szerző:
MTI

Hatóság és a közvélemény tudatos félrevezetése, valamint uszítás miatt feljelentik a Hír TV Riasztás című műsorának készítőit az enyingi benzinkútnál február közepén történt bűncselekmény tudósítása miatt - jelentette be Mohácsi Viktória európai parlamenti képviselő (SZDSZ) és ifj. Bogdán János, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) szóvivője.

Február 14-én este fél nyolckor értesítették a rendőrséget arról, hogy a Fejér megyei település benzinkútjánál egy 15-20 tagú, születésnapot ünneplő roma társaságot ismeretlenek megtámadtak. A társaság tagjai a helyszínre érkező rendőröknek azt mondták, hogy a kúthoz érkező több autó ismeretlen utasai támadólag léptek fel velük szemben, ezért ők védekeztek. A történteket rögzítette egy tévéstáb. 
   
A nyomozók által lefoglalt felvételből - a rendőrség szerint - az derült ki, hogy a bejelentést tevőket senki nem támadta meg, az odaérkező hat-hét kocsi csak megállt a töltőállomásnál, és a korábban ott tartózkodók kezdték italosüvegekkel dobálni őket. Elterjedt az a hír, hogy az egyik gépkocsiban szerbek voltak, akik Marian Cozma román kézilabdázó meggyilkolását akarták megtorolni Enyingen, mivel az egyik gyanúsított ottani lakos. A megyei rendőr-főkapitányság szóvivője közölte, a tévéfelvételen látható egyik autón szerb rendszám van, de hogy az utasai milyen állampolgárok, arról nem tudott információt adni.
   
Garázdaság miatt tizenegy embert vettek őrizetbe, közülük hetet elfogtak, négyen pedig önként jelentkeztek a rendőrségen. A székesfehérvári városi ügyészség hét gyanúsított előzetes letartóztatását kezdeményezte. A nyomozási bírák ezt öt férfinál megalapozottnak tartották, egy gyanúsított esetében lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el, egyet pedig szabadlábra helyeztek. Jelenleg három ember van előzetes letartóztatásban, a kényszerintézkedést a bíróság 60 nappal meghosszabbította.
   
Mohácsi Viktória és ifj. Bogdán János kedden bemutatott egy olyan felvételt, amelyet a Hír TV Riasztás című műsorának stábja készített, de annak csak egy része került adásba. A roma vezetők szerint a birtokukba került felvétel azt tanúsítja, hogy a televízió tudatosan manipulálta, a cigányság ellen hangolta a közvéleményt.
   
A felvételen az látszik, hogy a stáb egy hat-hét autóból álló konvojt követ, amely befordul az enyingi benzinkútra. Előtte a stáb egyik tagja valakivel telefonon arról beszél, hogy az enyingi Raffael család - amely egyébként nem áll rokonságban azzal a Raffael Sándorral, akit a Cozma-gyilkossággal gyanúsítanak - a benzinkúton van.
   
Az is látszik és hallható, hogy a Hír TV riportere odamegy a romákhoz, akik ekkor már a töltőállomás előtt állnak, és az idegen autókat nézik, és azt kérdezi tőlük: "mi készül itt?". Szemtanúk elmondása szerint ezután csuklyában, fekete kámzsában az ismeretlenek az ünneplők felé indultak, akik válaszul üvegekkel dobálták meg az autókat. Az OCÖ szóvivője azt mondta, a romák és kérésükre a töltőállomáson dolgozók már e támadás előtt értesítették a rendőrséget. 
   
A Hír TV csak a dobálást és a stáb menekülését tartalmazó felvételt adta adásba, és így tudatosan elhallgatta, hogy a benzinkúton tartózkodók csak védekeztek, azaz nem volt jogszerű a rendőri fellépés ellenük - mondta a szóvivő.
   
Ifj. Bogdán János a sajtótájékoztatón több kérdést tett fel: Honnan tudta a Hír TV, hogy mire készülnek az enyingi benzinkútra tartó autósok? Ki értesítette őket? Ki irányította a stábot? Kivel beszéltek telefonon? Miért manipulálták a felvételeket? Miért uszították a közvéleményt a cigányság ellen?
   
