BKV, hogy Kocsis István vezérigazgató az átláthatóbb, elszámoltatható vállalat megteremtésének céljából zéró toleranciát hirdet a vállalat pénzét elherdálókkal szemben.
Egy másik energetikai területen tevékenykedő volt minisztériumi vezető is részesült BKV-s pénzekből. Felsmann Balázsról van szó, aki 2008 márciusában önként távozott a gazdasági tárca közlekedésért és energetikáért felelős szakállamtitkári posztjáról, és aki cége, a 2008. július 23-án létrehozott Fortima Kft. révén egyik részvényese annak a Force Motrice Zrt.-nek, amely tanácsadói tevékenységre, illetve tőkebevonási képességre és nemzetközi tapasztalatok elemzésére szerződött a közlekedési vállalattal.

Mindezek mellett a BKV jelenleg nagy gondot fordít arra, hogy jogi területen teljesen felkészült legyen. Összesen hét ügyvédi iroda áll készenlétben tanácsaival. Közülük külön az ügyvédi megbízási szerződésekkel foglalkozik a Kupai Ügyvédi Iroda. Egy másik jogászcsoport, a Réti, Antall és Madl Ügyvédi Iroda pedig a BKV átszervezésével és vállalatcsoporttá alakításával kapcsolatos jogi tanácsadást végzi. Néhány ügyvédi iroda megbízása ugyan korábbi, mint ahogy Kocsist kinevezték a BKV élére, de úgy látszik, még ők sem bizonyultak elegendőnek a vállalat jogi természetű ügyeinek gondozására.

A hvg.hu birtokában lévő lista alapján a BKV-nak, s ezzel tulajdonosának, a fővárosnak néhány hónap alatt mintegy százmillió forintjába került a tanácsadók alkalmazása. Az általunk becsült összegbe egyébként nem vettük bele az óradíjra szerződött ügyvédi irodákat, míg a két ciprusi cégnél csak az első részszámlákon jóváhagyott milliókat számoltuk. Bizonyosan vannak olyan területek, amelyeken szükség lehet külsős cég szakértelmére, de kérdés, hogy valóban ilyen mértékben szorulnak-e tanácsokra a BKV vezetői, illetve az, hogy mire való akkor az alattuk szolgáló apparátus. Elgondolkodtató az is, miért kötött a közlekedési vállalat 2008. október 10-én a Közlekedés Fővárosi Tervező Iroda Kft.-vel két külön szerződést két különböző összeggel, de ugyanarra a feladatra, vagyis a 2008 évi paraméterkönyv előkészítésére. 

Mindezzel kapcsolatban a közlekedési vállalat a következőképpen reagált: "a BKV Zrt. 2009-ben – beruházásokkal együtt – több mint 220 milliárd forintot fordít működésre. 2008 szeptemberében a társaság új vezérigazgatója a stratégiai célok megvalósítása érdekében a BKV jövőjét meghatározó új fejlesztési program kidolgozását kezdte meg. A cég valamennyi tevékenységéhez szükséges beszerzését a közbeszerzési törvény szigorú betartásával valósítja meg. A feladatok (holding-struktúra kialakítása, HÉV-kiválás, buszbeszerzés) hatékony elvégzéséhez sok esetben elengedhetetlen – a hazai piaci életben is természetes módon – külső szakértők bevonása", mert nélkülözhetetlen a megbízott tanácsadó cégek munkája, tapasztalata.

A Budapesti Közlekedési Zrt. az 50 millió forintot meghaladó értékű beszerzései esetén köteles közbeszerzési eljárást lebonyolítani. "Ez értékhatár alatt a társaság a belső szabályozása szerint választja ki a szerződő partnereit: piackutatás, több partnertől történő ajánlatkérés (versenyeztetés), indokolt esetben közvetlen szerződéskötés alapján. A belső szabályozás tehát lehetőséget ad a megfelelő teljesítésre alkalmasnak ítélt partnerrel történő közvetlen szerződéskötésre, ez történt a Dandy Trading és az Everest Capital esetén is" - közölte a közlekedési társaság.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Karrier

Bármikor figyelmeztető sztrájk lehet a BKV-nál

Bármikor tarthatnak egy rövid figyelmeztető sztrájkot a BKV buszos szakszervezetei - közölte Nemes Gábor, a Tömegközlekedési Dolgozók Független Szakszervezeti Szövetségének szóvivője az újabb sikertelen bértárgyalás után.

MTI Karrier

BKV-bértárgyalások: 8 százalékot követelnek a szakszervezetek

Nyolcszázalékos béremelést követelnek a BKV szakszervezetei erre az évre; a cég viszont mindössze 2,3 százalékkal növelné dolgozói bérét - közölte Nemes Gábor, a Tömegközlekedési Dolgozók Független Szakszervezeti Szövetségének szóvivője a bértárgyalás után.

MTI Karrier

BKV-bértárgyalás: nincs megegyezés

Továbbra sem sikerült egyezségre jutnia a BKV vezetőségének és a szakszervezeteknek az idei béremelésről - közölték érdekképviseleti vezetők a keddi tárgyalás után.

hvg.hu Itthon

Ellentmondásos BKV-beszerzés

Bővíteni akarta járműparkját a BKV, ezért azt tervezte, hogy harminckét darab csuklós buszt szerez be. Ki is választott egy céget, a belga Van Hoolt, amely 20 millió forintért kínálta a járművek darabját, csak azt nem tudni, honnan értesült a BKV a kedvező árajánlatról. Az ugyanis egészen addig nem szerepelt a Van Hool weboldalán, amíg a sajtó nem kezdte firtatni az ügyet.