szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Lesből, szerda este fél tízkor lőtték hasba az 54 éves Kóka Jenőt, aki munkahelyére, esti műszakra igyekezett. A tettes ismeretlen. Az áldozat feleségével közös házban Tiszalök-Újtelep szélén lakott.

Lesben állhatott az elkövető és várt a kínálkozó alkalomra - mondta Tóth Gábor, az éjjel Tiszalökön lelőtt roma férfi sógora. Mint mondta, Kóka Jenő szerdán éppen az este 10 órakor kezdődő éjszakai műszakba indult volna a tiszavasvári gyógyszergyárba, ahol 30 éve gépkezelőként dolgozott, amikor zajt hallott, kiment az udvarra, és akkor lőtte le valaki. A lövés szívtájékon érte, a riasztott orvosok és a mentők erőfeszítései ellenére a helyszínen életét vesztette.    

Az 54 éves férfi ellen elkövetett gyilkosság Tiszalök Újtelepén, a Nefelejcs utca 27. szám alatt, a szélső házban történt.

Kiss Zsolt, az elhuny veje szerint az apósa és a családja rendezett körülmények között élt, munkahelyén a megbecsült dolgozók közé tartozott, többször kitüntették. Felesége is dolgozik, ő a tiszalöki faipari vállalat dolgozója 20 éve. A lelőtt férfit egy lánya és két unokája is gyászolja.

A helyiek szerint "nagy tűzerejű fegyvert" használt a gyilkos, s úgy vélték, ezt "a testből távozó golyó által ütött seb mérete is igazolja".

A megrendült telepiek azt is elmondták, ők már fél éve kérik, engedjék meg a hatóságok, hogy megszervezzék saját maguk védelmét. Szerintük ugyanis a rendőrségi járőrözés helyett inkább állandó felügyeletre lenne szükség. Többen azt is felvetették, hogy "a gyilkosság után le kellett volna zárni a Tiszalökről kivezető nyíregyházi, tokaji és tiszavasvári utat, hogy elfogják a gyilkost".

Balogh Mihály, a Tiszalöki Cigány Önkormányzat elnöke, a roma polgárjogi mozgalom megyei vezetője és az Országos Cigány Önkormányzat képviselője azt mondta: nyilván a rendőrségnek idő kellett ahhoz, hogy Tiszavasváriból a helyszínre érjenek, de ez 10 perc alatt megtörtént, s éjfélkor már a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai is a helyszínen voltak.

Lakatos István, a területi cigány önkormányzati közgyűlés elnöke elkeserítőnek tartja, hogy most már sorozatban fordul elő romák elleni támadás, gyilkosságokkal. "Valóban rettegésben élnek a romák, s a tiszalöki gyilkosság után még jobban félnek, hiszen Kóka Jenő személyében egy példásan élő cigányembert gyilkoltak meg."

Bartha László, a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője elmondta, hogy az NNI hét hasonló ügyben nyomoz: a galgaszentgyörgyi, a piricsei, a nyíradonyi, a tarnabodi, a nagycsécsi, az alsózsolcai és a tatárszentgyörgyi támadások ügyében. A rendőrség vizsgálja, a mostani eset beleillik-e a korábbi, hasonló bűncselekmények miatt folytatott nyomozásba.

Gömze Sándortól, Tiszalök polgármesterétől az MTI megtudta: a település külterületén, Tiszalök-Újtelepen történt a bűncselekmény, ahol többnyire romák élnek. Az áldozat is roma volt. Olyan ember, akinek munkahelye volt, rendszeresen dolgozott, a házban a feleségével élt - mondta Gömze.

Galéria, kattintson!
© MTI - Balázs Attila


Romák elleni támadások
Nagycsécs és Tatárszentszentgyörgy: hasonlóságok az elkövetésben
 
Halálbrigád állhat a romaellenes támadások mögött
A rendőrség honlapján közzétett közlemény szerint az ügyben emberölés bűntette miatt ismeretlen tettes ellen indult nyomozás. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság, a helyi rendőri erők és a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai az éjjel mindenre kiterjedő, részletes adatgyűjtést kezdtek.

