szerző:
MTI

Bokros Lajos, a Magyar Demokrata Fórum európai parlamenti listavezetője fejtette ki nézeteit a budapesti Gödör Klubban szerda este. A volt pénzügyminiszter ostorozta a magyar politikai elitet, amiért 1998 óta nem volt Magyarországon semmiféle gazdasági reform. Úgy véli, Magyarország intellektuálisan kiüresedik, ugyanakkor úgy látja, hogy a társadalom többsége ma már támogatná az ő reformelképzeléseit.

Bokros Lajost a Facebook Bokros Lajos rajongói oldala hívta meg a Gödör Klubba. A be nem mutatkozó moderátor kérdésére Bokros azt mondta: örül, hogy ennyi fiatal előtt fejtheti ki nézeteit. A volt pénzügyminiszter szerint legfőbb ideje magunk mögött hagyni „a negyvenöt-ötven éves, úgynevezett kommunista, piactagadó gazdálkodás időszakát”.

A Közép-Európai Egyetem (CEU) professzora szerint a mai magyar gazdasági helyzetet nem szabad nemzeti átoknak fölfogni. „Más ország is volt már mélyponton” – tette hozzá. A szerinte Magyarországra nagyon sok mindenben hasonlító Szlovákiát hozta föl példának: 1998-ban, Vladimír Mečiar miniszterelnöki bukásakor „teljes pesszimizmus és orrlógatás” jellemezte az országot, és tizenegy éve teljesen lehetetlennek tűnt, hogy Szlovákia a másik három visegrádi országgal egyszerre a NATO és az Európai Unió tagjává váljék. De Szlovákia állampolgárai leváltották a „nacionalista, befelé forduló és felelőtlen gazdaságpolitikát folytató kormányzatot”. Azóta Szlovákia megelőzte a három másik visegrádi országot, „aminek legfényesebb bizonyítéka az, hogy Szlovákia az egyetlen a visegrádi országok közül, ahol euróval fizetnek és […] a szlovák gazdaságot […] nem érintheti a valutaválság”.

Magyarország fordított utat járt be: 1998-ig az átmeneti országok élén haladt. Az Antall-kormány végrehajtotta a vállalati szerkezetátalakítást, megkezdte a magánosítást, nagy lépéseket tett a csőd- és fölszámolási eljárások terén, a bankrendszer reformjában. A Horn-kormány megszorító intézkedésekkel stabilizálta a gazdaságot; ezt „csúnyán úgy mondjuk, hogy Bokros-csomag”. Ezzel helyreállt a magyar gazdaság versenyképessége, aminek köszönhetően az ezredforduló környékén volt egy „ma már aranykorinak tűnő, páratlanul magas, helyenként négy-ötszázalékos […] gazdasági növekedés”.

A volt miniszter fölhívta a figyelmet arra, hogy az 1998-as nyugdíjreform óta nagy szerkezeti reformokat Magyarországon nem hajtottak végre. „A politikai osztály 2001 után folyamatosan szépen hátradőlt, elkényelmesedett, azt hitte, hogy innentől kezdve a gazdaságpolitika a szubjektív akarat tobzódásának teret enged, mindent lehet, csak akarni kell”. Az Orbán-kormány regnálása idején másfélszeresére emelték a köztisztviselői béreket, majd Medgyessy Péter miniszterelnöksége alatt a közalkalmazottak az ötvenszázalékos béremelést a közalkalmazottakra is kiterjesztették, bevezették a 13. havi bért és nyugdíjat. „Csomó olyan intézkedés született, amellyel föléltük a jövőt” – mondta Bokros, aki szerint azonban „kellő önmérséklettel, józan politikával és ésszerű belátással a népet nem átverve üres, populista, demagóg ígéretekkel” meg lehet az embereket nyerni a reformok és a fölemelkedés számára, és a leszakadás nem szükségszerű végzete Magyarországnak.

Különös tekintettel a pénzügyi világválságra, a CEU tanára nem kívánt jósolgatni, hogy Magyarország mikor kerülhet(ne) ki a gödörből. Szerinte egyelőre a másik három visegrádi országhoz viszonyított további leszakadást, pozícióvesztést kell megakadályozni. A fölzárkózás és a föllendülés föltétele a komoly szerkezeti reformok végrehajtása. A volt pénzügyminiszter szerint „a társadalom egészséges lelkületű és józanul gondolkodó többsége ma már egy ilyenfajta gazdaságpolitikát támogatna”.

© Stiller Ákos

Bokros szerint Magyarország nemcsak a Felvidékkel, hanem a Lengyelországgal történő összehasonlításból sem jön ki jól. Sokkal kulturáltabbak a politikai viták és kevesebb a szociális demagógia, mint Magyarországon. Az ottani politikai elit „nem enged meg magának olyanfajta rövidlejáratú taktikai lépéseket, amiket Magyarországon az uralkodó politikai kultúra már beemelt a mindennapokba”.

