szerző:
MTI

Ha az MSZP-s és az SZDSZ-es képviselők aláírják Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt politikai nyilatkozatát, akkor többek között azt vállalják, hogy támogatják a közszféra 13. havi juttatásának és a 13. havi nyugdíj jövő évi megszüntetését, illetve a táppénz általános mértékének 60 százalékra csökkentését - derül ki abból a dokumentumból, amelyet ma juttattak el a két frakció képviselőihez.

Bajnai Gordon mint kapus. Gyomros
© Dudás Szabolcs
A válságkezelés költségvetési feltételei címet viselő nyilatkozat leszögezi, hogy a korábban már bejelentett, az elsődleges egyensúly javítását célzó intézkedéscsomagon túl további kiadáscsökkentő lépéseket kell tenni nemcsak 2010-re, hanem már az idei esztendőre is.

A dokumentum összefoglalja azokat az intézkedéseket, amelyeket a parlamentnek még a tavaszi ülésszakon, gyors társadalmi egyeztetést követően meg kell hoznia; ez az állami szférát, a nyugdíj-, valamint a szociális rendszert érinti.

Az állami szférát érintő intézkedések között a kormányt támogató képviselők vállalnák, hogy a közszféra számára kifizetett nominális bruttó fizetéseket két évre rögzítik; felülvizsgálják a közszféra 2009. második félévi kereset kiegészítését. Ezek mellett megszűnne 2010-től a közszféra 13. havi juttatása, ehelyett a hiánycél teljesüléséhez és a GDP elvárt növekedéséhez kötött általános "ösztönző kiegészítést" vezetnének be". A tervek szerint csökkentenék az önkormányzati támogatásokat is a hatékonyság növelésével párhuzamosan.

A nyugdíjrendszert több ponton is megváltoztatná az új kabinet: a 65 éves nyugdíjkorhatár bevezetését az alkotmányosan lehetséges legkorábbi időponttól gyorsítanák fel, évente hat hónappal emelnék a korhatárt.  A kormányt támogató képviselőknek el kell fogadniuk azt is, hogy a 2009. évi nyugdíjkorrekciót 2010. január elsejére ütemeznék át, a 2010. évi csökkentett nyugdíjkorrekciót pedig elhagynák.

Vagy, vagy
A MSZP-frakció csütörtök délutáni ülésén még van lehetőségük a szocialista képviselőknek arra, hogy a Bajnai által kezdeményezett nyilatkozatban "finomhangolást" javasoljanak, de a tervezett nehéz intézkedésekből nem akar engedni a miniszterelnök-jelölt - értesült a gazdasági miniszter környezetéből az MTI.
A távirati iroda információi szerint a szocialista frakció vezetése vállalta, hogy pénteken délig összegyűjti az aláírásokat, Bajnai ugyanis csak akkor megy el a kongresszusra, ha a parlamenti többséget biztosító aláírások száma megvan. Más hírek szerint ez a határidő szombat délelőttig kitolható.
Ez nincs ellentmondásban azzal, hogy az SZDSZ képviselőcsoportja csak hétfőn írja alá a papírt, mert az ügyvivői testület vállalta, hogy már pénteken szignálja az egyeztetett szöveget és ezt az ajánlást fogalmazza meg a vasárnap délután ülésező országos tanácsnak is.
Bajnai ma találkozott Simor Andrással, a Magyar Nemzeti Bank elnökével, délután pedig az MSZP országos választmányának, majd frakciójának ülésén is részt vesz.
A dokumentum tartalmazza ugyan a "fájdalmas intézkedéseket", de ez még nem az a teljes válságkezelő program, amelyet Bajnai hétfői sajtónyilatkozatában már előrevetített.
Bajnai hétfőn a Parlamentben programjáról azt mondta: e program végrehajtása fájni fog, sokaktól követel majd áldozatot, lemondást, érinteni fog minden magyar családot, minden magyar embert, de meglesz az eredménye.
Bajnai Gordon tervei között szerepel, hogy az idei 13. havi nyugdíj második részét visszavonnák, 2010-től pedig megszűnne a 13. havi nyugdíj, helyette a hiánycél teljesülése függvényében a GDP elvárt növekedéséhez kötött nyugdíjpótlékot vezetnének be. Megváltozna a nyugdíj-indexálás, amely szintén a hiánycél teljesülése mellett a GDP elvárt növekedéséhez kötött nyugdíjak reálértékének megőrzését írja elő.

