szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Három kormánybiztost nevezett ki Bajnai Gordon, közülük ketten eddig is ezt a tisztséget látták el. Hegedüs Dóra egy új, most létrehozott kormánybiztosi poszton a válságkezelő intézkedések végrehajtását koordinálja.

A Magyar Közlönyben megjelentek szerint a kormányfő négy államtitkárt nevezett ki a Miniszterelnöki Hivatalba (MeH): Csizmár Gábort - aki a MeH államtitkára volt -, Szigetvári Viktor kabinetfőnököt és Tordai Csabát. A negyedik Baja Ferenc, aki infokommunikációért felelős kormánybiztos is egyben.

Budai Bernadett a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón ezt megerősítve bejelentette: az államtitkárok mellett három kormánybiztost is kinevezett a kormányfő. Baja Ferencet - aki az államtitkári poszt mellett egyben kormánybiztos is, továbbá Suchman Tamást és Hegedüs Dórát.

A Magyar Közlönyben pénteken megjelent határozat szerint Hegedüs Dóra a válságkezelő program végrehajtásának összehangolásáért felelős kormánybiztos, akinek az a feladata, hogy javaslatokat tegyen az országot elért pénzügyi és gazdasági válság negatív hatásainak csökkentésére, és közreműködjön ezek megvalósításában. Továbbá figyelemmel kíséri a kormány válságkezelő programjának végrehajtását, és erről folyamatosan tájékoztatja a miniszterelnököt. Hegedüs Dóra kezdeményezhet kormánydöntést, miniszteri intézkedést, és havonta jelentést készít a kormánynak a válságkezelő programról.
 
Suchman Tamás megtartotta az országos jelentőségű fejlesztési programok megvalósításának kormányzati tevékenységét összehangoló kormánybiztosi posztját. A közlöny rögzíti, hogy tevékenységét díjazás nélkül látja el.

Budai Bernadett arról nem beszélt, hogy a Gyurcsány-kormány másik három kormánybiztosa (Tukacs István, Kondorosi Ferenc és Garamhegyi Ábel) kap-e újra feladatot.  

A kormányszóvivői tájékoztatón Budai Bernadett arra a kérdésre, hogy miért vett részt a kormány ülésén Ujhelyi István, azt válaszolta: "egyelőre meghívottként volt jelen, az államtitkárok köre bővülhet".

Az MTI úgy tudja, hogy várhatóan Ujhelyi István lesz a Miniszterelnöki Hivatalban Molnár Csaba miniszter mellett az "általános" államtitkár.

Azt a sajtóhírt, mely szerint Veres János a keleti kapcsolatokért felelős kormánybiztosi posztot kapná, Budai Bernadett nem tudta megerősíteni, de, mint mondta, bővülhet a kormánybiztosok, államtitkárok köre.

Az MTI információ szerint eldőlt, hogy Keller Lászlót, a Pénzügyminisztérium államtitkári posztján Katona Tamás váltja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itthon

Bajnai utolérte Orbánt

A Szonda Ipsos szerint az új kormányfő megválasztása utáni napon készült felmérésből kiderült: a válaszadók ugyanannyira tartják alkalmasnak a kormányzásra Bajnai Gordont, mint Orbán Viktort - írja a Népszabadság.

MTI Itthon

Bajnai elszántságot és önfeláldozást kér minisztereitől

Bajnai Gordon szerint az új kormány felelőssége a rövid ideig tartó mandátuma ellenére is nagyon nagy, ezért a kormánytagoktól ehhez illő elszántságot, komolyságot, őszinteséget, együttműködést és helyenként önfeláldozást vár el.

Kapitulálni vagy ragaszkodni a tisztességhez? Rudolf Péter első rendezése a Vígben

Kapitulálni vagy ragaszkodni a tisztességhez? Rudolf Péter első rendezése a Vígben

Nagyobb elektromos hatótávval támad a felfrissített hibrid Porsche Cayenne

Nagyobb elektromos hatótávval támad a felfrissített hibrid Porsche Cayenne

Felfüggesztette Jeremy Corbyn tagságát a brit Munkáspárt

Felfüggesztette Jeremy Corbyn tagságát a brit Munkáspárt