Tetszett a cikk?

Rendőri őrizetbe került a nemzetközi Gripen-botrány kulcsemberének tekinthető osztrák állampolgár, Alfons Mensdorff-Pouilly. Tudatában a Gripen gépek magyarországi vásárlása körüli, máig gyanús körülményeknek, a négy országházi pártnál érdeklődtünk: készek-e új információk birtokában ismét megvizsgálni a nemzetközi Gripen-botrány esetleg hazánk felé leágazó szálait? Finoman szólva, feltűnő volt a csend.


Alfons Mensdorff-Pouilly, a nemesi címmel is dicsekedhető gazdasági háttérfigura a brit BAE Systems fegyvermulti korrupciós ügyeinek (így a Gripen-ügynek is) alapembere lehet. Anglia mellett a svédeknél, Prágában és az Egyesült Államokban is folyik a hivatalos kutakodás, cégvezetőket faggatnak a dologról. Hazánkban viszont papíron nincs Gripen-ügy.

Joggal teszi szóvá Mong Attila gazdasági szakújságíró, hogy „a Siemensről (amúgy a Gripenről és a Strabagról is) immár mindenhol bebizonyosodott, hogy korrupt módszerekkel üzletelt, nálunk azonban azt kellene elhinni a választópolgároknak, hogy itthon csupa lelkes, tisztakezű úriemberrel tárgyaltak, tiszta volt a verseny, és a köz rdekében takarékoskodtak a milliárdokkal.” Tényleg gyanús, hogy – finoman szólva - egyik párt sem túl bőbeszédű, ha erre terelődik a szó. A cikkíró igyekezett utánajárni, vajon miért?

A kijáró ember: Alfons Mensdorff-Poully
Mind a négy országházi párt sajtóosztályára elküldte kérdéseit. Arról tudakozódott, hogy pártjuk egyetértene vele, szorgalmazná-e a nemzetközi Gripen-botrány újbóli magyarországi vizsgálatát, hogy kiderüljön, léteznek-e az ügynek magyarországi szálai? Egyedül Vadai Ágnes szocialista honanya méltatta válaszra a kérdéseket. Mint ismert, 2007 őszén ő vezette a témával kapcsolatos első s mindeddig egyetlen kormányzati vizsgálatot. 

E vizsgálat megállapításai szerint 2001-ben sem külső, sem belső kényszer nem volt új vadászrepülőgépek beszerzésére, sőt a beszerzés ellentétes volt egy országgyűlési határozati javaslattal, amely ezt 2003 utánra tervezte. Mi több, a Honvédelmi Minisztérium nem a Gripen, hanem az F-16-os vadászgépek beszerzését javasolta a Nemzetbiztonsági Kabinetnek. A beszerzés előtt az alapvető hadműveleti, műszaki és gazdaságossági követelményeket sem fogalmazták meg, így nem voltak világosak a repülőtechnikával, a fegyverzettel, a kiképzéssel és a logisztikával szemben támasztott követelmények sem.

Továbbá a pénzügyi megállapítások között szerepel, hogy a döntés előtt egyáltalán nem készült teljes körű költségelemzés, és a döntéshozók gazdasági megfontolásainak alapját nem a vadászrepülők teljes költsége, hanem az ellentételezési ajánlat és a pénzügyi ütemezés képezte. (Ez önmagában még nem kifogásolható. A szerk.) Nem volt közbeszerzési eljárás, és a szerződéskötés után sem tisztázták, hogy milyen forrásból akarják finanszírozni a gépek bérleti díját. Nem vizsgálták a bérleti szerződéssel összefüggő adókötelezettséget, ami tovább növelte a kiadásokat. Ezt bizonyítja, hogy a honvédelmi tárca 2002 májusában 25 milliárd forintot kért a miniszterelnöktől az áfára, mivel azzal nem számoltak Ugyanakkor a szerződés nem fogalmazza meg senkinek a személyi-büntetőjogi felelősségét, és nem tesz javaslatot további lépésekre. Így foglalható röviden össze a dokumentum végkövetkeztetése. Csakhogy a jelentés eredeti változatát 45 évre titkosították.

