szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Santa Cruz katonai védelmének megszervezésére utazott Bolíviába Rózsa-Flores Eduardo, akit április 16-án lőttek agyon a helyi rendőrök. A bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú férfi erről egy tavaly rögzített interjúban beszélt, amelyet a Magyar Televízió kedden sugárzott.

A Kepes András által még Magyarországon készített interjúban Rózsa-Flores Eduardo azt mondta: szülőhelyéről, Santa Cruzból kérték fel, hogy segítsen megszervezni az országrész védelmét, mert "kezdett olyan helyzet kialakulni az országban, hogy félő volt, erőszakos cselekményekre kerülhet sor". Elmondása szerint az őt megkeresők célja az, hogy politikai eszközökkel, "de erőt felmutatva" elérjék Santa Cruz függetlenségének kikiáltását.

"Nem nagyon kellett győzködjenek" - jegyezte meg, hozzátéve: nem tervezik, hogy támadást indítanak a kormányzati központ, La Plaz ellen, csak a védekezésre gondolnak. "Nem arról van szó, hogy elmegyek a bolíviai dzsungelbe, és Che Guevarát játszom" - hangsúlyozta.

Rózsa-Flores filmszínészként
© MTI
Rózsa-Flores Eduardo szólt arról is, hogy a hadsereg megszervezéséhez és a fegyverek beszerzéséhez szükséges pénz rendelkezésére áll azoknak, akik felkérték őt. Hozzátette: a fegyvereket - külföldről vagy helyben - nem legális csatornákon keresztül fogják beszerezni azok, akiknek ez lesz a dolguk.

Kepes András kérdésére válaszolva elismerte, hogy a bolíviai központi kormány valószínűleg tud róla. A beszélgetésből kiderült: a férfi bízott abban, hogy nem tudják elfogni. Elmondta azt is, hogy megbízói csempészik majd át Brazíliából, valahol az őserdőben. Rózsa-Flores Eduardo beszélt arról is, hogy jelezte a felkérőknek: nincsenek feltételei. "Zsoldos sose voltam, sose leszek" - hangsúlyozta, és tagadta, hogy katona volna. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy nem fél a haláltól, mert ha a szülőföldjén történik vele valami, akkor az így volt "megírva", és a szülőhazája a legjobb hely a halálra.

A bolíviai rendőrök április 16-án egy Santa Cruz-i szállodában lőtték le Rózsa-Flores Eduardót, a Romániából, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. A bolíviai hatóságok szerint egy "terrorista csoportot" számoltak fel, amely mások mellett Evo Morales elnök életére tört. Rózsa-Flores Eduardót másnap eltemették Santa Cruzban. A rendőrség egy másik magyar és egy bolíviai-horvát állampolgárt őrizetbe vett.

A Különös történetek című műsor szerkesztője, Kepes András korábban az MTI-nek azt mondta, hogy a beszélgetés gyakorlatilag végrendeletnek készült. "Ez egy titkos felvétel volt, operatőr sem volt benn, csak mi ketten és egy kamera. Eduardo megkért, hogy erről a felvételről ne beszéljek senkinek, és a lelkemre kötötte, hogy ne hozzam nyilvánosságra, amíg ő esetleg visszajöhet, illetve abban az esetben, ha nem térne vissza, azt teszek a kazettával, amit akarok" - mondta Kepes András.

"Szerette volna, ha kimegyek forgatni, de mondtam, hogy ez nem az én műfajom, bár forgattam már vele a délszláv háborúban a kilencvenes évek elején, az azonban egy más helyzet volt. Én a kamaszkoromat Dél-Amerikában töltöttem, ez volt az egyik közös kapocs köztünk. Azt mondta, egyetlen emberben bízik meg: bennem, és nekem mondja el gyakorlatilag a végrendeletét, hogy miért is ment oda, és mit gondol a bolíviai helyzetről" - mondta Kepes. Kepes András három dokumentumfilmet forgatott Rózsa-Flores Eduardo életéről, a legutóbbit tavaly októberben mutatták be.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Világ

