szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) már megkapta a parlament elnökének értesítését arról, hogy megszűnt a médiahatóság MDF által delegált tagjának megbízatása - közölte az ORTT sajtóirodája.

Testületi tagoktól származó információ szerint ugyan csütörtök éjféli időpont szerepel az értesítésben, de Wéber János már aznap sem vett részt az ülésen; szerdán elbúcsúzott tagtársaitól.

Távozásával egyetlen ember maradt a médiahatóságban az 1996-os kezdőcsapatból, az SZDSZ által delegált Tímár János személyében. Az MSZP javaslatára bekerült Ladvánszky György 2000-ben, Szalai Annamária (Fidesz) 2004-ben, Gyuricza Péter (MSZP) és Tirts Tamás (KDNP) tavaly nyert mandátumot; szintén egy éve foglalta el posztját Majtényi László elnök.

Wéber János fél évtizede egyszer már elvesztette mandátumát: 2004. november 8-án, szintén képviselői kilépés miatt megszűnt az MDF-frakció, ám még aznap újjáalakult a képviselőcsoport, amelynek jelölésére pontosan egy héttel később ismét beválasztották a médiahatóságba.

A személyi változással módosulnak az ORTT - kormányoldal-ellenzék paritást megkívánó - belső szavazati arányai is: míg eddig kilencedekben számoltak (két-két voksa volt a két MSZP-s tagnak, egy-egy a többieknek és az elnöknek), most visszaállnak a tizennegyedes rendszerre: a két kormánypárti delegáltnak ebben három-három, a többieknek két-két szavazata lesz.

Az ORTT az egyetlen médiafelügyeleti testület, amelynek személyi összetételét megváltoztatja a Magyar Demokrata Fórum országgyűlési képviselőcsoportjának megszűnése; a párt javaslatára bekerült tagok mind a Duna Televízió, mind a Magyar Rádió, mind a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnökségében, mind a Magyar Távirati Iroda Tulajdonosi Tanácsadó Testületében kitölthetik a mandátumukból hátralévő időt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Emberi jogokat sértett Hajdú Péter műsora az ORTT szerint

A Story Tv hajléktalanokat szerepeltető valóságshow-műsora a médiatörvény egyes, emberi jogokra vonatkozó rendelkezéseit sértette meg, s mindezt azért, hogy nagyobb nézettséget érjen el – így foglalható össze az ORTT határozata. A médiahatóság az állampolgári jogok országgyűlési biztosának megkeresése nyomán indított eljárást az ügyben. A műsor producere Hajdú Péter.

MTI Itthon

ORTT: újratárgyalhatják a Sláger és a Danubius ügyét

Ismét a médiahatóság napirendjére kerülhet a két országos kereskedelmi rádió koncessziójának meghosszabbítása, alig egy héttel azt követően, hogy a testület úgy döntött, elhalasztja az ősszel lejáró koncessziók megpályáztatását - értesült hétfőn az MTI.

MTI Itthon

Az ORTT-nek kevesebb a gondja a gyerekműsorokkal

Erősödni látszik a műsorszolgáltatók normakövetése a gyermekműsoroknál, de továbbra sem teljesülnek maradéktalanul a kiskorúak védelmével kapcsolatos rendelkezések - áll a médiahatóság szerdai közleményében.

MTI Itthon

ORTT: háromszor egymilliós bírság kalózadásért

Háromszor a maximális egy-egymillió forintra büntetett egy céget a médiahatóság, amiért a műsorszolgáltatási engedély megvonása után is tovább működött annak debreceni, miskolci és nyíregyházi rádiója - közölte az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) egyik tagja.

MTI Itthon

Majtényi: törvénysértő az ORTT döntése a rádiós pályázatokról

Elhalasztotta a két országos kereskedelmi rádió - a Sláger és a Danubius - idén novemberben lejáró koncessziójának megpályáztatását a médiahatóság - értesült az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) csütörtöki ülése után az egyik tagtól az MTI. Az ORTT elnöke szerint törvénytelen döntés született.