szerző:
MTI

Endrei Judit, a Kor-Határtalanul nevű program vezetője immár harmadszor rendez konferenciát, amelyek minden alkalommal más témát emelnek ki. A mostani tárgya a nők és a férfiak egyenjogúsága, foglalkoztatottsága volt, amelyhez különböző megközelítésből szólt hozzá kutató, dietetikus, szakpszichológus, közgazdász.

Magyarországon már az iskolarendszer is a leghagyományosabb női és férfiszerepeket sulykolja a gyerekekbe - mondta Nagy Beáta, szociológus, egyetemi docens a pénteki Női-Férfi Kerekasztal Konferencián. Mindez nem csupán az egyenjogúság miatt kérdéses: ahol nem érvényesül az esélyegyenlőség, ott alacsonyabb a nemzeti jövedelem is - ezt jelzik a kimutatások. Egy felmérés szerint a világ 128 országa közül ez leginkább Svédországra, Norvégiára és Finnországra jellemző, a magyarok a 61. helyen állnak. 

A másik megállapítás, hogy ahol magas a nők foglalkoztatottsága, ott több gyermeket is vállalnak, azaz javulnak a demográfiai mutatók. Az a sztereotípia ugyanis már nem állja meg a helyét, hogy ahol a nők nem dolgoznak, ott több gyereket szülnek - tette hozzá a szociológus. Arról nem is beszélve, hogy a gyermekvállalás feletti döntés nemcsak a nők ügye.   

Az esélyegyenlőség megteremtése európai uniós elvárás és egyben magyar kormányzati feladat is. A konferencián idézték Rauh Editnek, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkárának az egyik előadását, amelyben kiemeli:  a minisztériumon belül működő, a Nők és Férfiak Társadalmi Egyenlősége Osztály hosszú távú munkatervének alapját az EU Bizottság által kiadott, 2006-2010 közötti időszakra szóló ütemterv, az úgynevezett "road map" határozza meg.

Ennek legfőbb területei: egyenlő arányú női-férfi részvétel megteremtése a döntéshozatalban, a nők és a férfiak közötti, egyenlő mértékű gazdasági függetlenség elérése, a szakmai, családi és magánélet jobb összehangolásának elősegítése, a nemi bűncselekmények és az emberkereskedelem felszámolása, a családon belüli erőszak kezelése, a nemekhez kötődő sztereotípiák felszámolása, és a nemek közötti egyenlőség előmozdítása az EU-n kívüli országokban.

Hadas Miklós szociológus, egyetemi tanár előadásának címe - A modern férfi születése - több jelenlévő számára már ismerős volt, hasonló címen ugyanis az előadó könyvet is megjelentetett pár évvel ezelőtt. Az egyetemi tanár érdekes aspektusból - a jellemzően férfiak által űzött sportok szemszögéből - vezette le, hogyan született meg az 1800-as években a modern férfi és mi jellemzi a mai férfi attitűdöket. Amint az MTI munkatársának elmondta, ma a férfiakra a pluralizmus, a sokféleség jellemző. A globalizáció és az internet hatására 1-2 éven belül elterjednek olyan, régen nőiesnek tekintett szokások, mint hogy egy férfi divatos holmikat visel, számos kozmetikai terméket vásárol, festi a haját, sőt reggel akár be is göndöríti.

Ugyanakkor meggyőződése szerint a számtalan okból létező, konzervatív, "macsós" szemlélet relatív fogalom. A svédek toleránsabbak a mássággal szemben és természetesnek veszik az egyenjogúságot, ott a férfiak a hagyományos női szerepkörökből adódó feladatokat is átvállalják - ilyen a gyermeknevelés, a háztartási munka - míg ez nem jellemző mondjuk Romániára, Bulgáriára vagy egyes mediterrán országokra, de Magyarországra se.

Egyébként nemcsak a férfiak konzervatívak a társadalmi munkamegosztás terén, hanem a magyar nők is, ami a tudattalan mintáknak, a rejtetten oktatott példáknak tudhatók be - ezt Nagy Beáta konkrét, nemrég kibocsátott iskolakönyvekből kivett idézetekkel illusztrálta. Bár e tekintetben is adódnak kivételek: Spanyolország kifejezetten konzervatív "macsó" szellemű társadalomnak számít, mégis, az utóbbi évtizedben jelentős előrelépést tettek a nők politikai szerepvállalása terén. Magyarország azonban "lemaradt és beragadt" - hangzott el a szélesebb körű vitával zárult konferencián - stabilan a nők 10 százaléka politizál aktívan, de míg pár évvel ezelőtt ez az arány a 48. helyre volt elég, ma már csak a 120. helyet sikerül vele megcélozni a társadalmakat e tekintetben rangsoroló listán.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Shake

Nők Irakban: se szabadság, se egyenlőség

A híres nagy demokrácia-háború az iraki nők helyzetén csak rontott, az amerikai csapatok által támogatott sejkek és törzsi vezetők azt csinálnak velük, amit akarnak.

hvg.hu Karrier

Dupla diplomával az esélyegyenlőségért

Mind több hazai intézmény, nagyvállalat, cég kezeli kiemelt programként a hátrányos helyzetű csoportok – romák, fogyatékossággal élők, elmaradt régiók lakosai, nagycsaládosok és munkanélküliek – diszkriminációjának csökkentését.

hvg.hu Itthon

Zűrzavarok az esélyegyenlőségi pénzek körül

Hiller István feljelentést tett a hátrányos helyzetűeket felkaroló Katapult Mentorprogramnál történt szabálytalanságok miatt, s felfüggesztette hivatalából Borovszky Tímea esélyegyenlőségi főigazgatót. A főigazgatóság munkatársai értetlenül állnak a történtek előtt, és szerintük éppen az ügyet kirobbantó Katapult-vezető sáros pénzügyi szabálytalanságokban. A botrány túlcsaphat önmagán, és ellehetetlenítheti az éppen csak megindult oktatási integrációt.

Halálra gázoltak egy gyalogost Gyöngyösön

Halálra gázoltak egy gyalogost Gyöngyösön

Brigid Kosgei megdöntötte a női maratonfutás világrekordját

Brigid Kosgei megdöntötte a női maratonfutás világrekordját

Méregdrága, nézők nélküli, ám korrupciógyanúval teli volt a foci-vb főpróbája

Méregdrága, nézők nélküli, ám korrupciógyanúval teli volt a foci-vb főpróbája

Kormányon marad a Jog és Igazságosság Lengyelországban

Kormányon marad a Jog és Igazságosság Lengyelországban

Rambo Lambo: új gazdára vár ez a szuperritka régi Lamborghini terepjáró

Rambo Lambo: új gazdára vár ez a szuperritka régi Lamborghini terepjáró

Pécsi Stop: több mint 30 millióért dolgozott az önkormányzat cégének Bánki Erik rokonának vállalkozása

Pécsi Stop: több mint 30 millióért dolgozott az önkormányzat cégének Bánki Erik rokonának vállalkozása