A bolíviai rezsim destabilizálása lehetett Rózsa-Floresék célja

Nemcsak a rendőrség, de a Nemzetbiztonsági Hivatal munkatársai is részt vettek azon a házkutatáson, amelyet a Bolíviában lelőtt Eduardo Rózsa-Flores szurdokpüspöki otthonában tartottak szombaton - értesült a hvg.hu. Forrásaink szerint Rózsa-Flores valóban a bolíviai kormány ellen „dolgozhatott”, de csoportjával nem likvidálni akarta az elnököt; célja a rezsim destabilizálása, meggyengítése lehetett.

hvg.hu Itthon

Amikor Eduardo Rózsa-Flores a Fidesszel kacérkodott

A Bolíviában lelőtt magyar származású „kalandor”, Eduardo Rózsa-Flores 2006-ban a pásztói Fideszt erősítette „kulturális szervezőként”, pártkötődésével egy interjúban is kérkedett, az igazság azonban az, hogy rövid úton tovább állt arra, amerről jött: a radikálisabb szervezetek felé.

MTI Világ

Balázs: belpolitikai küzdelmek áldozatai lehettek Rózsa-Floresék

A külügyminiszter szerint nem lehet kizárni, hogy bolíviai belpolitikai küzdelmek áldozataivá váltak a csütörtökön megölt és elfogott magyarok. "Nem látjuk pontosan, hogy mennyiben használták őket eszköznek, mennyiben voltak céljai esetleges bolíviai belpolitikai manővereknek" - mondta Balázs Péter hétfőn Budapesten.

MTI Világ

A bolíviai kommandós akció homályos háttere

Bolíviai kommandósok csütörtökön helyi idő szerint hajnali fél négy körül lendültek akcióba Santa Cruz városban, a Las Américas nevű szálloda negyedik emeletén. Ami eddig biztos: Eduardo Rózsa Florest, Magyarosi Árpádot és Michael Martin Dwyert agyonlőtték, Mario Tadicot és Tóásó Elődöt őrizetbe vették.

MTI Világ

Rózsa-Flores ügye: a bolíviaiak hallgatnak, Budapest kivár

Közös cellába került a csütörtöki bolíviai kommandósakció két túlélője: a magyar Tóásó Elődöt és a horvát származású Mario Tadicot a hétvégén szállították át egy biztonságosabb börtönbe - mondta a külügyi szóvivő hétfőn. Szelestey Lajos arról is beszélt: a magyar konzul és a kijelölt ügyvéd hétfő este újra meglátogatják Tóásó Elődöt a börtönben.

MTI Itthon

Tóásó Előd a bolíviai veszélyekről írt egy ismerősének

Rózsa Flores Eduardo, Tóásó Előd és csoportja az Evo Morales ellen küzdő ellenzékhez tartozott, amely autonómiát akart Bolívia keleti részén - mondta hétfőn az MTI-nek a Székelyföldön lakó Nagy Attila, aki internetes barátságban volt Tóásó Előddel.

MTI Világ

Eltemették Rózsa-Florest

A bolíviai Santa Cruzban előző nap hajnalban végrehajtott kommandóakció három külföldi halottja közül pénteken eltemették a magyar-bolíviai Rózsa-Flores Eduardót, míg két társa, Magyarosi Árpád és Dwyer Michael Martin holtteste egyelőre a sorsára vár – jelentette szombaton az El Deber című bolíviai lap online kiadása.

hvg.hu Világ

Bolívia: az "utolsó KISZ-titkár" volt az egyik lelőtt férfi

Két magyar és egy ír férfit lőttek le a rendőrök, egy magyart pedig letartóztattak Bolíviában, mert a gyanú szerint merényletet akartak elkövetni Evo Morales bolíviai elnök ellen. Az egyik magyar áldozat Eduardo Rózsa-Flores ("Chico"), a közismert kalandor és "hivatásos forradalmár", a Jobbik.net szerkesztője. Az áldozat egyik barátjától úgy tudjuk, az élve elfogott másik magyart megkínozták. Az ügynek számos tisztázaltan részlete van.

Sosem hallott zenei élményt ígér egy Brian May által is támogatott új lejátszó

Sosem hallott zenei élményt ígér egy Brian May által is támogatott új lejátszó

UV-fénykard és orvos nélküli kórház: a mesterséges intelligencia is segít legyőzni a járványt

UV-fénykard és orvos nélküli kórház: a mesterséges intelligencia is segít legyőzni a járványt

Izgalmas kiegészítőt talált ki telefonjaihoz a Samsung

Izgalmas kiegészítőt talált ki telefonjaihoz a Samsung