szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jogszerűtlenül, a hatályos fővárosi önkormányzati szabályozással ellentétesen járt el a BKV vezetése, amikor létrehozott egy energiakereskedő céget, a BKV Trade Kft.-t.

Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes tájékoztatást kért ez ügyben és a BKV Vagyonőr Kft. átnevezését követő tulajdonrész-értékesítésről Tóthfalusi Györgytől, a BKV Zrt. igazgatósága elnökétől. A főpolgármester-helyettes György István fideszes fővárosi képviselői interpellációjának megválaszolásához kért soron kívüli és részletes tájékoztatást. Ennek kapcsán megjegyezte, hogy neki nem kell ugyan engedélyeznie a BKV-s kft.-k alapítását, illetve ezek eladását, a BKV igazgatóságának azonban a feladata mindez - közölték az MTI-vel nevük elhallgatását kérő városházi források.

Hagyó Miklós választ vár arra, hogy a két kft. alapításával, illetve az egyik részbeni eladásával foglalkozott-e a társaság igazgatósága. Szeretné tudni, hogy az igazgatóság mikor s milyen döntést hozott, s főként arra kíváncsi, hogy milyen szakmai indoka volt az energiakereskedő kft. létrehozásának. Ezt ugyanis előzetesen ellenezte a főpolgármesteri hivatal főenergetikusa, ügyosztályvezetője, mert a BKV-nak ez a döntése ellentétes a fővárosi önkormányzat energetikai koncepciójával.

Az MTI városházi információi szerint Hagyó Miklós február közepén a Főpolgármesteri Kabinet elé benyújtott előterjesztésében kezdeményezte a BKV Trade Kft., az energiakereskedő cég alapításának elutasítását. Felhívta a kabinet figyelmét arra, hogy a hatályos fővárosi energetikai koncepció szerint a fővárosi önkormányzat intézményei és gazdasági társaságai operatív jellegű energetikai feladatait a jelenleg szervezés alatt lévő Fővárosi Energia Ügynökség keretén belül kívánják centralizálni, s ennek része az energiahordozók szabadpiacról történő beszerzése is. Emiatt elfogadhatatlan, hogy a fővárosi cégek önállóan energiakereskedelemmel foglalkozzanak és, hogy energiakereskedő céget alapítsanak - írta a kabinet előterjesztésében a főpolgármester-helyettes.

Az MTI információi szerint a BKV idén 10 milliárd forint értékben kíván áramot vásárolni. Az önálló energiakereskedő kft.-vel a BKV olcsóbban szeretne áramhoz jutni és szeretné megtakarítani a kereskedelmi árrést is. A BKV azért is indokoltnak tartotta a saját tulajdonú energiakereskedő társaság létrehozását, mivel a nyilvános piaci információk alapján az energiakereskedelem nyereséges tevékenység. Kocsis István BVK-vezérigazgató korábban az energiaiparban különböző vezető pozíciókat töltött be, legutóbb a villamosművek vezérigazgatója volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!