szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Transparency International Magyarország levélben hívta fel Bajnai Gordon figyelmét arra, hogy a gazdasági tárca várományosa által korábban vezetett cég kartellezési ügyben volt érintett; a szervezet a miniszterelnöknek írt levelet szerdán juttatta el az MTI-hez.

"Szeretnénk felhívni a figyelmét arra, hogy a nemzeti fejlesztési és gazdasági tárca várományosa által korábban vezetett cég a Gazdasági Versenyhivatal (majd a Fővárosi Bíróság, és jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla) döntése értelmében olyan megállapodásokat kötött, amelyek alkalmasak voltak a verseny eredményének befolyásolására" - fogalmazott a levélben a szervezet ügyvezető igazgatója. Alexa Noémi azt javasolta Bajnai Gordonnak, hogy kormányalakításkor az ezzel kapcsolatos tényeket vegye figyelembe.

A levél szerint Transparency International Magyarország nagyra értékeli, hogy a miniszterelnök gazdasági válság kezelését célzó programja kiemelt helyen foglalkozik a korrupció elleni küzdelemmel. A szervezet álláspontja szerint a válság megoldásához elengedhetetlen a korrupciós gyakorlat felszámolása, a nyilvánosság erősítése, a közpénzek átláthatóságának és a kormányzat számonkérhetőségének biztosítása.

A tisztességes piaci verseny kartellezés útján való befolyásolása az állami források magáncélra történő megkárosítását jelenti - fogalmazott a szervezet ügyvezetője, hozzátéve: az ilyen típusú megállapodásokban részt vevő szakember hitelessége a gazdasági tárca élén megkérdőjelezhető.

A Magyar Nemzet beszámolója szerint több alkalommal is kartellezésben találta vétkesnek a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az elmúlt években azt az informatikai céget - az SAP Hungaryt -, amelyet az érintett vizsgálatok idején Vahl Tamás, a Bajnai-kormány gazdasági miniszterjelöltje vezetett.

Másfél milliárd forint bírságot szabtak ki 2004-ben az IBM-re, az SAP-ra és az ISH Kft.-re, amiért kartellbe tömörülve nyerték meg egyetemek informatikai közbeszerzéseit. Az Index azt írja: az SAP-nak 690 millió forint bírságot kellett kifizetnie. Ekkor - a Magyar Nemzet szerint - öt, összesen nettó 13 milliárd forint értékű projektet nyert az SAP és két társa. A GVH megállapította, hogy a cégek összejátszottak egymással annak érdekében, hogy együtt nyerjék el a tendereket, és erről titkos megállapodást is kötöttek.

Az SAP-nak Vahl Tamás irányítása alatt, az információk szerint, nem ez volt az egyetlen kartellezős ügye: szintén bíróságig jutott - és alig fél éve zárult le - az az ügy, amelyben a GVH az SAP-t és a Synergont marasztalta el, igaz, lényegesen kisebb összegekkel. Ekkor egy, a győri önkormányzat által kiírt pályázat esetében bizonyosodott be a kartellezés, majd pedig ugyanez derült ki egy, a Paksi Atomerőmű által kiírt pályázaton is.

A Magyar Nemzet úgy tudja, az AAM Vezetői Informatikai Tanácsadó Zrt.-nek Vahl Tamás abban az időben volt üzletfejlesztési igazgatója, amikor tavaly tavasszal kirobbant a milliárdos tanácsadói botrány a BKV-nál. A közlekedési társaság összesen nyolc szerződést kötött az AAM Zrt.-vel 2,5 milliárd forint keretösszegben, öt éves időszakra. Vitézy Dávid, a BKV felügyelő bizottságának tagja arra emlékeztetett a lapban, hogy egy belső vizsgálat során a tanácsadók semmivel nem tudták igazolni, hogy bármilyen munkát is végeztek volna.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Draskovics belügyminiszter, Vahl Tamás gazdasági miniszter lehet

Újra belügyminiszter vezetheti az önkormányzatok ügyeit és a rendvédelmi szerveket - értesült a Népszabadság. A Bajnai-kormányban a tárcát az eddigi igazságügyi miniszter, Draskovics Tibor irányíthatja majd. A gazdasági tárca élére a lap információja szerint Vahl Tamás kerülhet.

Hét nap

TRANSPARENCY-VÉG

A Fővárosi Bíróság a napokban törölte nyilvántartásából a Transparency International (TI) nemzetközi korrupcióellenes...

hvg.hu Itthon

A Transparency International tiltakozik a Nap-kelte eljárása ellen

A péntek reggeli Nap-kelte adásában a Transparency International (TI) Magyarország képviselőjével készített interjú olyan környezetben jelent meg, amelyből a nézők azt hihették: a szervezet egy cég, a Pannon GSM Távközlési Zrt. (Pannon GSM) reklámozásához adta a nevét. A szervezet tiltakozik.

Egy ember meghalt, ketten megsérültek egy lövöldözésben Long Islanden

Egy ember meghalt, ketten megsérültek egy lövöldözésben Long Islanden

Megtámadták a PC Gurut

Megtámadták a PC Gurut

Békés megyében nyomoznak a Szegedi Tudományegyetem takarítási ügyében

Békés megyében nyomoznak a Szegedi Tudományegyetem takarítási ügyében