szerző:
hvg.hu

Korrupció gyanúja miatt "visszavonta" az oktatási tárca azt a 140 millió forint összegű uniós pályázatát, amelynek beadási határideje hétfőn járt le - közölte Mohácsi Viktória (SZDSZ) európai parlamenti képviselő. Az oktatási tárca és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) közös közleményben cáfolta, hogy visszavonták volna a pályázatot.

Újabb, az oktatási intergrációs pénzekhez kapcsolódó visszásságokra kívánta felhívni a figyelmet keddi tájékoztatóján Mohácsi Viktória. Az európai képviselő elmondta, hogy az általa létrehozott Mozgalom a Deszegregációért Alapítvány is pályázni akart egy programjával a támogatási lehetőségre, de a kiírási feltételekben "egy titkos, 400 fős lista szerepelt", amelyből kötelezően két-három embert alkalmazniuk kellett volna a program végrehajtásakor.

Elismerte ugyan, hogy a lista összetételét nem ismeri, ám az Okatási és Kulturális Minisztériumnál (OKM) kirobbant korrupciógyanús ügyletek miatt úgy véli, a 140 millió forintos támogatást is hasonló körülmények között osztották volna el. Gyanújáról múlt pénteken értesítette Hiller István oktatási és kulturális minisztert, aki hétfői hatállyal visszavonta a pályázatot - közölte a liberális EP-képviselő.

Valójában azonban nem ezért "vonta vissza" a tárca a pályázatot, sőt, mint az oktatási tárca és az NFÜ közös közleményéből kiderül, vissza se vonta. Mohácsi állításával szemben a Támop 3.3.5/B. Civil részvétel erősítése az oktatási diszkrimináció elleni fellépés és a tanulók iskolai sikerességének támogatása érdekében - Antidiszkriminációs jelzőrendszer kiépítése című pályázata ma is él.

Az oktatásért és kultúráért felelős miniszternek nincs joga, sem lehetősége folyamatban lévő európai uniós pályázat visszavonására - írták. Az uniós források terhére kiírt pályázati felívások előkészítéséért és megjelentetéséért a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség felel. Felidézték, hogy a vonatkozó pályázat 2009. február 16-án jelent meg, majd március 12-én a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség közzétette azt a közleményt, miszerint a pályázatok dokumentumai pontosításra szorulnak, emiatt a beadási határidő is változik, április 6-ra tolódott át.

Ennek előzménye az volt a közlés szerint, hogy a pályázatokat koordináló szervezet technikai és nem tartalmi problémák miatt kezdeményezte a pályázati dokumentáció átdolgozását. Ennek elfogadásáról a pályázat-előkészítő munkacsoport döntött írásbeli szavazás formájában. A hvg.hu úgy tudja, a "technikai probléma" abban állt, hogy a tárca uniós projekteket lebonyolító szerve, az OKM Támogatáskezelő Igazgatósága rossz költségvetési táblát készített, a résszösszegek összeadva nem egyeztek a végösszeggel.

A kommüniké kitér arra is, hogy az NFÜ március 12-i közleménye szerint a módosított dokumentumok megjelenésével egyidejűleg, március 16-án közlik a pályázat új beadási határidejét. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség március 16-án megjelentette a 2009. április 6-ai módosított beadási határidőt.

Alaptalan a képviselő azon állítása is, miszerint 400 korábban kiképzett szakemberből 2-3-at alkalmazni kellene. Ez sem a pályázati feltételekben, sem a támogatható, sem a kötelezően megvalósítandó tevékenységek között nem szerepel. A kiírás szövege Mohácsi állításával ellentétben nem változott - olvasható a közös állásfoglalásban.

A hvg.hu úgy tudja, 2004 tavaszán még Mohácsi, aki akkoriban miniszteri biztos volt, vezetésével dolgozták ki az antidiszkriminációs jelzőprogramot. Ennek során képezték ki azokat a roma civil szervezetek által delegált személyeket, akik közül Mohácsi szerint most 2-3 főt kellene alkalmazni. A 400 fős "titkos listára" való utalást a pályázati anyagokban azonban mi nem találtunk.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Itthon

Iskolai integráció: örülnek, ha balhé nélkül megússzák

Lassan népfrontos koalíció alakul ki az integrált oktatás szapulására. Értelmetlen dolog azonban az integráció kudarcáról beszélni, hiszen a magyarországi iskolák és fenntartóik többsége a közelében sem járt még annak, hogy kipróbálja.

Vélemény

Miért nem megy előre a cigányok integrációja?

A Veszprémben történt tragikus - többszörösen büntetett maffiózók által elkövetett - gyilkosság nyomán megnőtt az országban az etnikai feszültség. Sokan a cigányság kollektív bűnösségét emlegetik. Az általánosítás, a kollektív bűnösség emlegetése veszélyes. Elég arra emlékezni, amikor a szovjet uralom alatt a magyar népet Hitler utolsó csatlósaként emlegették. A témáról idősebb és ifjabb Kozák Jánossal beszélgettünk, az előbbi a Magyarországi Cigányok Független Érdekvédelmi Szövetségének elnöke, az utóbbi a Veszprém Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke.

MTI Itthon

Medgyessy: hosszú távú programok kellenek a romák integrációjához

Medgyessy Péter szerint romaügyben példát kell venni az Egyesült Államokról, ahol hosszú távú programokat indítottak a feketék integrációja érdekében. A volt szocialista miniszterelnök a TV2 reggeli műsorában oktatási, felnőttképzési és munkahely-teremtési programokat szorgalmazott kedden reggel.

Történelmi csúcson az amerikai sertéshúsexport

Történelmi csúcson az amerikai sertéshúsexport

Megzavarták Orbán Viktor beszédét - percről percre a parlament üléséről

Megzavarták Orbán Viktor beszédét - percről percre a parlament üléséről

A megvádolt Simonka a hvg.hu-nak: Ártatlan vagyok

A megvádolt Simonka a hvg.hu-nak: Ártatlan vagyok

És akkor Karácsony mély sóhajjal belenézett a főváros kasszájába

És akkor Karácsony mély sóhajjal belenézett a főváros kasszájába

Itt a Facebook nagy terve: egyesével vadásszák le a zaklatókat

Itt a Facebook nagy terve: egyesével vadásszák le a zaklatókat

Javier Bardem: "Ne vegyünk műanyag palackos vizet? Jó, de akkor hol vannak az üveges kiszerelések?"

Javier Bardem: "Ne vegyünk műanyag palackos vizet? Jó, de akkor hol vannak az üveges kiszerelések?"