szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Országos Rendőr-főkapitányság március 15. méltóságteljes megünneplése érdekében tizenöt pontban foglalta össze ajánlásait, a lista szerkesztett változatát közöljük. Telefonszámoktól a gyerekbiztonságig, zsebtolvajoktól a garázdákig.


1. A március 15-iki rendezvényeken való részvétel előtt mindig tájékozódjunk a police.hu honlapon, illetve március 15-én 8 órától 22 óráig az alábbi telefonszámokon a rendőrség külön információs vonalakat működtet, ahol mindig friss tájékoztatást kaphatnak az aktuális közlekedési helyzetről, az útlezárásokról: 06-30-202-9590, 06-20-999-5364.

2. A tervezett útvonallal és a várható időjárással kapcsolatban indulás előtt tájékozódjunk a telefonos és internetes információs csatornákon, s ennek megfelelően öltözzünk, s állítsuk össze útvonalunkat. Kiszámíthatatlan, várhatóan veszélyes időjárási viszonyok esetén inkább maradjunk otthon. Útvonaltervezéshez használjuk a 197.hu, a maps.google.com honlapokat, ídőjáráshoz a met.hu-t. Olvassuk el a hvg.hu forgalomkorlátozásokról szóló cikkét!

3. Otthon az elektromos berendezéseket, gáztűzhelyt kapcsoljuk ki indulás előtt, valamint zárjuk be stabilan a lakás ajtajait, ablakait, s ügyeljünk arra, hogy illetéktelenek ne szerezzenek tudomást arról, hogy elmentünk otthonról. (Ennek érdekében talán egy rádiót mégiscsak bekapcsolva hagyhatunk otthon - a szerk.)

4. A tömegrendezvényekre ne vigyünk magunkkal szembetűnő helyen viselt nagy értékű ékszereket és egyéb tárgyakat, arra pedig külön ügyeljünk, hogy ne tartsuk egy helyen pénztárcánkat, hitelkártyánkat, iratainkat, mobiltelefonunkat.

5. Kisgyermekkel ne menjünk a tömeg sűrűjébe! Mielőtt elindulunk, készítsünk egy cédulát saját elérhetőségeinkkel, amely legyen mindig a gyermekünknél. A legkisebbeknek akár a nyakába is köthetjük a cédulát, vagy feltűnő helyre rögzíthetjük, hogy ha nehát elsodródik, elvész mellőlünk a tömegben, akik megtalálják őt, könnyen felvehessék velünk a kapcsolatot. Hozzátartozóinkkal már az érkezés előtt állapodjunk meg az ünneplés helyszínétől távolabb eső, belátható helyen levő fix, egyedi találkozási pontban, hogy az esetleges eltűnést, szem elől tévesztést követően minél hamarabb találkozhassunk. Tekintettel a mobilhálózatok várható leterheltségére, elképzelhető, hogy más módon nem találjuk meg családtagjainkat.

6. Az ünnep alatt nagyon sok helyen lesz útlezárás a városban, a közlekedési káosz elkerülése érdekében indulás előtt nézzünk utána a tömegközlekedési lehetőségeknek, s ha csak nincs kizáró ok, inkább ezt vegyük igénybe, mint a személyautót. Ha mégis autóval mennénk, a gépjárműben ne hagyjunk értéket, győződjünk meg róla, hogy bezártuk, s riasztóberendezését beüzemeltük.

A tömegben

7. Szabálytalanság, rendellenesség észlelése esetén forduljunk a helyszínen jelen lévő rendezőhöz, vagy a legközelebbi rendőrhöz. A rendezvény teljes időtartama alatt figyeljük a hangosbeszélőket és kövessük a rendezvény biztosításában résztvevő szakemberek utasításait.

8. Ha autóval jöttünk, csak olyan helyre parkoljunk, ahová vissza is találunk, illetve ahonnan nem szállítják el kocsinkat. Ha mégis elkövettük ezt a hibát, s elszállítják kocsinkat, a legközelebbi rendőrhöz forduljunk, aki a forgalmi rendszám, valamint a szabálytalan parkolás helyének ismeretében fog tudni tájékoztatást adni.

9. Ismert betegségünk esetén ne menjünk a tömeg sűrűjébe, és ne csak a velünk együtt érkezőkre, hanem az ünneplő tömegben embertársaira is fordítsunk figyelmet: nyújtsunk segítséget a rászorulóknak, kisgyermekes családoknak és idős személyeknek!

10. A rendőrség fokozottan felhívja a figyelmet arra, hogy közbiztonságra veszélyes eszközt senki ne tartson magánál, az ilyen eszközök közterületi birtoklása rendőrségi eljárást von maga után.

11.  Váratlan esemény bekövetkezése esetén a helyszín elhagyásakor be kell tartani a rendezők, rendőrök utasításait. Kerüljük a hangoskodást, lökdösődést! Igyekezzük felmérni a helyzetet és a lehető legrövidebb időn belül, higgadtan hagyjuk el a helyszínt.

12. Az élet- és balesetveszélyes helyzetek elkerülése érdekében az ünnepségek helyszínén, a közterületen elhelyezett műtárgyakat rendeltetésszerűen használjuk: a villanyoszlopokra, pavilonok tetejére ne másszunk fel, ne engedjük fel az ilyen helyekre hozzátartozóinkat!

13. A tömegben tartózkodás során legyünk fokozott figyelemmel: figyeljük, ha valaki túl közel kerül hozzánk, táskánkat inkább ne a vállunkon, hanem magunk előtt, vagy karunkkal leszorítva tartsuk.

14. Ha lopást, vagy más bűncselekményt észlelünk, a tetten ért személyre azonnal hívjuk fel a környezetünk figyelmét, kérjük segítségüket, s hívjunk rendőrt a helyszínen, vagy a 107, illetve 112-es telefonszámon.

15. Ügyeljünk a közterület tisztaságára - kéri a rendőrség. Használjuk a kihelyezett szeméttárolókat, illetve a mobil illemhelyeket!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Intézkedni kellett Buchenwaldban, miután sokan a tömegsíroknál szánkóztak

Intézkedni kellett Buchenwaldban, miután sokan a tömegsíroknál szánkóztak

A Népligetben mindig több volt, de talán nem marad mostohagyerek

A Népligetben mindig több volt, de talán nem marad mostohagyerek

A járványra fogják, de már a 2022-es választások miatt szórják a pénzt Orbánék

A járványra fogják, de már a 2022-es választások miatt szórják a pénzt Orbánék