szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Felmentette a másodfokon eljáró bíróság Kármán Irént nagy nyilvánosság előtt, folytatólagosan elkövetett rágalmazás vétsége miatt emelt vád alól csütörtökön. A Debreceni Ítélőtábla ezzel helyben hagyta Budapesti II. és III. kerületi Bíróság korábbi ítéletét.

A dokumentumfilmes újságírónő ellen Csüllög Zsigmond mint magánvádló 2007. június 1-én terjesztett elő indítványt, egyrészt a 2007. május 7-én a tv2 Mokka c. műsorában elhangzott kijelentései, valamint a blogjában 2007. május 6-án megjelent állításai miatt, miszerint ezzel Kármán Irén nagy nyilvánosság előtt megrágalmazta őt. Az Energol-ügyben és a kecskeméti maffiaperben is elítélt vádló Kármán azon kijelentéseit kifogásolta, amelyek arra vonatkoztak, hogy a Fidesz-kormányzás utolsó időszakában maffia-csoportoknak osztottak pénzt. Így támogatáshoz jutott a H-Build, amelyben korábban Csüllög is érdekelt volt. A cég 87,5 millió forinthoz jutott a Széchenyi-programból egy szállodaépítésre, amely sosem valósult meg.

A bíróság álláspontja szerint  - mint arról a hvg.hu-t Koszta János, a Debreceni Ítélőtábla titkára tájékoztatta - a fenti két fórumon kifejtett nézetek, illetve a Kármán Irén részéről elhangzott mondatok becsület csorbítására nem alkalmasak, nyilvánvaló valótlanságot nem tartalmaznak. A bíróság ez alapján a rágalmazás vétségét nem látta megállapíthatónak, így a vádlottat az ellene nagy nyilvánosság előtt, folytatólagosan elkövetett rágalmazás vétsége miatt emelt vád alól felmentette.

A másod fokú bíróság helyben hagyta a II-III. kerülti Bíróság azon indoklását, hogy a blog nem publicisztikai műfaj, véleménycserés műfaj, amely a szabad véleménynyilvánítást teszi lehetővé. Az ítész kimondta azt is, hogy a dokumentumfilm szintén szabad műfaj és a dokumentumfilmes szájából ténybeli tévedések nem hangoztak el a kecskeméti maffiaperben elítélt férfi állami támogatásban részesült volt cégével kapcsolatban.

Csüllög Zsigmond a büntetőper mellett polgári eljárást is indított - még Kármán Irén megveretése előtt -, de a bíróság ez ügyben bevárta a rágalmazás tárgyában született jogerős ítéletet, hogy ezután döntsön van-e alapja az ötmillió fointos kártérítés követelésének. A bíró erről szeptemberben dönt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Kármán Irén továbbra is az olajos alvilágot vádolja

Kármán Irén ügyében a nyomozás megszüntetéséről hozott határozat nem felel meg a törvényi előírásoknak – ez szerepel a Legfőbb Ügyészség pénteken meghozott döntésében. Kármán Irén a hvg.hu-nak elmondta, mindez azt igazolja, hogy ő igazat mondott, tényleg megtámadták.

hvg.hu Itthon

Kármán Irén bíróság elé citálta a rendőrséget

Kötelezte a Fővárosi Bíróság az Országos Rendőr-főkapitányságot (ORFK) a Kármán Irén által indított perben arra, hogy megismerhetővé tegye számára azokat az olajügyekkel kapcsolatos dokumentumokat, amelyeket kitakarva nyilvánossá tettek, majd nem sokkal később levettek a rendőrség honlapjáról.

hvg.hu Itthon

Kármán Irén nem kért bocsánatot

Nem kért bocsánatot Kármán Irén a II-III. kerületi bíróságon Cs. Zsigmondtól, a kecskeméti maffia-perben és az Energol-ügyben nem rég elítélt férfitól, aki egy tévényilatkozat kapcsán rágalmazás miatt beperelte őt.

MTI Itthon

Kármán Irén a Nemzeti Nyomozó Irodát is beperelné

A rendőrség után a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) ellen is pert indít Kármán Irén újságíró, ha nem hajlandók kiadni azokat az adatokat, amelyek egy titkosítás alól feloldott, olajszőkítési ügyekkel foglalkozó rendőrségi aktában szerepelnek.

Kivonul Magyarországról az uniós határőrizeti szerv

Kivonul Magyarországról az uniós határőrizeti szerv

Enyedi Ildikó és Krigler Gábor közös sorozatötlete mutatkozik be a Berlinalén

Enyedi Ildikó és Krigler Gábor közös sorozatötlete mutatkozik be a Berlinalén

Egy kicsi panellakás áráért kelt el a horgolt Bernie Sanders-baba egy árverésen

Egy kicsi panellakás áráért kelt el a horgolt Bernie Sanders-baba egy árverésen