szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Magyar Demokrata Fórum (MDF) frakciója emelt fővel vállalja azt, hogy a függetlenek táborába kerül - jelentette ki Dávid Ibolya, az MDF elnöke a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában.

"Azt, hogy egy átmeneti időre függetlenné kell válni, nem tartom egy szörnyű dolognak" - mondta a pártelnök. (Csáky András hétfőn jelentette be, hogy kilép az MDF frakcióból, ezért a házszabály értelmében a tízről kilenc főre csökkent frakció megszűnik.)

Dávid Ibolya hangsúlyozta: ugyan a politizálásnak fontos színtere az, hogy az ember napirend előtt felszólalhasson a parlamentben, de a párt a törvényekről el tudja majd mondani a sajtóban is a véleményét.     
Az MDF elnöke elmondta, bízik abban, hogy ha a júniusi választáson a Magyar Demokrata Fórum tíz százalék körüli eredményt elérve két képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe, ezt követően "nyáron vagy őszre" erős frakciójuk lehet a parlamentben. Ezzel összefüggésben emlékeztetett arra, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) 1994-ben határozatot hozott a listán öt százalékot elért pártokra vonatkozóan. Ennek az is része, hogy nemcsak a frakcióalakításhoz, hanem a frakció működtetéséhez is van alkotmányos jogosultságuk azoknak a pártoknak, amelyek az öt százalékot elérték - fűzte hozzá. "Számomra ez azt is jelenti, hogy akár kilenc fővel, nyolc fővel is működhet egy olyan képviselőcsoport, amely a választásokon (...) a listán ezt elérte" - jelentette ki az MDF elnöke.

Álláspontja szerint az a házszabályban szereplő tíz (illetve korábban 15 fős) képviselőcsoport-alakítási keret "mindig a vegyes rendszerű frakciókra vonatkozott". Jelezte azt is, hogy az Ab előtt van az MDF-nek egy ezzel kapcsolatos korábbi beadványa.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Bokros helyett Borosst! - javasolja a békési MDF

Az MDF Békés megyei választmánya nem ért egyet a párt elnökségének azzal a javaslatával, hogy Bokros Lajos vezesse az EP-listát. Helyette Boross Pétert javasolják - mondta a megyei választmány elnöke.

MTI Itthon

Bokrosnak egyedül az MDF tett ajánlatot

Bokros Lajos a Magyar Demokrata Fórumtól (MDF) kapta a legmagasabb szintű, legkorrektebb, legtisztességesebb ajánlatot azzal, hogy vezetheti a párt EP-listáját. Ezt a volt pénzügyminiszter mondta vasárnap a Magyar Televízió A szólás szabadsága című műsorában.

Vélemény

Egyfordulós választás, kétszáz fős Országgyűlés 2010-től?

"Javaslataink a nagy pártok mindhárom kívánságának eleget tesznek: jóval kevesebb képviselőt válasszunk, rövidebb választási kampányban, és az új rendszer ne sértse egyik párt érdekeit se, illetve legyen arányosabb az eddigi szisztémához képest" - indokolta Magyar Bálint az MDF és az SZDSZ közös kezdeményezését. Kedden nyújtották be törvényjavaslatukat három változatban. Mindhárom egyfordulós lenne, 200 képviselőt választanának, és megmaradna az ötszázalékos bejutási küszöb. A hvg.hu a törvényjavaslat benyújtásának apropóján kérdezte Magyar Bálintot.

MTI Itthon

Leváltaná a kormányt az MDF, Bokrost akarják miniszterelnöknek

Konstruktív bizalmatlansági indítvány elindítását javasolja az MDF Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ellen - jelentette be Dávid Ibolya, a párt elnöke a parlament hétfői ülésén napirend előtti felszólalásában. Az SZDSZ szerint nincs itt az ideje a személyi találgatásoknak, a Fidesz egy létéért küzdő párt kétségbeesett erőfeszítéséről beszél. A KDNP az előre hozott választásokat tartja megoldásnak, Bokros Lajosra pedig nem bízná az országot.

MTI Itthon

Az IDF Bokros jelölését támadja

Nem lehet az MDF európai parlamenti (EP) listájának vezetője Bokros Lajos a párt alapszabálya értelmében - közölte Lasztovicza Gábor, az Ifjúsági Demokrata Fórum (IDF) elnöke és Huber Szebasztián, az IDF országos választmányának elnöke pénteken az MTI-vel.

MTI Itthon

Megszavazták Bokrost, és ő is igent mondott

Megszavazta az MDF országos választmánya a párt EP-listáját, amelyet Bokros Lajos vezet. Bokros Lajos volt pénzügyminiszter elvállalja az MDF EP-listájának vezetését - jelentette be Dávid Ibolya, az MDF elnöke az ülés után.

MTI Itthon

MDF-lista: Dávid Ibolya az ötödik helyen

Az MDF elnöksége szerdai ülésén döntött a párt európai parlamenti listájának első öt helyéről; az ötödik helyen Dávid Ibolya szerepel - mondta maga a párt elnöke az ülés után. Olajos Péter, a párt EP-képviselője nem ért egyet a listával.

MTI Itthon

Bokros: "koravén, kóros-káros kétpártrendszer"

Bokros Lajos szerint Magyarországon szükség van egy olyan harmadik erőre, amelyik a piacgazdaság és a demokrácia igazi útját képviseli. Az MDF európai parlamenti listavezetője kedden az MTV reggeli műsorában azt mondta, korábban többen is megkeresték azzal, hogy legyen kormányfőjelölt.

Szabadságvesztést kért az ügyészség a balatonakali nádirtókra

Szabadságvesztést kért az ügyészség a balatonakali nádirtókra

Százmilliókkal készül újabb megbízásaira a 4. leggazdagabb magyar üzlettársa

Százmilliókkal készül újabb megbízásaira a 4. leggazdagabb magyar üzlettársa

Dráguláshoz, orvoshiányhoz és hosszú várólistához vezethet az egészségügyi reform

Dráguláshoz, orvoshiányhoz és hosszú várólistához vezethet az egészségügyi reform