A szociális rendszert is több változás érintené: a táppénz általános mértéke 60 százalékra csökkenne, a családi pótlékot a jelenlegi szinten rögzítenék átmeneti két évre, a családi pótlék jogosultsági korhatárát 23-ról 20 évre csökkentenék, a gyes és a gyed időtartamát pedig két évben maximálnák átmeneti időszakot biztosítva az átállásra. Idén július 1-jétől felfüggesztenék a lakástámogatásokat, a gáz- és távhőár-kompenzációt még ebben az évben csökkentenék, jövőre pedig fokozatosan kivezetnék az energiahatékonysági támogatások fenntartása mellett.

A nyilatkozat három egyéb intézkedést is rögzít: a kormány csökkentené a közösségi közlekedés támogatását, mérsékelné a közmédia támogatását, illetve csökkentené az agráriumnak juttatott, uniós forrásokat kiegészítő hazai társtámogatásokat. 

A dokumentum leszögezi, hogy ez a nyilatkozat nem a formálódó válságkezelő kormány teljes programját foglalja össze, csak annak az elkerülhetetlen részét képező mihamarabbi parlamenti vagy kormánydöntést igénylő "fájdalmas, lemondást jelentő" intézkedéseit.

Az új kormány célja, hogy minél több magyarországi munkahelyet védjen meg - írja a nyilatkozat, amely azt is leszögezi, hogy az idénre előre jelzett 3,5 százalékos gazdasági recesszió nagyobb mértékű is lehet, ami az államháztartás hiányát a februárban meghozott intézkedések ellenére is jelentősen növelheti.

Az ország pénzügyi stabilitásának megteremtése, a költségvetési hiány kézben tartása és az euró bevezetésének középtávú célja mellett Magyarország rövid távon hármas kihívás előtt áll - tartalmazza a Bajnai Gordon által készített, és a két frakció vezetésével már egyeztetett dokumentum. Ez alapján Magyarországnak át kell alakítania az állam működését úgy, hogy a kiadás- és adócsökkentés révén csökkenjenek a munkavállalók és munkaadók terhei, pénzügyi elsősegélyt kell nyújtani a magyar gazdaság szereplőinek, és élénkíteni kell a gazdaságot, elsősorban az uniós forrásokon alapuló beruházások segítségével.

Az intézkedések elfogadása tovább erősítheti a külföldi finanszírozók Magyarország iránti bizalmát, és ez belátható időn belül a forint árfolyamának stabilizálódásához, középtávon pedig a magas reálkamatokban kifejeződő kockázati elvárások csökkenéséhez vezethet. 

A kiadáscsökkentő intézkedések összesített mértékének akkorának kell lennie, hogy más gazdaságpolitikai intézkedésekkel együtt biztosítsa az Európai Unióval megállapodott konvergenciaprogram egyensúlyi feltételeinek betartását.
  
Az azonnal megteendő lépések
Az ország stabilitásának megteremtése érdekében szükséges azonnali lépések.
A dokumentum szövege szerint a képviselők az ország iránti felelősségtől vezetve aláírásukkal vállalják, hogy a válságkezelő program végrehajtásához az Országgyűlésben megteremtik és biztosítják a felelős többséget; az intézkedéseket megszavazzák, és azokhoz módosító indítványt kizárólag a kormánnyal történt előzetes egyeztetést követően nyújthatnak csak be.
 
A szocialista frakció tagjainak a nyilatkozatot aláírva a vasárnapi miniszterelnöki jelöltről döntő kongresszusig kell visszajuttatniuk Bajnai Gordonhoz, az SZDSZ-frakció tagjai hétfői ülésükön döntenek a nyilatkozat támogatásáról.

