szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kormánynak van vészforgatókönyve arra az esetre, ha a magyar gazdaság visszaesése nagyobb lesz mint 3,5 százalék - mondta Veres János pénzügyminiszter egy hétfő reggeli televíziós műsorban.

Mivel a magyar gazdaság nyitott és a GDP alakulására erősen hat a német export, ha a német gazdaság a most prognosztizált három százaléknál is mélyebb recesszióba kerül, akkor a magyar GDP is erőtelesebben visszaeshet, s akkor kerülhet sor a vészforgatókönyv alkalmazására - mondta az m1 Napkelte című műsorában Veres János. Részleteket erről nem kívánt mondani.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a magyar kormány új adócsomagja két meghatározó szempontot vesz tekintetbe: a GDP alakulásánál az Európai Bizottság érvényes, Magyarországra vonatkozó prognózisát, valamint azt, hogy továbbra is érvényes a GDP-arányos államháztartási hiánycél, ami 2,9 százalék. Ha ez utóbbit nem sikerül teljesíteni, akkor ismét a túlzott deficit eljárási szabályt terjesztheti ki Magyarországra az Európai Unió, ami az EU-s támogatások elvesztésével járhat, s ezt mindenáron el kell kerülni - közölte Veres János.

A pénzügyminiszter szerint az új adócsomag a költségvetés 2009. évi egyenlegére semleges hatású. Az EU kölcsönének második részéből most lehívható 2 milliárd euró a jegybank devizatartalékait növeli - jelezte Veres János, aki elmondta azt is, hogy a 20 milliárd euró összegű nemzetközi pénzügyi mentőcsomagból az elmúlt négy hónapban közel 2 milliárd eurót adósságcsökkentésre fordított az Államadósság Kezelő Központ, amelynek keretében elsősorban a korábban kibocsátott állampapírokat vásárolt vissza.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kikapcsolják az áramot Los Angelesben azoknál, akik a tiltás ellenére is házibulit tartanak

Kikapcsolják az áramot Los Angelesben azoknál, akik a tiltás ellenére is házibulit tartanak

Joe Biden a saját házából bejelentkezve fogja elfogadni az elnökjelöltséget

Joe Biden a saját házából bejelentkezve fogja elfogadni az elnökjelöltséget

Amerikai milliárdos vette meg az AS Romát

Amerikai milliárdos vette meg az AS Romát