szerző:
MTI

Az MSZP nyitott, nemzeti kormányt szeretne alakítani, amelynek az a célja, hogy a gazdasági világválság közepette olyan intézkedéseket hozzon, amelyek csökkentik a recesszió hatásait, mérséklik a szociális és foglalkoztatási feszültségeket, valamint segítenek, hogy mielőbb magára találjon a gazdaság - közölte Gyurcsány Ferenc az MSZP elnökségének vasárnapi budapesti ülése után. Konkrét jelöltekről nem beszélt a kormányfő. Videó.

Kiszámítható, stabil kormánytöbbséget szeretnének teremteni, nyitottabb háttérrel, és átfogó programmal - mondta a pártelnök, miniszterelnök. A kormányfő hozzátette: ehhez megállapodások kellenek, és az a jó, ha minél többekkel, minél szélesebb körben tudnak megállapodásokat kötni. Ezért minden parlamenti párttal tárgyalni akarnak, így a Fidesszel is.

A konstruktív bizalmatlansági indítványt április 6-án nyújtják be, a parlament pedig április 14-én szavaz róla - mondta a szocialista pártelnök. Gyurcsány Ferenc szerint a február 16-én bemutatott kormányjavaslatoknál többet és mást kell tenni, mert az elmúlt hetek jelzései azt mutatják, hogy a gazdasági világválság elhúzódóbb és mélyebb lesz. Erre reagálni kell - tette hozzá.

Magyarországnak továbbra is a fenntartható, egyensúly közeli pályán kell maradnia - szögezte le. Közölte: a kormány felgyorsítja a már most is folyó munkát, és új javaslatokat készít elő az új kormány számára, de majd az új kormányfő dönti el, miket használ ezekből. Hozzátette: a kormány politikai támogatását a frakciónak és pártnak kell biztosítania, de a cselekvés, a döntés felelősége a kormányfőé.

A Fidesz nem tárgyal
A Fidesz semmiféle tárgyalásba nem bocsátkozik egy új kormányról, hanem hétfőn benyújtja az Országgyűlésnek a parlament feloszlatására vonatkozó javaslatát -  mondta a Fidesz szóvivője vasárnap.
"Nekem az a dolgom, hogy segítsem, hogy az új kormány tehesse a dolgát, ezt fogom tenni" - mondta Gyurcsány Ferenc, aki arra bátorította a később megnevezendő új miniszterelnököt, hogy saját szempontjait figyelembe véve, átfogóan alakítsa át a jelenlegi kormányt.

Kérdésre Gyurcsány Ferenc elmondta: az elnökségi ülésen elhangzottak lehetséges miniszterelnök-jelölt nevek, de az új kormányfő személyére sokakkal történő konzultáció után kell majd javaslatot tenni.

A kormányfő szerint meg tudnak majd állapodni az új miniszterelnök-jelölt személyéről, és olyan "gyorsan tárgyalnak, amilyen gyorsan csak lehet". A cél az, hogy az új kormány
Kormányváltás
Olvassa el az összes hírt a kormányváltásról a hvg.hu-n!
május közepén rendelkezzen benyújtott törvényjavaslatokkal, amelyek egy része már június közepén hatályba is léphetne. "Az elmúlt három évben nagy türelemmel hallgattam, hogy én vagyok a szélesebb körű együttműködés akadálya, most megszűnt ez az akadály" - mondta Gyurcsány Ferenc, aki az MSZP szombati kongresszusán jelentette be indítványát, hogy új miniszterelnök vezetésével alakuljon új kormány.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Itthon

Bokros odaszólt az MSZP-nek is

Bokros Lajos közleményében cáfolja az ominózus szocialista párttagságot, azt is, hogy elment volna az MSZP-kongresszusra, ugyanakkor kifejti azt is, hogy nem kíván részt venni az MSZP hatalmi játékában.

Vélemény

Országgyűlési választásokat, minél előbb

Az idő pénz – ez Magyarország esetében hatványozottan érvényes. Nincs idő a további trükkökre, politikai légtornász-mutatványokra. A „szakértői kormány”, amelynek vezetőjét gyakorlatilag Gyurcsány jelölné ki, ilyen időhúzásnak tűnik. A válságkezelés nem egy poszt-gyurcsányi kormány kinevezését, hanem a választások haladéktalan kiírását, széles társadalmi támogatottságra támaszkodó kormány megalakítását tenné szükségessé.

MTI Itthon

Kívülről hozhat kormányfőt az MSZP

Nem valószínű, hogy pártpolitikus lesz az új miniszterelnök, mert olyan jelöltre van szükség, aki képes nagy támogatottságot szerezni - mondta Kiss Péter kancelláriaminiszter, az MSZP alelnöke az MTI-nek a párt elnökségének vasárnapi budapesti ülése után.

Harmincegyre emelkedett a kaliforniai tűzvész halálos áldozatainak száma

Harmincegyre emelkedett a kaliforniai tűzvész halálos áldozatainak száma

Rákattant a net népe a zuhanyzóba akasztható okoshangszóróra

Rákattant a net népe a zuhanyzóba akasztható okoshangszóróra

Tejfölre virsli, mustárra chips: kóstolóink megpróbáltatásai az Aldinál

Tejfölre virsli, mustárra chips: kóstolóink megpróbáltatásai az Aldinál

Kiderült, mi lett a jegybanki alapítványok 266 milliárdjával

Kiderült, mi lett a jegybanki alapítványok 266 milliárdjával

Az utolsó pillanatban is kapott még 3 milliárd tao-pénzt a felcsúti sportcsarnok

Az utolsó pillanatban is kapott még 3 milliárd tao-pénzt a felcsúti sportcsarnok

Aki hagyja, hogy végigtapogassa ez a kis robot, annál felismerheti a bőrrákot

Aki hagyja, hogy végigtapogassa ez a kis robot, annál felismerheti a bőrrákot