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke azt mondta: a cigánysor utolsó házában lakott az 53 éves áldozat, aki rendezett körülmények között élt. A gyilkosság szerda este nem sokkal fél tíz előtt történt, a férfi épp munkába indult, amikor agyonlőtték.

Balogh Mihály, a helyi cigány önkormányzat vezetője azt mondta: információi szerint egy 9 milliméteres maroklőfegyverrel mellkason lőtték a férfit. Az áldozat a szomszédos település vegyipari üzemében dolgozott már több mint húsz éve, s épp kocsijába készült beszállni, amikor a támadás érte. A helyi roma önkormányzat és a szomszédok értesítették a rendőrséget.

Balogh Mihály elmondta azt is, hogy a férfi szomszédja egy nagy fekete autót látott, amelyből egy magas férfi szállt ki. Nem sokkal később a szomszéd nagy dörrenést hallott. A helyi romák a rendőrök kiérkezéséig biztosították a helyszínt. 

© MTI - Balázs Attila


Balogh szerint a mentők mintegy húsz percen keresztül próbálták újjáéleszteni a férfit sikertelenül. A lövés mellkason érte az áldozatot, vélhetően a szívét is megsértette, a lövedék végül a garázsajtóba fúródott. A rendőrség sürgősségi igazságügyi hatósági boncolást rendelt el, amelyet Debrecenben fognak elvégezni.

Esetek
Július 21-én a Pest megyei Galgagyörkön kevéssel éjfél után rálőttek három, romák lakta családi házra; több  lövedék az ablakokon keresztül az épület belsejében a falba fúródott, de személyi sérülés nem történt. 
Augusztus 8-án a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Piricsén Molotov-koktélokat dobtak két, romák által lakott házra, és lábon lőttek egy középkorú nőt, amikor kilépett az utcára.
Szeptember 5-én a hajdúsági Nyíradony-Tamásipusztán lövéseket adtak le arra a házra, amelyben romák aludtak, de személyi sérülés nem történt.
Szeptember 29-én rálőttek és Molotov-koktélokat hajítottak romák családi házaira a Heves megyei  Tarnabodon, a rendőrség három férfit gyanúsít a bűncselekmény elkövetésével.
November 3-án a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Nagycsécsen ismeretlen tettesek Molotov-koktélt dobtak és rálőttek két, egymással szemben lévő nagycsécsi családi házra; a támadásban egy 43 éves roma férfi és egy 40 éves roma nő a helyszínen életét vesztette.
2008. december 15-én a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Alsózsolca romatelepén egy 19 éves fiatalember fát vágott az udvaron, amikor kétszer rálőttek. A férfi életveszélyesen megsérült, élettársát csak súrolta a lövedék. 
2009. február 22-én Tatárszentgyörgyön éjjel - feltehetően Molotov-koktéltól - tűz ütött ki egy roma család házában. A tűzből menekülő apát és 5 éves kisfiát lelőtték, hatéves kislánya súlyos sérüléseket szenvedett. (Február 28-án újabb családi ház gyulladt ki tatárszentgyörgyi cigánysoron, a ház üres volt, s a vizsgálatok szerint nem gyújtogatás okozta a tüzet.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Súlyosbították a szigetvári cigányverők büntetését

Etnikai csoport tagja elleni erőszak elkövetésében találta bűnösnek és jogerősen szabadságvesztésre ítélte a Baranya Megyei Bíróság azt az öt fiatalt, akiket a Pécsi Városi Bíróság első fokon még garázdaságért marasztalt el két roma nő tavaly januári, szigetvári megtámadása miatt.

Százmilliárd eurókat bukott az EU kulturális szektora

Százmilliárd eurókat bukott az EU kulturális szektora

Pálinkás József pártja is csatlakozna az ellenzéki összefogáshoz

Pálinkás József pártja is csatlakozna az ellenzéki összefogáshoz

A koronavírus miatt megbetegedett tanárok négyötöde nem kapta meg a 100 százalékos munkabérét

A koronavírus miatt megbetegedett tanárok négyötöde nem kapta meg a 100 százalékos munkabérét