szerző:
MTI

Lesből, szerda este fél tízkor lőtték hasba az 54 éves Kóka Jenőt, aki munkahelyére, esti műszakra igyekezett. A tettes ismeretlen. Az áldozat feleségével közös házban Tiszalök-Újtelep szélén lakott.

Lesben állhatott az elkövető és várt a kínálkozó alkalomra - mondta Tóth Gábor, az éjjel Tiszalökön lelőtt roma férfi sógora. Mint mondta, Kóka Jenő szerdán éppen az este 10 órakor kezdődő éjszakai műszakba indult volna a tiszavasvári gyógyszergyárba, ahol 30 éve gépkezelőként dolgozott, amikor zajt hallott, kiment az udvarra, és akkor lőtte le valaki. A lövés szívtájékon érte, a riasztott orvosok és a mentők erőfeszítései ellenére a helyszínen életét vesztette.    

Az 54 éves férfi ellen elkövetett gyilkosság Tiszalök Újtelepén, a Nefelejcs utca 27. szám alatt, a szélső házban történt.

Kiss Zsolt, az elhuny veje szerint az apósa és a családja rendezett körülmények között élt, munkahelyén a megbecsült dolgozók közé tartozott, többször kitüntették. Felesége is dolgozik, ő a tiszalöki faipari vállalat dolgozója 20 éve. A lelőtt férfit egy lánya és két unokája is gyászolja.

A helyiek szerint "nagy tűzerejű fegyvert" használt a gyilkos, s úgy vélték, ezt "a testből távozó golyó által ütött seb mérete is igazolja".

A megrendült telepiek azt is elmondták, ők már fél éve kérik, engedjék meg a hatóságok, hogy megszervezzék saját maguk védelmét. Szerintük ugyanis a rendőrségi járőrözés helyett inkább állandó felügyeletre lenne szükség. Többen azt is felvetették, hogy "a gyilkosság után le kellett volna zárni a Tiszalökről kivezető nyíregyházi, tokaji és tiszavasvári utat, hogy elfogják a gyilkost".

Balogh Mihály, a Tiszalöki Cigány Önkormányzat elnöke, a roma polgárjogi mozgalom megyei vezetője és az Országos Cigány Önkormányzat képviselője azt mondta: nyilván a rendőrségnek idő kellett ahhoz, hogy Tiszavasváriból a helyszínre érjenek, de ez 10 perc alatt megtörtént, s éjfélkor már a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai is a helyszínen voltak.

Lakatos István, a területi cigány önkormányzati közgyűlés elnöke elkeserítőnek tartja, hogy most már sorozatban fordul elő romák elleni támadás, gyilkosságokkal. "Valóban rettegésben élnek a romák, s a tiszalöki gyilkosság után még jobban félnek, hiszen Kóka Jenő személyében egy példásan élő cigányembert gyilkoltak meg."

Bartha László, a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője elmondta, hogy az NNI hét hasonló ügyben nyomoz: a galgaszentgyörgyi, a piricsei, a nyíradonyi, a tarnabodi, a nagycsécsi, az alsózsolcai és a tatárszentgyörgyi támadások ügyében. A rendőrség vizsgálja, a mostani eset beleillik-e a korábbi, hasonló bűncselekmények miatt folytatott nyomozásba.

Gömze Sándortól, Tiszalök polgármesterétől az MTI megtudta: a település külterületén, Tiszalök-Újtelepen történt a bűncselekmény, ahol többnyire romák élnek. Az áldozat is roma volt. Olyan ember, akinek munkahelye volt, rendszeresen dolgozott, a házban a feleségével élt - mondta Gömze.

Galéria, kattintson!
© MTI - Balázs Attila


Romák elleni támadások
Nagycsécs és Tatárszentszentgyörgy: hasonlóságok az elkövetésben
 
Halálbrigád állhat a romaellenes támadások mögött
A rendőrség honlapján közzétett közlemény szerint az ügyben emberölés bűntette miatt ismeretlen tettes ellen indult nyomozás. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság, a helyi rendőri erők és a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai az éjjel mindenre kiterjedő, részletes adatgyűjtést kezdtek.