Arra a kérdésre, hogy külföldön hogy látják ma Magyarországot, úgy felelt: „Szánakozással. […] Nem büszkeség ma magyarnak lenni. […] Nem tudok hivatkozni pozitív magyar példákra. […] Magyarország intellektuálisan is kiüresedik.”

Magyarországon az elmúlt tíz év kormányai az államháztartási hiányt és az államadósság mértékét fölösleges, érdektelen makrogazdasági adatnak tekintették. Bokros közvetlen pénzügyminiszteri elődje, Békesi László bon mot-ját idézte: „A hiány elég nagy, tud az vigyázni magára, nem kell vele foglalkozni.” Ennek köszönhetően Magyarország az egyetlen a tíz országból, amely a négy maastrichti kritériumból egyet sem teljesített.

Bokros azt javasolta ifjú hallgatóinak, hogy tanuljanak külföldön, tudjanak minél több nyelvet. Ugyanakkor arra is fölhívta a figyelmet, hogy még a legjobb egyetemről kikerült diák diplomája sem jelent garanciát, „örök belépőjegyet” a jólét világába, semmilyen munkahelyet nem lehet biztosnak tekinteni. Hozzátette: aki vállalja a küzdelmet, a nehézségeket, az egyúttal az ország javát is szolgálja. „Azért tartom a fölsőoktatást kulcskérdésnek, mert a fölemelkedésnek ez az egyik legfontosabb biztosítéka.”

A közönség soraiból érkező egyik kérdésre Bokros óva intett az államadósság visszafizetése fölfüggesztésének még a gondolatától is. Ha az állam nem fizeti vissza az adósságait, s ezzel szerződést szeg, akkor nem várhatja el saját polgáraitól sem a jogkövető magatartást, például a tisztességes adózást. Ez pedig az állam bevételeinek csökkenéséhez vezet.

„Ebben az országban a választás nem a válság enyhítése vagy elmélyülése között van, hanem a válság elmélyülése vagy a csőd között” – felelt Bokros egy másik kérdésre. Épp ezért – mint ahogy azt az Élet és Irodalom január 23-i számában megjelent, A reformok kritikus tömege című dolgozatában javasolta – reformokat kell bevezetni az egészségügyben, az oktatásban, a közigazgatásban és az adózásban egyaránt. Sok reform bizalmat keltene a befektetők iránt, finanszírozható lenne az államadósság, csökkennének a kamatok, kiegyensúlyozottá válna Magyarország gazdasági fejlődése, beleértve az állami szektort is. Ezekkel a reformokkal „olyan növekedési energiákat lehetne fölszabadítani, ami nemcsak a rövid lejáratú válságkezelés szempontjából lenne pozitív, hanem egyúttal a hosszú távú versenyképességünket is helyreállítaná, ami viszont ténylegesen lehetővé tenné a fölzárkózás megindítását”.

Bokros elfogadhatatlannak tartja, hogy a lakosságnak csak az egyharmada fizet egészségbiztosítási járulékot és egynegyede személyi jövedelemadót. Szerinte az ország fölemelkedésének föltétele, hogy az adócsalás nemzeti sportból szégyenné váljék. „Határozottan kérek mindenki, hogy aki adócsaló meg potyautas, meg bliccelő a villamoson, az ne szavazzon rám.”

© Stiller Ákos

Bokros Lajos a hvg.hu-nak azt mondta: semmi esetre sem vállalná a miniszterelnöki megbízást, még akkor sem, ha Bajnai Gordon mögül kihátrál az Magyar Szocialista Párt. Egy – kevéssé valószínű – módon lehetséges az ő kormányfősége: ha Dávid Ibolya elképzeléseinek megfelelően konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal az Országgyűléstől erre fölhatalmazást kap. Visszautasította, hogy az ő csatasorba állításával azt a nyugatos, gazdaságilag szabadelvű polgári közepet célozná meg az MDF, amely leginkább az SZDSZ szavazóbázisa. „Nincs ilyen elgondolás.” Főleg azokhoz szól a Demokrata Fórum, akik minden pártból ki vannak ábrándulva.

Bokros megerősítette állítását, hogy – bár e sorok írója is úgy emlékezett és a Hírszerző is ezt állította – sosem lépett be a Magyar Szocialista Pártba. Mind mondta, 1996-ban be akart lépni az akkori nagyobbik kormánypártba, de végül elállt ettől a szándékától, mert „nem éreztem igazán a Szocialista Párt részéről […] az elfogadást, támogatást”. Hozzátette: az MSZP tizennégy évig „jó esetben szemlesütve elhallgatta azokat az eredményeket, amik az én politikámhoz kötődtek”.

