szerző:
MTI

Utoljára ült össze az MDF-frakció szerdán a Parlamentben. Herényi Károly az ülés után azt mondta: technikai jellegű kérdéseket kellett megbeszélniük.

Az MDF országgyűlési képviselőcsoportjának a megszűnés előtti utolsó ülésére a kilenc frakciótagból heten jöttek el, Hock Zoltán és Katona Kálmán távol maradt az üléstől. A frakcióülés után az MDF elnöksége is összeült. Csáky András miután március 8-án bejelentette, hogy kilép az MDF-ből, hétfőn a frakcióból is kilépett. A kilenc MDF-es képviselő így - a Házszabály szerint - függetlenként folytatja munkáját a parlamentben.

Herényi Károly azt mondta: a csütörtöki házbizottsági ülésen jelenti be az Országgyűlés elnökének, hogy kilépett az MDF-frakcióból Csáky András, így ettől a naptól kezdve megszűnik a képviselőcsoport. A frakcióvezető az MTI-nek azt mondta: nincs arra lehetőség, hogy megmaradjon az MDF képviselőcsoportja. Herényi Károly azonban hétfőn az alkotmányügyi bizottsághoz fordult egy indítvánnyal, mert nem tartja egyértelműnek, hogy mikor alakulhat újjá az MDF-frakció, és egyáltalán megszűntnek kell-e tekinteni a képviselőcsoportot. Répássy Róbert, a bizottság fideszes alelnöke az MTI-nek elmondta, hogy a testület jövő hétfőn tárgyalja majd Herényi Károly indítványát.

Herényi Károly többek közt tisztázni szeretné azt, hogy a házszabály által előírt 10 fős frakciólétszám megfelel-e egy korábbi alkotmánybírósági határozatnak. A házszabály szerint ugyanis képviselőcsoportot legalább tíz országgyűlési képviselő alakíthat, csak akkor lehetnek kevesebben, ha a párt listájáról mandátumot szerzett valamennyi képviselő ehhez a frakcióhoz csatlakozik.    

Az MDF frakcióvezetője beadványában az Alkotmánybíróság 1998-as határozatára hivatkozik, amelyben egyebek között az szerepel, hogy a parlamentbe került pártok nem foszthatók meg a feladatuk gyakorlásához szükséges jogoktól és szervezeti feltételektől, akkor sem, ha egyébként az Országgyűlés - hatékonysági szempontok miatt - a képviselőcsoport alakításához magasabb létszámot határozna meg. Az MDF sokat veszít anyagilag, ha az Országgyűlésben csütörtökön megszűnik a frakciója.

A jelenlegi szabályok szerint a megszűnt frakció tagjai független képviselőkké válnak, így megszűnik tisztségviselői, állandó, illetve eseti bizottsági elnöki, alelnöki, tagsági posztjuk, s megszűnik az MDF házbizottsági képviselete is. A jelenlegi szabályok szerint a parlamenti frakciók létszám-foglalkoztatásra jogosultak, és működési keretet kapnak az Országgyűlés Hivatalától.

Parlamenti frakciónként 13 dolgozó bérét finanszírozza a hivatal, de a foglalkoztatottak száma nem lehet több a képviselőcsoport létszámánál, így az MDF-frakciónál 10 ember dolgozik az Országgyűlés finanszírozásában. Az MTI úgy tudja, ők átlagosan bruttó 330 ezer forintot keresnek fejenként és átlagban. Az MDF-frakcióban Hock Zoltánon és Katona Kálmánon kívül minden frakciótagnak van legalább egy munkatársa. A frakció megszűnése után a szabály szerint két független képviselőnek lehet egy munkatársa.

Az új helyzetben a frakciók között 2006-ban az Országgyűlés megalakulásakor létrejött politikai megállapodást is újra kell tárgyalni, és módosítani kell, figyelembe véve, hogy a független képviselők számára is biztosítani kell egy-egy állandó bizottsági tagsági helyet. Vagyis elképzelhető, hogy az MDF-ből függetlenné vált képviselők - vagy közülük néhányan - ott maradnak abban a bizottságban, amelyben most is ülnek.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Megszűnt az MDF-frakció

Csáky András kilépésével a kilenc MDF-es képviselő függetlenként folytatja munkáját a parlamentben - jelentette be Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője a párt hétfői frakcióülése után.

MTI Itthon

Április végére újra lehet MDF-frakció

Császár Antalban van hajlandóság az együttműködésre az MDF-fel, így április végén újra lehet MDF-frakció a parlamentben - mondta Herényi Károly, a megszűnőben lévő MDF-frakció vezetője a Magyar Televízió reggeli műsorában kedden.

MTI Itthon

Császár Antal: nem tárgyaltam az MDF-fel

Császár Antal azt mondta, nem tárgyalt az MDF-fel és Herényi Károllyal sem, bár a megszűnőben lévő MDF-frakció vezetője kedden azt nyilatkozta, hogy nagy vonalakban már egyeztettek az együttműködésről.

És akkor Vajna Tímea közelebb került a 37 milliárdos örökséghez

És akkor Vajna Tímea közelebb került a 37 milliárdos örökséghez

Az edelényi Fidesz elnöke kiállt Molnár Oszkár mögül

Az edelényi Fidesz elnöke kiállt Molnár Oszkár mögül

Ellenzéki többség a fővárosi közgyűlésben

Ellenzéki többség a fővárosi közgyűlésben

Hajnal Miklós: Kiderült, hogy a választók már nem félnek

Hajnal Miklós: Kiderült, hogy a választók már nem félnek

Csak a fideszes jelölt cége temethet Dunaújvárosban

Csak a fideszes jelölt cége temethet Dunaújvárosban

35 halálos áldozata van a tájfunnak Japánban

35 halálos áldozata van a tájfunnak Japánban