szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Bolíviában lelőtt magyar származású „kalandor”, Eduardo Rózsa-Flores 2006-ban a pásztói Fideszt erősítette „kulturális szervezőként”, pártkötődésével egy interjúban is kérkedett, az igazság azonban az, hogy rövid úton tovább állt arra, amerről jött: a radikálisabb szervezetek felé.

„Nem vagyok vezetője semmilyen szervezetnek, bár igaz, egy rövid ideig, 2006-tól alelnöke vagyok az egyik magyarországi parlamenti párt vidéki szervezetének. Annak a pártnak most is a tagja vagyok” – nyilatkozta Eduardo Rózsa-Flores a Székely Hírmondónak két éve. A magyar demokratikus parlamenti erőkhöz való ilyen szintű kötődés különös valakitől, aki több szélsőséges szervezetet környékén járt megfordult, egy napja pedig merénylet tervezését gyanítva likvidálta egy dél-amerikai állam rendőrsége. A szálak a pásztói Fideszhez vezetnek, ám mint kiderült, a férfi nem volt alelnök, csak valamifajta segítő, s életének egészen rövid epizódja szól a polgári pártról, amelyénél ő jóval radikálisabb nézeteket osztott.

Rózsa-Flores forrásaink szerint 2004-ben költözött a Pásztó közeli Szurdokpüspöki községbe. 2006-ban – Becsó Károly pásztói Fidesz-vezető emlékei szerint – maga kereste fel a pásztói szervezetet, s - tizenhét évvel azután, hogy KISZ-titkár volt - a polgári párt ifjúsági szervezeténél vállalt aktivista feladatokat. (KISZ-es múltjából származó ismeretségeiről itt olvashat.)

„A május 20-i csoportgyűléssel kapcsolatban még egy örömteli hírről tudunk beszámolni. Itt lett hivatalosan is a pásztói Fidelitas csoport pártoló tagja Rózsa-Flores Eduardo újságíró, publicista, a horvát függetlenségi háború magyar hőse!” – áll a Fidelitas honlapján. „Ez a nyár a miénk lesz, és az ősz, és a tél... azután, ugye, tavasz lesz... Jó munkát magunknak!” – írja Eduardo a pásztói szervezet fórumán.

"Az első nyári program - mely már természetesen a "Fidelitasszal a pásztói sportért nyár - 2006" programsorozat része lesz - egy filmvetítés! A film főszereplője: Rózsa-Flores Eduardo. A címe Chico, és a főszereplő életének egy részét dolgozza fel!" – áll a Fidelitas hírében. A vetítés egyébként fölöttébb indokolt lehetett, hiszen Rózsa-Flores személye a róla forgatott játékfilm ellenére nem volt széles körben ismert a nógrádi városban.

A környék fiataljai előtt bizonyára jól vette ki magát, hogy személyesen megismerkedhetnek egy több nyelvet beszélő világlátott kalandorral – idézi fel egyik forrásunk. Ezt támasztják alá a fórumbejegyzések. Például az, amelyben a Kisváros című tévésorozatban Eduardo által bemutatott kaszkadőrjelenetekre kíváncsiak, vagy egy buliért mondanak köszönetet. „Köszönjük meg Eduardonak a nagyszerü babgulyást és szivélyes vendéglátását! Köszönjük Eduardo! Nagyon szupi volt minden!” – lelkendezik az egyik pásztói fidelitasos fórumozó, s többen csatlakoznak hozzá. Cserébe – a náluknál lényegesen idősebb – Rózsa-Flores jobbára a kormány lecserélésével kapcsolatos gegekkel felel, vagy a Jobbik.net című honlapra – például Bolíviával kapcsolatban - írt cikkeit ajánlja ifjú eszmetársai figyelmébe.

Hogy pontosan mit csinált Rózsa-Flores, arra vonatkozóan világos válaszokat nem kaptunk, de forrásaink cáfolják, hogy a férfi pozíciót kapott volna a helyi Fideszben vagy Fidelitasban, igaz, utóbbiból már kiöregedett, lévén 1960-van született, és a szervezetnél 35 éves a korhatár. Nem volt párttag, sem tisztségviselő a Fideszben – mondják. Szerepe nagyjából 2006 nyarára-őszére koncentrálódott, a Fidelitas honlapja szerint a párfős csapat akciói szemétszedésre, sportszelet-árusításra, koszorúzásokra terjedtek ki. Eduardo „kulturális területen” tevékenykedett, bármit is jelentsen ez. Forrásaink különféle performanszokra, tiltakozásokra emlékeznek. 

Eduardo és a polgári erők válása ezt követően (bár egyik helyi forrásunk szerint véglegesen nagyjából egy éve) következett be, s igazán nem nevezhető viharosnak. „Hamar világossá vált, hogy ő nálunk radikálisabb válaszokat keres, nagyobb megmozdulást akart például 2006 őszén, mint mi. Egy ideig eljárt a Fidesz rendezvényeire, majd ugyanúgy ő hagyott el minket, ahogyan korábban ő talált ránk” – emlékezik a pásztói Fidesz vezetője.

A Fidelitastól Rózsa-Flores annyira eltávolodott, hogy tavaly augusztusban már őket szapulta. Egészen sajátos képződményként jelent meg ugyanis a grúziai orosz bevonulás idején a Jász Nemzet nevű csoport (?), amely a „grúz agresszorokkal szemben” állt ki az oszét nemzet függetlensége mellett. Felhívásukat Eduardo is kitette blogjára, ez alapján a demonstrációt éppen a Fidelitas tüntetésével egyidőben szervezték, s azt is aláhúzzák: „Elítéljük az SZDSZ Új Generáció és a Fidelitas éretlen akcióit.” A filmszínészettől kezdve a versíráson ár számtalan egyébbel próbálkozó Rózsa-Flores abba az irányba hagyta el a polgári erőket, amerről érkezett.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
hvg.hu Világ

Bolívia: az "utolsó KISZ-titkár" volt az egyik lelőtt férfi

Két magyar és egy ír férfit lőttek le a rendőrök, egy magyart pedig letartóztattak Bolíviában, mert a gyanú szerint merényletet akartak elkövetni Evo Morales bolíviai elnök ellen. Az egyik magyar áldozat Eduardo Rózsa-Flores ("Chico"), a közismert kalandor és "hivatásos forradalmár", a Jobbik.net szerkesztője. Az áldozat egyik barátjától úgy tudjuk, az élve elfogott másik magyart megkínozták. Az ügynek számos tisztázaltan részlete van.

Egészségügyi befektetéseket, komolyabb gazdasági lépéseket várnak a kormánytól a közgazdászok

Egészségügyi befektetéseket, komolyabb gazdasági lépéseket várnak a kormánytól a közgazdászok

Tartsanak ki, őrizzék meg türelmüket, és maradjanak otthon!

Tartsanak ki, őrizzék meg türelmüket, és maradjanak otthon!

Dés László a Home office-ban: "A hatalom abnormális kiterjesztése a cél"

Dés László a Home office-ban: "A hatalom abnormális kiterjesztése a cél"