szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Császár Antalban van hajlandóság az együttműködésre az MDF-fel, így április végén újra lehet MDF-frakció a parlamentben - mondta Herényi Károly, a megszűnőben lévő MDF-frakció vezetője a Magyar Televízió reggeli műsorában kedden.

Jelenleg nincs olyan független képviselő, "szabad kapacitás", akivel a házszabálynak megfelelően az MDF frakciója újraalakulhatna, de április végén lesz ilyen - mondta az MDF-es politikus. Arra a kérdésre, hogy  Császár Antallal egyeztettek-e már, azt válaszolta: nagy vonalakban egyeztettek vele arról, hajlandó-e együttműködni az MDF-es politikusokkal, és ő erre igennel válaszolt. 

Az MDF hétfői frakcióülése után Herényi Károly bejelentette: Csáky András kilépésével a kilenc MDF-es képviselő függetlenként folytatja munkáját a parlamentben. Akkor úgy fogalmazott: átmeneti időszaknak tekintik, míg függetlenként kell dolgozniuk, ez idő alatt csoportként működik az MDF volt frakciója.

A jelenlegi szabályok szerint nincs kizárva, hogy később újjáalakuljon a párt frakciója. A házszabály előírása szerint ez azért lehetséges, mert az ugyanahhoz a párthoz tartozó képviselők 10 fővel frakciót alakíthatnak. Párthoz tartozónak kell tekinteni a párt tagját, illetve azt, aki az adott politikai szervezet támogatásával indul az országgyűlési választáson.    

Jelenleg - Csáky Andráson kívül - öt független képviselő van a parlamentben, közülük hárman - Almássy Kornél, Vas János és Császár Antal - most még nem csatlakozhat más frakcióhoz, mert a kötelezően független képviselői státuszban eltöltendő féléves időszakban vannak. Mindhármuknak hamarosan lejár a moratóriuma.

Császár Antalé április 27-én, s az ő csatlakozása akkor lehetséges, ha belép az MDF-be. Az MTI-nek a volt fideszes, jelenleg miniszterelnöki megbízottként dolgozó politikus hétfőn azt mondta: a határidő lejártáig nem nyilatkozik az ügyben.

Hock Zoltán hétfőn - Csáky András kilépése után - újságíróknak úgy vélekedett: jelenleg két képviselő tudna belépni a frakcióba, de az szóba sem kerülhet, hogy "Gyenesei István kormánytag" az MDF-képviselőcsoport tagja legyen, a másik független képviselő, Tóth András pedig egyértelművé tette, hogy nem kíván belépni. Császár Antalról Hock Zoltán hétfőn azt nyilatkozta: ő pillanatnyilag miniszterelnöki megbízott, Gyurcsány Ferenc alkalmazottja, így ugyanabba a kategóriába tartozik, mint Gyenesei István.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Megszűnt az MDF-frakció

Csáky András kilépésével a kilenc MDF-es képviselő függetlenként folytatja munkáját a parlamentben - jelentette be Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője a párt hétfői frakcióülése után.

MTI Itthon

MDF: Csáky hétfőtől hivatalosan sem lesz frakciótag

Csáky András már nem tagja az MDF képviselőcsoportjának, de a frakció kérése miatt március 16-ával lép ki hivatalosan. Herényi Károly frakcióvezető azt mondta, nem tárgyalnak független képviselővel a belépésről.

MTI Itthon

Dávid: az MDF nem "populista mesehősök" pártja

Megérte kockáztatni az MDF parlamenti frakciójának létét - jelentette ki Dávid Ibolya pártelnök, aki hétfőn utolsó napirend előtti felszólását mondta a parlamentben az MDF képviselőcsoportjának megszűnése miatt.

A Digi szerint ellehetetlenítik indulásukat az új frekvenciapályázaton

A Digi szerint ellehetetlenítik indulásukat az új frekvenciapályázaton

Szállodaépítés ellen ölelkeztek Tatán

Szállodaépítés ellen ölelkeztek Tatán

Magyarország az európai tesztelési rangsor legvégén van

Magyarország az európai tesztelési rangsor legvégén van