Tetszett a cikk?

Közel félmilliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott luxusszálloda-fejlesztésre a Molnár Albert szocialista országgyűlési képviselő, egykori államtitkár tulajdonában álló részvénytársaság. A pénzt az a fejlesztési tanács ítélte oda, amelynek korábban Molnár is tagja volt.

"2004-től egy újfajta gondolkodás kapott teret, mégpedig nem halat adni, hanem hálót adni, és nem néhány vállalkozást sok pénzzel segíteni, hanem nagyon sok vállalkozást inkább egy jó üzleti környezettel” – mondta éppen egy hónapja Molnár Albert szocialista országgyűlési képviselő a parlamentben a kis- és középvállalkozások helyzetét értékelve.

Még ugyanebben a hónapban azonban Molnár saját vállalkozása, a Balance-99 Ingatlanhasznosító és Vendéglátó Zrt. egyáltalán nem "hálót", hanem "halat" kapott, nem is keveset: a Székesfehérvár központjában található Magyar Király Szálloda luxushotellé történő átalakítására uniós és hazai közpénzből 468 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz jutott.

Magyar Király Szálloda
© Szekesfehervar.hu
A pénzt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, illetve a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács ítélte oda, ami azért figyelemreméltó, mert a kormánypárti többségű regionális fejlesztési tanácsnak 2006-ig Molnár Albert is tagja volt. A pályázaton egyébként 13 vállalkozás nyert, a legtöbb pénzt Molnár cége, ahogyan arról a Magyar Nemzet is beszámolt mai cikkében.

„Vállalkozó vagyok. A különböző cégeimen keresztül az elmúlt tíz évben közel kétmilliárd forint adót fizettem be az államnak. Sem aggályosnak, sem etikátlannak nem gondolom azt, hogy a cégem nyerte meg ezt a pályázati pénzt” – válaszolta a hvg.hu megkeresésére Molnár. A képviselő-vállalkozó azt állítja, „nem gyakorolt hatást” a bírálókra. „A beruházásra egyébként összesen kétmilliárd forintot fogunk fordítani, a beruházási összegnek a 29,3 százalékát nyertük, márpedig a határ 40 százalék” – fogalmazott a képviselő.

A Balance-99 Zrt.-ben 45 százalékos tulajdonrészt birtokló Molnár a nyolcvanas években még az MSZMP, majd 1989-től az MSZP táborát erősítette. Ismert és igen befolyásos vállalkozó Székesfehérváron. Cégei révén a rendszerváltás után több nagy értékű ingatlant megszerzett. Üzleti sikereit forrásaink szerint részben annak is köszönhette, hogy mindig tűzközelben maradt: 1986-tól az Albaker igazgatója volt, így amikor a cég részvénytársasággá alakult a rendszerváltás után, annak ügyvezető igazgatója lett.

Molnár Albert
© Túry Gergely
Politikai pályája viszont már az ezredfordulótól ívelt felfelé, amikor egy időközi választáson mandátumhoz jutott. 2002-ben területi listán került be a parlamentbe, ahol egy időben a gazdasági, illetve a költségvetési és pénzügyi bizottságnak is tagja volt. 2005-ben már Gyurcsány Ferenc gazdasági tanácsadó testületébe is bekerült, majd pénzügyminisztériumi politikai államtitkárrá nevezték ki. Jelenleg is országgyűlési képviselő, a költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottság tagja. Nevét nemrég azért emlegették a lapok, mert januárban ismeretlenek felgyújtották az autóját.

Szállodaüzletre egyébként az Orbán-kormány idején is szívesen adtak állami támogatásokat. 2002-ben a Széchenyi-terv turizmusfejlesztési pályázatán 87,7 millió forintot fizettek ki a H-Build 2000 Építő és Üdülési Rt.-nek a mosonmagyaróvári Krisztinamajor szálloda- és gyógyfürdőkomplexumának megvalósítására, ami máig nem készült el. A H-Build 2000 Rt.-nek a pályázat előtt két hónappal távozó tulajdonosai, Csüllög Zsigmond és Radnai László a fővárosi robbantásos merényletekben érintett vállalkozóként ismertek, nevük az olajügyekben is felbukkant. Néhány évvel ezelőtt mindkettőjüket súlyos börtönbüntetésre ítélték az úgynevezett kecskeméti maffiaperben.

Dezső András

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Az államtitkár elviharzott, Polt nem válaszolt

Mivel az Országgyűlés költségvetési bizottsága csütörtöki ülésén határozatképtelenség miatt nem tudta elfogadni napirendjét, Molnár Albert pénzügyi államtitkár távozott az ülésről. Polt Péter legfőbb ügyész szintén emiatt nem kívánt válaszolni a kérdésekre.

MTI Választás 2006

Mikola nyilatkozata kapcsán kezdődik vizsgálat az APEH-nél

Vizsgálatot kezdeményezett szerdán az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnál (APEH) Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium közigazgatási államtitkára Mikola István korábbi kijelentésével összefüggésben - közölte Molnár Albert, a tárca politikai államtitkára szerdán.

MTI Itthon

MSZP és a büdzsé: nincs tabu, de a hiánycél marad

Nincs tabutéma a költségvetési kiadáscsökkentés tekintetében, az idei évre tervezett 2,6 százalékos hiány pedig sarokkőnek tekinthető - mondta Molnár Albert, az MSZP országgyűlési képviselője az MTI kérdésére válaszolva szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Több tízezer álláskereső eltűnhetett a süllyesztőben

Több tízezer álláskereső eltűnhetett a süllyesztőben

Marabu FékNyúz: A megoldás

Marabu FékNyúz: A megoldás

Szokatlanul lágy a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökös belseje

Szokatlanul lágy a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökös belseje