Az iránt szintén érdeklődtünk, javasolnák-e most a titkosítás részben vagy egészben történő felülvizsgálatát? Vadai államtitkár reagálása új elemeket nemigen tartalmazott. Elmondta, hogy „ a miniszterelnök megbízásával felállt Gripen-vizsgálóbizottság a fellelhető és átvizsgált iratok között korrupcióra utaló dokumentumot nem talált.”   Ugyanakkor árnyalhatja a képet, hogy egyrészt a testület mandátuma csak „ törvényességi és célszerűségi vizsgálatra terjedt ki.” Illetve, hogy „a vizsgálat során nem kis nehézséget okozott, hogy számos irat hiányzott.” A jánlatkérő levelek és ajánlatok tűntek el, csak utalások formájában lehetett következtetni létezésükre. „Következtetéseket levonni pedig csak az iratok ismeretében lehetne” – fűzte hozzá az államtitkár. A titkosításról kifejtette:a Gripen-vizsgálatról szóló jelentés titkosításának feloldását elsősorban a titokgazdák kezdeményezhetik.   Természetesen egyetértünk a minél szélesebb nyilvánossággal, a titkosítás feloldásával, azonban tudomásul vesszük, hogy ez nem sértheti sem Magyarország, sem Svédország nemzetbiztonsági érdekeit.”

A bizottság elnöke arra is kitért, hogy „a vizsgálati jelentést, majd pótjelentést értékelte a Nemzetbiztonsági Kabinet és megállapításai alapján vizsgálódott a Központi Nyomozó Főügyészség. Ez utóbbiak - sajtóhírek alapján - nem találtak bűncselekményre utaló nyomot, és nem tartottak szükségesnek további nyomozást.” Itt persze a jámbor újságíró visszakérdezhetne: honvédelmi relevanciájú dokumentumok hiánya (eltüntetése?) nem indokol önmagában is fegyelmi és büntetőjogi eljárást? Hogyan őrizték a papírokat nemzetünk egyik kulcsfontosságú intézményében, ha csak úgy nyomuk veszhetett? Mindenesetre a képviselő szerint „ha újabb – akár a megvesztegetés gyanúját erősítő – tények kerülnek napvilágra, a Magyar Szocialista Párt szorgalmazni fogja a vizsgálat folytatását, újbóli megindítását. Érdeklődéssel kísérjük figyelemmel Alfons Mensdorff Pouilly ausztriai letartóztatását követő eseményeket, a kihallgatáson mondottakat.”

A Fidesz   - melynek regnálása alatt a beszerzési döntés végbement - hallgat. Akárcsak hajdani koalíciós társa, az MDF. Az SZDSZ nemkülönben, pedig valahai kormánypártként nyilván lehetett rálátása az eseményekre. Mi ennek ellenére folytatni kívánjuk a „nyomozást”   

Papp László Tamás

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Vélemény

Mózer András: a nagy Gyurcsány-Orbán-Gripen-koalíció

A héten Gyurcsány Ferenc a svéd kormányfővel tárgyalt, és azzal „büszkélkedett”, hogy a Gripenek ellentételezési szerződései beváltották a hozzájuk fűzött reményeket; a kormány, lám, máris nyilvánosságra hozta az összes megkötött szerződést. A képmutató mondatok finoman szólva nem a valóságot írták le. A Gripen-szerződések nyilvánosságra hozatalát a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet perrel kényszerítette ki a gazdasági minisztériumtól, amely felháborító módon hónapokig a mi adóforintjainkból védte a közérdekűnek számító adatok titkosságát.

MTI Itthon

Újabb gyanúsított a Gripen-ügyben

Kurt Dalmata osztrák származású svéd üzletember személyében a csehországi Gripen-ügynek - jelentette szombaton az STV svéd televízió. Dalmata hat kanadai és amerikai cég vezetőségének tagja és két svéd cég képviselője.

Öt új koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon

Öt új koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon

Nagyot csökkent a lopások száma Magyarországon, de nem a karantén miatt

Nagyot csökkent a lopások száma Magyarországon, de nem a karantén miatt

Minimum 11,65 millió forint itthon a Toyota legújabb 3 hengeres kisautója

Minimum 11,65 millió forint itthon a Toyota legújabb 3 hengeres kisautója