szerző:
MTI

Jogszerűtlenül, a hatályos fővárosi önkormányzati szabályozással ellentétesen járt el a BKV vezetése, amikor létrehozott egy energiakereskedő céget, a BKV Trade Kft.-t.

Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes tájékoztatást kért ez ügyben és a BKV Vagyonőr Kft. átnevezését követő tulajdonrész-értékesítésről Tóthfalusi Györgytől, a BKV Zrt. igazgatósága elnökétől. A főpolgármester-helyettes György István fideszes fővárosi képviselői interpellációjának megválaszolásához kért soron kívüli és részletes tájékoztatást. Ennek kapcsán megjegyezte, hogy neki nem kell ugyan engedélyeznie a BKV-s kft.-k alapítását, illetve ezek eladását, a BKV igazgatóságának azonban a feladata mindez - közölték az MTI-vel nevük elhallgatását kérő városházi források.

Hagyó Miklós választ vár arra, hogy a két kft. alapításával, illetve az egyik részbeni eladásával foglalkozott-e a társaság igazgatósága. Szeretné tudni, hogy az igazgatóság mikor s milyen döntést hozott, s főként arra kíváncsi, hogy milyen szakmai indoka volt az energiakereskedő kft. létrehozásának. Ezt ugyanis előzetesen ellenezte a főpolgármesteri hivatal főenergetikusa, ügyosztályvezetője, mert a BKV-nak ez a döntése ellentétes a fővárosi önkormányzat energetikai koncepciójával.

Az MTI városházi információi szerint Hagyó Miklós február közepén a Főpolgármesteri Kabinet elé benyújtott előterjesztésében kezdeményezte a BKV Trade Kft., az energiakereskedő cég alapításának elutasítását. Felhívta a kabinet figyelmét arra, hogy a hatályos fővárosi energetikai koncepció szerint a fővárosi önkormányzat intézményei és gazdasági társaságai operatív jellegű energetikai feladatait a jelenleg szervezés alatt lévő Fővárosi Energia Ügynökség keretén belül kívánják centralizálni, s ennek része az energiahordozók szabadpiacról történő beszerzése is. Emiatt elfogadhatatlan, hogy a fővárosi cégek önállóan energiakereskedelemmel foglalkozzanak és, hogy energiakereskedő céget alapítsanak - írta a kabinet előterjesztésében a főpolgármester-helyettes.

Az MTI információi szerint a BKV idén 10 milliárd forint értékben kíván áramot vásárolni. Az önálló energiakereskedő kft.-vel a BKV olcsóbban szeretne áramhoz jutni és szeretné megtakarítani a kereskedelmi árrést is. A BKV azért is indokoltnak tartotta a saját tulajdonú energiakereskedő társaság létrehozását, mivel a nyilvános piaci információk alapján az energiakereskedelem nyereséges tevékenység. Kocsis István BVK-vezérigazgató korábban az energiaiparban különböző vezető pozíciókat töltött be, legutóbb a villamosművek vezérigazgatója volt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Fidesz nemrég még megszavazta Sargentini jelentését

A Fidesz nemrég még megszavazta Sargentini jelentését

Új javaslat: 2022 végéig lehetne szabadon munkát vállalni a briteknél

Új javaslat: 2022 végéig lehetne szabadon munkát vállalni a briteknél

Ez történt: a YouTube belengette, hogy kiléphet az EU-ból

Ez történt: a YouTube belengette, hogy kiléphet az EU-ból

A magas árak és a korrupció miatt vonultak utcára Bulgáriában

A magas árak és a korrupció miatt vonultak utcára Bulgáriában

Ma mindenhová megérkezhet az első hó

Ma mindenhová megérkezhet az első hó

Központosítják a haditechnikai kutatás-fejlesztést

Központosítják a haditechnikai kutatás-fejlesztést