Tetszett a cikk?

Papíron PR-tevékenységgel és ingatlanforgalmazással foglalkozik az a svájci társaság, amely a BKV hitelfelvételi lehetőségeinek felmérésére írt, plágiumgyanús tanulmányért több mint nyolcvanezer eurós díjazást zsebelhetett be a közlekedési vállalattól. A hvg.hu kiderítette, kik állnak a genfi cég mögött.

A kormány teljes konvergencia-programját, illetve havi KSH-jelentéseket is tartalmaz az a tanulmány, amit a BKV rendelt meg a genfi székhelyű Everest Capital S.A nevű cégtől. A tanulmányért - amely a BKV hitelfelvételi lehetőségeit "mérte fel" a pénzügyi válság tükrében - a közlekedési társaság 81 ezer 900 eurót, azaz közel 24 millió forintot fizetett ki, ám a megbízást sem közbeszerzési eljárás, sem versenyeztetés nem előzte meg. Talán nem véletlen, hogy a tanulmány készítői „hozott anyagból” dolgoztak, a megbízott genfi cég tevékenységei között ugyanis egyáltalán nem szerepel pénzügyi tanácsadás. Mint azt a svájci cégpapírokból a hvg.hu megtudta: az Everest Capital S.A tevékenysége az ingatlanforgalmazáson kívül az, hogy az Everest Capital csoport PR-tevékenységét Svájcban és Európában végezze.

Az Everest Capital S.A-t három magánszemély alapította 2002 tavaszán. Egyikük, az ügyvezetőként tevékenykedő Alexander Dembitz jelenleg is több Magyarországon bejegyzett ingatlanos cég tagja, illetve felügyelőbizottsági tagja. Tulajdonostársa, Mark Dembitz szintén kötődik Budapesthez, hiszen 2002 őszétől tíz hónapon át a Magyar Külkereskedelmi Bankban, „ingatlanos vonalon” dolgozott - jelenleg egy Sindicatum Carbon Capital nevű cégnél van állásban. Rajtuk kívül még a szintén svájci Perroud Gürdogan Catherine tagja a társaságnak.

Mindez azért fontos, mert kísértetiesen sok a hasonlóság az Everest Capital és a BKV-nak szintén tanulmányt készítő bermudai offshore cég, a Dandy Trade Ltd. munkája között: a két cég a szerződéseket egy-két nap különbséggel kötötte, a benyújtott számlák ugyanolyan formátumúak és elrendezésűek, mindössze a cégnév különbözik. Az első és a második teljesítésük, illetve a számlák benyújtása és a teljesítések elfogadása is egy-két nap különbséggel történt. De ami ennél is árulkodóbb, az az, hogy a két tanulmány formátuma is egyezik: ugyanaz a betűtípus, ugyanaz az elrendezés. Csakhogy a BKV nem árulja el, kik állnak az offshore cég mögött, ahogy eddig az is titok volt, kik az Everest Capital S.A tulajdonosai.

A Dandy Trade egyébként szintén „segédeszközökhöz” folyamadott, amikor a devizapiaci változások hatásainak elemzésére írt tanulmányt a BKV-nak. A közlekedési vállalat által 78 ezer 500 euróért megvásárolt tanulmány forrásmegjelölés nélkül közölt több, az interneten megjelent anyagból: szó szerint nyúlt le szövegeket a kormanyszovivo.hu-ról, wikipediás cikkekből (helyesírási hibákkal együtt), blogokról, illetve az Index egyik cikkéből.

Tavaly szeptember óta a BKV összesen 23 céggel, közöttük bétékkel, offshore cégekkel, ügyvédi irodákkal kötött tanácsadói szerződést, ezeknek az összértéke meghaladja a százmillió forintot. A szerződő cégek között van - a Dandy Trading Ltd. és az Everest Capita S.A. mellett - az Expert Kft., a Fazeno Bt., a Felsman Balázs volt gazdasági minisztériumi államtitkár által is fémjelzett Force Motrice Zrt., a V-Valeur Kft. és a Noguchi PR-ügynökség. A legnagyobb értékű szerződéseket a Dandy Tradinggel és az Everest Capital S. A-val kötötték, közbeszerzés és versenyeztetés kiírása nélkül.

Dezső András

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!