Papíron PR-tevékenységgel és ingatlanforgalmazással foglalkozik az a svájci társaság, amely a BKV hitelfelvételi lehetőségeinek felmérésére írt, plágiumgyanús tanulmányért több mint nyolcvanezer eurós díjazást zsebelhetett be a közlekedési vállalattól. A hvg.hu kiderítette, kik állnak a genfi cég mögött.

A kormány teljes konvergencia-programját, illetve havi KSH-jelentéseket is tartalmaz az a tanulmány, amit a BKV rendelt meg a genfi székhelyű Everest Capital S.A nevű cégtől. A tanulmányért - amely a BKV hitelfelvételi lehetőségeit "mérte fel" a pénzügyi válság tükrében - a közlekedési társaság 81 ezer 900 eurót, azaz közel 24 millió forintot fizetett ki, ám a megbízást sem közbeszerzési eljárás, sem versenyeztetés nem előzte meg. Talán nem véletlen, hogy a tanulmány készítői „hozott anyagból” dolgoztak, a megbízott genfi cég tevékenységei között ugyanis egyáltalán nem szerepel pénzügyi tanácsadás. Mint azt a svájci cégpapírokból a hvg.hu megtudta: az Everest Capital S.A tevékenysége az ingatlanforgalmazáson kívül az, hogy az Everest Capital csoport PR-tevékenységét Svájcban és Európában végezze.

Az Everest Capital S.A-t három magánszemély alapította 2002 tavaszán. Egyikük, az ügyvezetőként tevékenykedő Alexander Dembitz jelenleg is több Magyarországon bejegyzett ingatlanos cég tagja, illetve felügyelőbizottsági tagja. Tulajdonostársa, Mark Dembitz szintén kötődik Budapesthez, hiszen 2002 őszétől tíz hónapon át a Magyar Külkereskedelmi Bankban, „ingatlanos vonalon” dolgozott - jelenleg egy Sindicatum Carbon Capital nevű cégnél van állásban. Rajtuk kívül még a szintén svájci Perroud Gürdogan Catherine tagja a társaságnak.

Mindez azért fontos, mert kísértetiesen sok a hasonlóság az Everest Capital és a BKV-nak szintén tanulmányt készítő bermudai offshore cég, a Dandy Trade Ltd. munkája között: a két cég a szerződéseket egy-két nap különbséggel kötötte, a benyújtott számlák ugyanolyan formátumúak és elrendezésűek, mindössze a cégnév különbözik. Az első és a második teljesítésük, illetve a számlák benyújtása és a teljesítések elfogadása is egy-két nap különbséggel történt. De ami ennél is árulkodóbb, az az, hogy a két tanulmány formátuma is egyezik: ugyanaz a betűtípus, ugyanaz az elrendezés. Csakhogy a BKV nem árulja el, kik állnak az offshore cég mögött, ahogy eddig az is titok volt, kik az Everest Capital S.A tulajdonosai.

A Dandy Trade egyébként szintén „segédeszközökhöz” folyamadott, amikor a devizapiaci változások hatásainak elemzésére írt tanulmányt a BKV-nak. A közlekedési vállalat által 78 ezer 500 euróért megvásárolt tanulmány forrásmegjelölés nélkül közölt több, az interneten megjelent anyagból: szó szerint nyúlt le szövegeket a kormanyszovivo.hu-ról, wikipediás cikkekből (helyesírási hibákkal együtt), blogokról, illetve az Index egyik cikkéből.

Tavaly szeptember óta a BKV összesen 23 céggel, közöttük bétékkel, offshore cégekkel, ügyvédi irodákkal kötött tanácsadói szerződést, ezeknek az összértéke meghaladja a százmillió forintot. A szerződő cégek között van - a Dandy Trading Ltd. és az Everest Capita S.A. mellett - az Expert Kft., a Fazeno Bt., a Felsman Balázs volt gazdasági minisztériumi államtitkár által is fémjelzett Force Motrice Zrt., a V-Valeur Kft. és a Noguchi PR-ügynökség. A legnagyobb értékű szerződéseket a Dandy Tradinggel és az Everest Capital S. A-val kötötték, közbeszerzés és versenyeztetés kiírása nélkül.

Dezső András

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megadta a lehetőséget a Brexitből kihátrálásra az EU Bírósága

Megadta a lehetőséget a Brexitből kihátrálásra az EU Bírósága

Három faluban is választást tartanak ma

Három faluban is választást tartanak ma

Egyházi lapnak álcázza magát egy kormánybarát propagandaoldal

Egyházi lapnak álcázza magát egy kormánybarát propagandaoldal

A Nutella gyártója érdeklődik a cég iránt, amely Lollobrigidát és Andy Warholt is megérintette

A Nutella gyártója érdeklődik a cég iránt, amely Lollobrigidát és Andy Warholt is megérintette

Kásler beismerte: Soha nem tudunk annyit fizetni az ápolónőknek, mint Németországban

Kásler beismerte: Soha nem tudunk annyit fizetni az ápolónőknek, mint Németországban

Elkaszálták a német műsort, amit Istenes Bence vezetett

Elkaszálták a német műsort, amit Istenes Bence vezetett