szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Császár Antal azt mondta, nem tárgyalt az MDF-fel és Herényi Károllyal sem, bár a megszűnőben lévő MDF-frakció vezetője kedden azt nyilatkozta, hogy nagy vonalakban már egyeztettek az együttműködésről.

Császár Antal kedden azt mondta: nem tárgyalt az MDF-fel és  a frakcióvezetővel sem, Herényi Károly a saját véleményét közölte, amikor erről nyilatkozott.
   
Az MTI azzal kapcsolatban kérdezte a volt fideszes, most független képviselőt, hogy Herényi Károly, a megszűnőben lévő MDF-frakció vezetője egy reggeli tv-műsorban arról beszélt, hogy Császár Antalban van hajlandóság az együttműködésre az MDF-fel, így április végén újjáalakulhat a frakció az Országgyűlésben. Herényi Károly szerint nagy vonalakban már egyeztettek Császár Antallal arról, hajlandó-e együttműködni az MDF-es politikusokkal, és ő erre igennel válaszolt.
   
Császár Antal, aki tavaly november vége óta miniszterelnöki megbízottként dolgozik - hangsúlyozta, hogy nem változtatott eddigi álláspontján, továbbra is tartja magát ahhoz, hogy április 27-ig, amíg le nem jár a független képviselőként kötelezően eltöltendő hat hónap, nem nyilatkozik ebben az ügyben.
   
Az MDF-frakcióból hétfőn lépett ki hivatalosan is Csáky András, emiatt a kilenc MDF-es képviselő függetlenként folytatja munkáját a parlamentben. Herényi Károly hétfőn is azt mondta, hogy átmeneti időszaknak tekintik, míg függetlenként kell dolgozniuk, mert minden erővel azon vannak, hogy a frakciót újjá tudják alakítani, legkésőbb a nyáron.
   
A jelenlegi szabályok szerint nincs kizárva, hogy később újjáalakuljon az MDF-frakciója. A házszabály előírása szerint ez azért lehetséges, mert az ugyanahhoz a párthoz tartozó képviselők 10 fővel frakciót alakíthatnak. Párthoz tartozónak kell tekinteni a párt tagját, illetve azt, aki az adott politikai szervezet támogatásával indul az országgyűlési választáson.    
   
Jelenleg - Csáky Andráson kívül - öt független képviselő van a parlamentben, közülük hárman - Almássy Kornél, Vas János és Császár Antal - most még nem csatlakozhatnak más frakcióhoz, mert a kötelezően független képviselői státuszban eltöltendő féléves időszakot töltik. Mindhármuknak hamarosan lejár a moratóriuma.
   
Császár Antal féléves moratóriuma április 27-én jár le. Az ő csatlakozása akkor lehetséges, ha belép az MDF-be. A volt fideszes, jelenleg miniszterelnöki megbízottként dolgozó politikus hétfőn azt mondta: a határidő lejártáig nem nyilatkozik az ügyben.
   
Hock Zoltán hétfőn - Csáky András kilépése után - újságíróknak úgy vélekedett: jelenleg két képviselő tudna belépni a frakcióba, de az szóba sem kerülhet, hogy "Gyenesei István kormánytag" az MDF-képviselőcsoport tagja legyen, a másik független képviselő, Tóth András pedig egyértelművé tette, hogy nem kíván belépni.
   
Császár Antalról Hock Zoltán hétfőn azt nyilatkozta: ő pillanatnyilag miniszterelnöki megbízott, Gyurcsány Ferenc alkalmazottja, így ugyanabba a kategóriába tartozik, mint Gyenesei István.
   
Herényi Károly a Nap-keltében arra a kérdésre, számoltak-e azzal, hogy Császár Antal ugyan csatlakozik, de Hock Zoltán vagy Katona Kálmán nem kíván részt venni a frakció munkájában, azt mondta: "elég érdekes lenne, ha az említett két úr MDF-tagként nem akarna az MDF-frakcióhoz csatlakozni. Az én fejemben ez lehetőségként fel sem merül".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Megszűnt az MDF-frakció

Csáky András kilépésével a kilenc MDF-es képviselő függetlenként folytatja munkáját a parlamentben - jelentette be Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője a párt hétfői frakcióülése után.

MTI Itthon

MDF: Csáky hétfőtől hivatalosan sem lesz frakciótag

Csáky András már nem tagja az MDF képviselőcsoportjának, de a frakció kérése miatt március 16-ával lép ki hivatalosan. Herényi Károly frakcióvezető azt mondta, nem tárgyalnak független képviselővel a belépésről.

MTI Itthon

Április végére újra lehet MDF-frakció

Császár Antalban van hajlandóság az együttműködésre az MDF-fel, így április végén újra lehet MDF-frakció a parlamentben - mondta Herényi Károly, a megszűnőben lévő MDF-frakció vezetője a Magyar Televízió reggeli műsorában kedden.