szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Gyurcsány Ferenc lemondása és Bajnai Gordon miniszterelnökké válása növelte a két nagy párt, a Fidesz és az MSZP közötti különbségeket, míg a Jobbik elérte a parlamentbe jutási küszöböt - derült ki a Századvég és a Forsense közvélemény-kutatásából, amelynek eredményéről kedden tájékoztatták az MTI-t.

Az április 7. és 17. között 1006 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt megkeresésével végzett kutatás kimutatta, hogy bár általánosan rossz a közhangulat, áprilisban a választási hajlandóság 59 százalékos volt. A Fidesz az összes megkérdezett körében 2 százalékpontot javítva 30 százalékon áll, míg az MSZP változatlanul 11 százalékos. A két kisebb parlamenti párt, az MDF és az SZDSZ támogatottsága egyaránt 1 százalék. A Jobbik szavazóinak aránya jelenleg 3 százalék a teljes lakosság körében, a többi parlamenten kívüli kispárt együttes támogatottsága pedig 1 százalékos.

A biztos pártválasztók közül a felmérés szerint hetven százalék adná voksát a Fideszre és 18 százalék az MSZP-re. A két kisebbik parlamenti párt, az SZDSZ és az MDF pedig 2, illetve 1 százalékot kapna. A Jobbik viszont - a kutatások során először - elérte a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt a biztos pártválasztók körében.

Továbbra is negatív a felmérések szerint a Gyurcsány-kormány utólagos megítélése; az összes megkérdezett 73 százaléka adott negatív és 23 százalék pozitív értékelést. A politikával kapcsolatos általános elégedetlenséget jelzi, hogy a megkérdezettek közel fele (47 százalék) mind a kormánnyal, mind az ellenzékkel elégedetlen.

A Bajnai-kormány felállása után sem változott érdemben a közhangulat, a válaszadók közel hattizede továbbra is az előre hozott választások mellett áll - olvasható a tanulmányban. A válaszadók 28 százaléka tartja alkalmasnak Bajnai Gordont miniszterelnöknek, 42 százalékuk szerint alkalmatlan erre a posztra, sőt a kutatás eredményei azt mutatják, hogy az MSZP szavazói továbbra is inkább Gyurcsány Ferencben bíznak (44 százalék), mint Bajnai Gordonban (27 százalék).

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG Itthon

Fidesz-MSZP: 66-23

A közhangulat további romlását jelzi minden lehetséges mutató a Medián 2009. március 6-a és 10-e között, 1200 fő személyes megkérdezésével készített felmérése szerint, amelyet a legfrissebb HVG is közöl. A legszembetűnőbb változás, hogy tovább emelkedett azoknak az aránya, akik szerint az országban általában véve rossz irányba mennek a dolgok.

Orbán Viktor bejelentette, hogy jön az időseknek fenntartott idősáv a boltokban

Orbán Viktor bejelentette, hogy jön az időseknek fenntartott idősáv a boltokban

Nem minden boltban lesz az időseknek fenntartott idősáv

Nem minden boltban lesz az időseknek fenntartott idősáv

Kigyulladt egy családi ház a XV. kerületben, 3 embert mentettek ki a tűzoltók

Kigyulladt egy családi ház a XV. kerületben, 3 embert mentettek ki a tűzoltók