szerző:
HVG

A közhangulat további romlását jelzi minden lehetséges mutató a Medián 2009. március 6-a és 10-e között, 1200 fő személyes megkérdezésével készített felmérése szerint, amelyet a legfrissebb HVG is közöl. A legszembetűnőbb változás, hogy tovább emelkedett azoknak az aránya, akik szerint az országban általában véve rossz irányba mennek a dolgok.

A Medián másfél évtizede teszi fel ezt a kérdést az embereknek, de ilyen mértékű kiábrándultságot még soha nem mutattak az adatok.

A „rossz irányt” érzékelők arányában hosszú évekig az 1995-ös Bokros-csomag utáni 80 százalék volt a rekord; ez dőlt meg először a tavalyi kormányválság után, majd a pénzügyi válság begyűrűzését követően szinte hónapról hónapra tovább erősödött a kiábrándultság.

Legutóbb 87-ről 91 százalékra emelkedett a pesszimisták aránya, és csupán a megkérdezettek 6 százaléka mondta azt, hogy jó irányba mennek a dolgok.

© Medián
Minden korábbi rekordot megdöntve tovább romlottak a lakosság gazdasági várakozásai is, leginkább nem is a saját háztartásra, hanem az ország gazdaságára vonatkozók: 59 százalék tart nagyarányú, további 27 százalék pedig kisebb mértékű visszaeséstől.

A válság elején még úgy tűnt, hogy a romló közhangulat nem morzsolja tovább az MSZP táborát, sőt az új helyzet még lehetőséget is kínált a kormányzatnak arra, hogy kitörjön a defenzívából. Annyi bizonyos, hogy a válság első hónapjaiban csökkent a két nagy párt támogatottsága közötti különbség.

Ez a trend mostanra megfordult, és márciusra jelentős mértékben visszaesett a szocialisták támogatottsága: a teljes népesség 16, a választani tudó „biztos” szavazók 23 százaléka voksolna rájuk, ami a Medián mérései szerint az utóbbi tíz év legalacsonyabb adata.

© Medián

A romló közhangulatban a Fidesz-vezérkar kivételével az összes vezető politikus népszerűsége visszaesett, és bár ez a változás a kormányfő esetében kisebb volt az átlagosnál, kedveltségi mutatójában a mostani adat a negatív rekord. 18 százalékos támogatottsága alulmúlja az összes korábbi kormányfő legrosszabb népszerűségi indexét is (Antall Józsefnek 25, Boross Péternek 39, Horn Gyulának 29, Orbán Viktornak 40, Medgyessy Péternek 37 százalékon volt a mélypontja).

Ezzel párhuzamosan 18 százalékra csökkent azoknak az aránya, akik hivatalban tartanák a Gyurcsány-kormányt, és növekedett azoké, akik előrehozott választásban és átmeneti szakértői kormány megalakításában látnák a legjobb megoldást a jelenlegi helyzetre.

© Medián

Az EP-választáshoz közeledve egyre inkább érdemes odafigyelni a kisebb pártok támogatottságának alakulására is. Úgy tűnik, hogy a Jobbik februári javuló eredménye nem tiszavirág-életű változás volt: a teljes népességben tovább erősödött a párt, a választani tudó „biztos” szavazók körében pedig továbbra is 4 százalékon áll.

Az MDF nagy vihart kavaró EP-lista-állítása még csak részben lehetett hatással a párt támogatottsági adataira, hiszen az interjúk többsége még Bokros Lajos hivatalos felkérése előtt készült. Mindenesetre az MDF most valamivel jobban áll, mint a korábbi hónapokban. Az SZDSZ viszont a februári erősödés után újra gyengélkedik, részben azért, mert szavazói részvételi hajlandósága továbbra is elmarad a többi párt támogatóiétól.

© Medián

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Itthon

Jobban vezet a Fidesz, erősödött a Jobbik

Rossz a közhangulat, a válság megoldásának eddigi lépései a Szonda Ipsos felmérése szerint nem győzte meg a közvéleményt. Januárban nőtt a távolság a Fidesz és az MSZP között. A közvélemény-kutatás eredményét a Népszabadság tette közzé.

MTI Itthon

Századvég-Forsense: maradt a jelentős Fidesz-előny

A Fidesz támogatottsága az összes megkérdezett körében jelenleg 24 százalék, az MSZP-é pedig 15 százalék. A két kisebb parlamenti párt, az SZDSZ és az MDF támogatottsága 1-1 százalék körüli - derül ki a Századvég és a Forsense által készített közvélemény-kutatásból.

MTI Itthon

Nőtt a Fidesz előnye a Századvég-Forsense szerint

A Századvég-Forsense legfrissebb felmérése szerint sosem volt még ilyen rossz a lakosság közérzete, mint 2009 februárjában. A kutatás eredménye - amelyet kedden hoztak nyilvánosságra - jelentős Fidesz-előnyt mutat az MSZP-hez képest.

MTI Itthon

Szerencsésebbnek érzik magukat a fiatalok és a diplomások

Minden harmadik magyar szerencsésnek érzi magát (31 százalék), és minél fiatalabb és magasabb iskolai végzettségű valaki, annál inkább így van ez - derül ki a Tárki és az Image Factory legfrissebb Társadalmi Klíma jelentéséből.

MTI Itthon

Sólyom, Szili és Orbán a népszerűségi lista élén

Sólyom László köztársasági elnök, Szili Katalin házelnök és Orbán Viktor, a Fidesz elnöke vezeti a Szonda Ipsos februári politikusi népszerűségi listáját, míg a sort Veres János pénzügy-, Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter, valamint Kóka János SZDSZ-frakcióvezető zárja.

Itthon

Válságérzet: mostanra esett le a húszfilléres

A közvélemény egyre borúsabban vélekedik a pénzügyi-gazdasági válságról, és egyre kiábrándultabban fogadja a politikusok és gazdasági szakértők megoldási javaslatait - összegzi a Népszabadság a számára március 9-én, ezer fő megkérdezésével készített Medián-felmérést.

Pikó András üzent a fideszesek mellett kampányoló kerületi lap volt főszerkesztőjének

Pikó András üzent a fideszesek mellett kampányoló kerületi lap volt főszerkesztőjének

Borkai-ügy: Steinmetz Ádám már meg is kereste a MOB-ot

Borkai-ügy: Steinmetz Ádám már meg is kereste a MOB-ot

8 tipp szülőknek, ha rossz tanuló a gyerek

8 tipp szülőknek, ha rossz tanuló a gyerek

Sok a kontár szaki egy új felmérés szerint

Sok a kontár szaki egy új felmérés szerint

Fürjes: Az is lehet, hogy menet közben állítanak le építkezéseket

Fürjes: Az is lehet, hogy menet közben állítanak le építkezéseket

Több mint 28 milliárdot ér az Országház

Több mint 28 milliárdot ér az Országház