szerző:
HavariaPress
Tetszett a cikk?

Legkorábban májusban születhet ítélet a Fővárosi Bíróságon a XII. kerületi Turul-szobor megmaradása vagy lebontása ügyében, ma ugyanis ismét elnapolták a per tárgyalását.

A perben arról kell döntést hoznia a bíróságnak, hogy le kell-e bontani a Böszörményi út és az Istenhegyi út sarkán, fővárosi közgyűlési hozzájárulás nélkül felállított világháborús emlékművet. A szobrot állító XII. kerületi Önkormányzat a szobor fennmaradását, a Közigazgatási Hivatal viszont az elbontását kívánja elérni.

Korábban az I. kerületi Önkormányzat építési hatóságként fennmaradási engedélyt adott a szoborra, a Fővárosi Bíróság viszont az eltávolításáról döntött. Az I. kerület által kiadott fennmaradási engedélyt a Közigazgatási Hivatal is megsemmisítette, a bontás végrehajtására pedig a IX. kerületet jelölte ki. A XII. kerületi önkormányzat ezután fordult bírósághoz, mert szerintük jogilag nem volt megalapozott a hivatal döntése. A közigazgatási hivatalokat ugyanis időközben Államigazgatási Hivatal néven szervezték át, ezért a hivatal korábbi vezetőjének már nem volt döntési jogosultsága, amikor az eltávolításról szóló határozatot aláírta - érvelnek a hegyvidékiek.

A Fővárosi Bíróság a mai tárgyaláson kívánt döntést hozni az ügyben, a XII. kerületi önkormányzat azonban a tárgyaláson perbe hívta a Fővárosi Önkormányzatot is. Azt állították ugyanis, hogy a Fővárosi Közgyűlés nyilatkozatai nem egyértelműek, ellentmondásosak, ezért kérték, hogy a bíróság az ő perbe hívásukig függessze fel a tárgyalást. A bíróság végül május 5-re napolta el az ügy tárgyalását, ahova beidézik a Fővárosi Önkormányzat és a szobor tulajdonjogát gyakorló kft. képviselőit is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Turulszobor: a bíróság nem adott további haladékot a bontásra

Elutasította a XII. kerületi turulszobor lebontását elrendelő jogerős döntés végrehajtásának felfüggesztésére vonatkozó kérelmet a Fővárosi Bíróság, a határozat ellen lehet fellebbezni a táblához – közölte a Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal vezetője.

hvg.hu Itthon

Emelkedett stíl, majd dühödt zsidózás a turulszobornál - videó

A szélsőjobboldali Jobbik és a Fidesz-partner KDNP szervezésében, a Magyar Gárda részvételével zajlott a csütörtöki tüntetés. Apropója ugyan az illegálisan felhúzott turulszobor melletti kiállás volt, ám videónk tanúsága szerint ez is csak újabb ürügy volt a megszokott zsidózásra és hazaárulózásra. Tekintse meg videónkat.

MTI Itthon

Újabb forduló a turulszobor ügyében

A XII. kerületi turulszobor bontása ügyében indult perben a Fővárosi Bíróság kedden arra kötelezte az alperes Közép-magyarországi Regionális Államigazgatási Hivatalt, hogy igazolja a fennmaradási engedély elutasításáról szóló határozat aláírójának jogosultságát.

Így folytatódhat Izrael és Irán nem is olyan titkos háborúja

Így folytatódhat Izrael és Irán nem is olyan titkos háborúja

Moderna: fél évvel a második oltás után is jól véd a vakcina az összes vírusvariáns ellen

Moderna: fél évvel a második oltás után is jól véd a vakcina az összes vírusvariáns ellen

31 napon át élőben közvetítette az életét, új rekord született a Twitch-en

31 napon át élőben közvetítette az életét, új rekord született a Twitch-en