Szegő Péter

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
hvg.hu Videók

Rejtett kamerás felvétel az éneklő Picasso-képekről! - videó

A művészettörténészek előtt régóta ismert, hogy az örökké újat kereső Picasso a beszélő festékkel is kísérletezett. Eddig azonban, néhány feljegyzésen és Dora Maar erről szóló levelén kívül semmi konkrétummal nem szolgálhattak a kutatók.

hvg.hu/MTI Shake

Jack Bauer a 24 nyolcadik évadjáról beszél - videó

Kiefer Sutherland májusban kezdi forgatni a 24 című sikerfilmsorozat nyolcadik évadját. A terrorelhárító ügynök, Jack Bauer újabb akciójának hossza az írók leleményétől függ - nyilatkozta a színész kedden az AP hírügynökségnek.

hvg.hu Itthon

Indulatok az utcán, új választást követeltek - videó

Nagyjából háromszázan jöttek össze szombat délután a Kossuth téren, hogy új választásokat követeljenek. Később az demonstrálók a Bazilika környékére vonultak át. Az indulatoktól sem mentes eseményeket a hvg.hu operatőre megörökítette.

hvg.hu Itthon

"Ami bukott, az bukott, akárhonnan nézzük" - videó

A hvg.hu videóstábja által megkérdezett járókelők jól értesültnek tűntek a napi politikai eseményekről, egy részük szívesen fogadna női miniszterelnököt, s úgy érzik, elegendő áldozatot vállaltak a válságban. Nézze meg filmünket!

Kult

A legnagyobb magyar mítosz

A kétely; amerikai film, Meryl Streep főszereplésével. A legismertebb magyar szó. Dokumentumfilm Puskás Ferencről. Kép és emlék: a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézetben. Nem áll meg az idő: Gothár-retrospektív a KINO-ban. Szeretjük Zágrábot. Még látható Slaven Tolj kiállítása a Műcsarnokban. A rózsa színe: Pink a Sportarénában. Ajánlatok egy hétre a hvg.hu-tól!

Kult

Megvan a fejsze nyele

Little Axe, azaz kisfejsze az állóhajón. Generation Ecstasy: Berlin Calling - technofilm a mozikban. Ektomorf: a trash magyar világsztárjai újra itthon. BenX - vetítések az autizmus világnapján. Mi Vida - Menny és Pokol a Műcsarnokban. Pulttámasztók: Specko Jedno és Cabaret Medrano a Katonában. Képkapcsolatok- Gyerekszemmel. Ajánlatok egy hétre a hvg.hu-tól!

hvg.hu Itthon

"Tévedtem, hibáztam, megbotlottam" - videó

Gyurcsány részben önigazoló, részben önkritikus beszédét hatalmas tapssal jutalmazták a küldöttek, nem tudni, a köszönet, vagy a megkönnyebbülés játszott benne szerepet. "Elfogyott körülötte a levegő", "Elnökünk betartotta szavát, ígérte, ha nem nő a párt népszerűsége, levonja a szükséges következtetést és lemond - megtette" - néhány küldött véleményét is kameravégre kaptuk.

A WAN2 megmondja

A gitárforradalmár: The Edge

A U2 új lemezéhez időzítve, a wan2 popkulturális magazin a zenekar két nagy személyiségét, Bonot és The Edge-t veszi górcső alá. Íme a második rész, The Edge-ről, a gitárosról. Mire jó a rock gitár? Forradalmat indítani nem lehet vele. Bár, attól függ, mit nevezünk forradalomnak. A hazai Heaven Street Seven együttes gitárosa elmékedik. Szakmázás - de nem csak gitárőrülteknek.

Kicsit elfajult a szülinapi fotózás, bele is bukott a brazil Vogue divatszerkesztője

Kicsit elfajult a szülinapi fotózás, bele is bukott a brazil Vogue divatszerkesztője

A Harry Potterbe is írt egy fejezetet Tandori Dezső, bár az nem egyértelmű, ismerte-e a sorozatot

A Harry Potterbe is írt egy fejezetet Tandori Dezső, bár az nem egyértelmű, ismerte-e a sorozatot

Hajrá, Trump! Németh Szilárd már reagált is a rendkívüli állapot bevezetésére

Hajrá, Trump! Németh Szilárd már reagált is a rendkívüli állapot bevezetésére

Ha Mészáros tényleg Zuckerberg lenne, beteljesíthetné Orbán nagy álmát

Ha Mészáros tényleg Zuckerberg lenne, beteljesíthetné Orbán nagy álmát

Mérce: február végéig dől el az MTA sorsa

Mérce: február végéig dől el az MTA sorsa

Itt a 2019-es F1-es Ferrari, ami matt vörös lett - fotók és videó

Itt a 2019-es F1-es Ferrari, ami matt vörös lett - fotók és videó