szerző:
hvg.hu

Tolna megyei roma érdekvédelmi szervezetek bepanaszolták Szabó Máté országgyűlési biztost Kállai Ernő kisebbségi biztosnál. A panaszosok Szabónak a „cigánybűnözéssel” kapcsolatos kijelentését nehezményezik, amit a biztos később visszavont.

Újabb fejezettel bővülhet az állampolgári jogok országgyűlési és a kisebbségi biztos közti konfrontációsorozat, miután a Döbröközi Cigányokért Szociális és Kulturális Alapítvány, a Döbröközi Cigány Kisebbségi Önkormányzat és a Dombóvár Város és a Kistelepülések Roma Kistérségi Társulása panaszt tett Szabó Máté ellen Kállai Ernőnél.

Mint ismeretes, a múlt héten az általános ombudsman a FigyelőNetnek azt mondta: „Nemrég beszélgettem egy cigány önkormányzati képviselővel és egy kriminológussal. Ebből a beszélgetésből kirajzolódott a kimondhatatlan: a »cigánybűnözés« profilja. Ez a megélhetési bűnözés sajátos fajtáit jelenti: a színesfémlopás és -gyűjtés, a megélhetési célú termény- és eszközeltulajdonítás a biciklitől az anyacsavarig. Másrészt itt gyakori a kollektív elkövetés, egy kollektivista társadalmi, szinte törzsi csoportról van szó, szemben a magyar társadalom nagymértékű individualizáltságával. A kollektív erőszak az a szituáció, amikor a felelősség teljes mértékben megszűnik: ismert ugye az olaszliszkai lincselési eset. Én azt gondolom, hogy ez a fajta bűnözés nem tekinthető csupán adatvédelmi és kisebbségi kérdésnek, az államnak van egy bűnmegelőző funkciója, és van az erőszakszervezeteinek is.” 

A Tolna megyei érdekvédők Kállainak címzett panaszukban úgy fogalmaznak: „Az utóbbi időben jó néhány olyan határt átléptek, ami bennünk komoly félelmet és aggodalmat kelt. Talán az első ilyen határ volt a miskolci rendőrkapitány nyilatkozata. (…) Szabó Máté nyilatkozata még ennél is súlyosabb károkat okoz. Engedje meg, hogy felhívjuk a figyelmét a szélsőjobbos internetes fórumokra. Elég csak a kuruc.info oldalát megnéznie a reagálások felmérésére. Tudjuk, hogy Szabó Máté a szavait visszavonta, illetve arról is van ismeretünk, hogy kijelentette, hogy ő nem rasszista, és eddigi tevékenységét kell nézni. Ezzel kapcsolatban engedje megjegyezni, hogy a kérdéses nyilatkozatban olyan szövegek hangzottak el, amiknek egy szűk, baráti körben történő beszélgetés során sem szabadna elhangozniuk. A személyek rasszizmusával kapcsolatban emlékeztetni szeretnénk arra, hogy a neonáci blogger folyamatosan hangsúlyozza azt, hogy ő nem rasszista, de hivatkozhatunk a már említett miskolci kapitányra is.”

Mint arról a hvg.hu hírt adott, Szabó és a másik három úgynevezett szakombudsman (egyikük Kállai) közt annyira elmérgesedett a viszony, hogy a viaskodásba egykori jelölőjük, Sólyom László is beavatkozni kényszerült. Az államfő elutasította Szabó Máté terveit arra vonatkozóan, hogy egyetlen ombudsman legyen, és az ő beosztottai legyenek a szakombudsmanok. Az elnöki hivatal közleménye szerint Sólyom kifejtette az ombudsmannak, hogy "megütközést kiváltó megnyilvánulásai veszélyeztetik az országgyűlési biztos intézményébe vetett bizalmat".

Az érdekvédők panasza érdekes jogi helyzet elé állítja Kállait. Törvény ugyanis nem zárja ki, hogy az egyik ombudsman a másik ombudsmannak – mint az államszervezet képviselőjének – a tevékenységét vizsgálja, ha úgy látja, hogy az sérti állampolgári, jelen esetben a kisebbségi jogokat. Kállai azonban választhatja azt az utat is, hogy nem indít formális vizsgálatot ombudsmantársa kijelentése nyomán, hanem nyilatkozatban és általánosságban ítéli el az államszervezet képviselőinek cigányellenes kijelentéseit. Sólyom közbelépése és Szabó visszakozása után ez utóbbi változat inkább valószínű.

Megkeresésünkre a kisebbségi biztos csak annyit mondott, olyan még nem fordult elő, hogy az egyik biztos tevékenységével kapcsolatos panasszal fordultak volna egy másik biztoshoz. A tolnaiak beadványa eddig még nem jutott el Kállaihoz, de a jogszabályokban előírtaknak megfelelően jár majd el az ügyben.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Sólyom helyretette Szabó Mátét

Szabó Máté megütközést kiváltó megnyilvánulásai veszélyeztetik az országgyűlési biztos intézményébe vetett bizalmat - szögezte le Sólyom László köztársasági elnök szerdán, amikor hivatalában fogadta az állampolgári jogok országgyűlési biztosát. Az államelnök nyilatkozatában Szabó Máté egyetlen ombudsmani hivatalra vonatkozó elképzeléseit sem támogatta.

MTI Itthon

Sólyom találkozóra hívta Szabó Máté ombudsmant

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a törvény szerint kizárólag az őt megválasztó Országgyűlésnek felelős, de a köztársasági elnök a héten találkozni fog a nyilatkozataiért bírált Szabó Mátéval - mondta Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője hétfő.

hvg.hu Itthon

A pénz miatt veszhettek össze az ombudsmanok

Borzasztó időzítéssel ugrott neki ombudsmantársainak Szabó Máté, aki megnyirbálná a többi biztos jogosítványát, és föléjük rendelné az országgyűlési jogok biztosát, jelen esetben önmagát. Látszólag takarékossági szempontok húzódnak meg az érvelés mögött, valójában azonban pénzről, hatalomról és hiúságról van szó. „Szabó Máté megbukott” – állítják jogvédők és kisebbségi érdekvédők, mert az ombudsman „cigánybűnözést” emlegetett.

hvg.hu Itthon

Börtönbosszút sejtet az ombudsman

Vizsgálata miatti merényletkísérletre, esetleg bosszúra utalt egy tévéműsorban Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa - írja a Népszava. Az ombudsman egy kaposvári büntetés-végrehajtási intézetben nemrég történt rejtélyes haláleset miatt indított vizsgálatot, autóját két nappal később törték össze.

Csak az utca egyik felét csinálják meg Csepel határában, háborognak a lakók

Csak az utca egyik felét csinálják meg Csepel határában, háborognak a lakók

Berlinben építi meg első európai Tesla-gyárát Elon Musk

Berlinben építi meg első európai Tesla-gyárát Elon Musk

Washingtonban csak egy háztömböt érint Erdogan látogatása

Washingtonban csak egy háztömböt érint Erdogan látogatása

Úgy kiosztotta Baranyit a Momentum, hogy arra a Fidesz is csak bólogatni tudott

Úgy kiosztotta Baranyit a Momentum, hogy arra a Fidesz is csak bólogatni tudott

Kettős halálos baleset történt Jászberénynél

Kettős halálos baleset történt Jászberénynél

Fel nem használt K-vitamin-injekciókat kérnek a szülőktől a védőnők

Fel nem használt K-vitamin-injekciókat kérnek a szülőktől a védőnők