A roma vezető arra is választ vár, hogy ha már az előző napokban, a Cozma-gyikosság miatt megerősített rendőri jelenlét volt a városban, miért nem ellenőrizték a rendőrök a töltőállomásról menekülő autókonvojt; megállapították-e kik voltak az állítólagos sértettek; hogyan fordulhatott elő, hogy szerb rendszámú autókban csuklyás emberek támadást intézhetnek települések, emberek ellen.
   
Az eset után az enyingi cigány kisebbségi önkormányzat képviselőjét, id. Raffael Jánost és családját többször életveszélyesen megfenyegetették, ezért a rendőrség zaklatás miatt nyomozást indított. 
   
ifj. Bogdán János közölte, a birtokukba került felvételt még kedden eljuttatják a Fejér megyei ügyészégre, és a család nevében feljelentést tesznek a Hír TV ellen, egyben keresik a jogi lehetőséget, hogy a rendőrség ellen is eljárást indítsanak. 
   
Mohácsi Viktória a sajtótájékoztatón azt mondta: a romák elleni Molotov-koktélos és fegyveres támadások elkövetői és a rendőrség között "kapcsolat, egy közös szál van", az erre vonatkozó bizonyítékait hamarosan a sajtó nyilvánossága elé fogja tárni.
   
A tatárszentgyörgyi kettős gyilkosságot is idesorolva kijelentette: már a második esetben bizonyítható, hogy "a rendőrség szándékosan nem a megfelelő irányban folytja a nyomozást". Megjegyezte, koholt vádak és a rendőrség "tudatos viselkedése" miatt tartanak előzetes letartóztatásban az enyingi esettel összefüggésben három vétlen áldozatot a valódi támadók helyett.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Csoportos garázdaság Enyingen

Csoportos garázdaság történt az egyik enyingi benzinkútnál, hét embert őrizetbe vettek, további előállítások várhatók – jelentette be a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság.

MTI Itthon

Rendőrség: nincs bűnbanda Enyingen

Enyingen - ahol a veszprémi gyilkosság egyik feltételezett elkövetője, a még körözött Sztojka Iván lakik - nincs bűnbanda - cáfolta az MTI-nek a bűncselekmény kapcsán felröppent szóbeszédet a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója.

Csikász Brigitta Itthon

Az enyingi bűnbanda gyors alvilági karrierje - háttér

A Cozma-gyilkosság kapcsán az érdeklődés középpontjába került az enyingi banda. Megerősödését rendőri berkekben azzal magyarázzák, hogy jelenleg nincs Magyarországon olyan erős alvilági csoport, amely felléphetett volna velük szemben. Az egyenruhások pedig nem tudták megakadályozni, hogy a csapat kinője magát. Második változat szerint az enyingiek csupán "szolgáltatnak" a balatoni maffiának.

Szombathelyen szoros versenyben, de legyőzte a Fideszt az ellenzéki összefogás

Szombathelyen szoros versenyben, de legyőzte a Fideszt az ellenzéki összefogás

Diák kezét törte el egy hódmezővásárhelyi tanár, vádat emeltek ellene

Diák kezét törte el egy hódmezővásárhelyi tanár, vádat emeltek ellene

Útra kiszaladt őz miatt ért baleset két motorost Hajdú-Biharban

Útra kiszaladt őz miatt ért baleset két motorost Hajdú-Biharban

Ha balhé van, 15 perce van a rendőrségnek kiérni a szavazóhelyiségbe

Ha balhé van, 15 perce van a rendőrségnek kiérni a szavazóhelyiségbe

Itt a Porsche olcsóbb és gyengébb villanyautója, ami még így is 530+ lóerős

Itt a Porsche olcsóbb és gyengébb villanyautója, ami még így is 530+ lóerős

Luke Evans máris törzsvendég egy budapesti étteremben

Luke Evans máris törzsvendég egy budapesti étteremben