A Reformszövetség szerint itt lehetnek tartalékok

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
MTI Itthon

Egymás híváslistáit ellenőrzik a szocialisták

Az MSZP elnökségének kell bemutatni a szombati ülés idejének telefonforgalmáról szóló dokumentumokat, ezt az érintetteknek maguknak kell lekérniük a szolgáltatóktól - értesült az MTI.

Vélemény

Bajnai Gordon: stróman a Gyurcsány Zrt. élén?

Leköszönő kormányfőnk (és pártja) tucatnyi emberből csinált balekjelöltet, hogy a végén kirántsa a cilinderből Bajnai Gordont. Eme folyamat az önmagába visszatérő politikai Möbius-szalag, amely Gyurcsány Ferenctől indul, és oda is kanyarodik vissza. Túladagolt küldetéstudattal megáldott (megvert?) emberünknek Bajnai lényegében az önátmentés trójai falova. Mely ama célt szolgálja, hogy ismét ő, mármint Gyurcsány lehessen az örök túlélő.

Vélemény

"Bajnai erősen kötődik a nagyvállalkozói lobbicsoporthoz"

Április 18-án demonstrálnak a Parlament előtt a szakszervezetek. Eredetileg Gyurcsány csomagja ellen tiltakoztak volna, most változott a célpont: utódját akarják figyelmeztetni, ne próbálkozzon olyan intézkedésekkel, amelyek sértik a munkavállalók érdekeit. Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke támogatna olyan átfogó megállapodást a pártok, a munkaadók és a munkavállalók között, amely elősegítheti a gazdasági válságból való kilábalást.

Vélemény

Csizmadia Ervin: Lesz-e Gyurcsány Ferencnek pártja?

A hét vége nagy miniszterelnök-jelölési kálváriája mellett eltörpült egy másik, nem kevésbé jövőbe mutató kérdés végiggondolása: mi lesz a nagy hirtelenjében mindkét pozíciójáról lemondott és lemondatott miniszterelnök-pártelnök további sorsa?

MTI Itthon

MSZP: "három erős pártelnökjelölt lesz"

Teljesen nyugodt hangulatú volt az MSZP országos elnökségének ülése - mondta Mesterházy Attila, a párt alelnöke Budapesten újságíróknak szerdán. Lamperth Mónika elnökhelyettes szerint három erős pártelnökjelölt lesz.

MTI Itthon

Az MDF őszi választást szeretne

Az MDF arra kéri Bajnai Gordon kormányfőjelöltet, hogy a legsürgetőbb válságkezelő lépések elvégzését követően tegye lehetővé az őszi előrehozott választást - közölte Dávid Ibolya, a párt elnöke.

MTI Itthon

Fodor: a szakértői kormány adja a legtöbb lehetőséget

A szabad demokraták elnöke szerint az előre hozott választások mellett ugyanúgy hitelesen és tisztességgel lehet érvelni, mint a szakértői válságkezelői kormány létrejötte mellett, de ők azt utóbbi lehetőséget javasolják a párt országos tanácsának.

Furmintos hétvége

Furmintos hétvége

Telt ház előtt játssza első hazai meccsét a válogatott

Telt ház előtt játssza első hazai meccsét a válogatott

Brit hírszerzés: semmi nem indokolja a Huawei kizárását

Brit hírszerzés: semmi nem indokolja a Huawei kizárását

Minden kivándorlás mögött van egy egyéni sors

Minden kivándorlás mögött van egy egyéni sors

Márki-Zay nemet mondott rá, mégis elfogadták Hódmezővásárhely költségvetését

Márki-Zay nemet mondott rá, mégis elfogadták Hódmezővásárhely költségvetését

A Huawei azt ígéri, az új telefonja újraírja a szabályokat, mert ennek már éppen itt van az ideje

A Huawei azt ígéri, az új telefonja újraírja a szabályokat, mert ennek már éppen itt van az ideje