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke azt mondta: a cigánysor utolsó házában lakott az 53 éves áldozat, aki rendezett körülmények között élt. A gyilkosság szerda este nem sokkal fél tíz előtt történt, a férfi épp munkába indult, amikor agyonlőtték.

Balogh Mihály, a helyi cigány önkormányzat vezetője azt mondta: információi szerint egy 9 milliméteres maroklőfegyverrel mellkason lőtték a férfit. Az áldozat a szomszédos település vegyipari üzemében dolgozott már több mint húsz éve, s épp kocsijába készült beszállni, amikor a támadás érte. A helyi roma önkormányzat és a szomszédok értesítették a rendőrséget.

Balogh Mihály elmondta azt is, hogy a férfi szomszédja egy nagy fekete autót látott, amelyből egy magas férfi szállt ki. Nem sokkal később a szomszéd nagy dörrenést hallott. A helyi romák a rendőrök kiérkezéséig biztosították a helyszínt. 

© MTI - Balázs Attila


Balogh szerint a mentők mintegy húsz percen keresztül próbálták újjáéleszteni a férfit sikertelenül. A lövés mellkason érte az áldozatot, vélhetően a szívét is megsértette, a lövedék végül a garázsajtóba fúródott. A rendőrség sürgősségi igazságügyi hatósági boncolást rendelt el, amelyet Debrecenben fognak elvégezni.

Esetek
Július 21-én a Pest megyei Galgagyörkön kevéssel éjfél után rálőttek három, romák lakta családi házra; több  lövedék az ablakokon keresztül az épület belsejében a falba fúródott, de személyi sérülés nem történt. 
Augusztus 8-án a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Piricsén Molotov-koktélokat dobtak két, romák által lakott házra, és lábon lőttek egy középkorú nőt, amikor kilépett az utcára.
Szeptember 5-én a hajdúsági Nyíradony-Tamásipusztán lövéseket adtak le arra a házra, amelyben romák aludtak, de személyi sérülés nem történt.
Szeptember 29-én rálőttek és Molotov-koktélokat hajítottak romák családi házaira a Heves megyei  Tarnabodon, a rendőrség három férfit gyanúsít a bűncselekmény elkövetésével.
November 3-án a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Nagycsécsen ismeretlen tettesek Molotov-koktélt dobtak és rálőttek két, egymással szemben lévő nagycsécsi családi házra; a támadásban egy 43 éves roma férfi és egy 40 éves roma nő a helyszínen életét vesztette.
2008. december 15-én a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Alsózsolca romatelepén egy 19 éves fiatalember fát vágott az udvaron, amikor kétszer rálőttek. A férfi életveszélyesen megsérült, élettársát csak súrolta a lövedék. 
2009. február 22-én Tatárszentgyörgyön éjjel - feltehetően Molotov-koktéltól - tűz ütött ki egy roma család házában. A tűzből menekülő apát és 5 éves kisfiát lelőtték, hatéves kislánya súlyos sérüléseket szenvedett. (Február 28-án újabb családi ház gyulladt ki tatárszentgyörgyi cigánysoron, a ház üres volt, s a vizsgálatok szerint nem gyújtogatás okozta a tüzet.)

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Súlyosbították a szigetvári cigányverők büntetését

Etnikai csoport tagja elleni erőszak elkövetésében találta bűnösnek és jogerősen szabadságvesztésre ítélte a Baranya Megyei Bíróság azt az öt fiatalt, akiket a Pécsi Városi Bíróság első fokon még garázdaságért marasztalt el két roma nő tavaly januári, szigetvári megtámadása miatt.

Épül a cuki NER: a Takarékbank vezetője a főzési szokásairól vallott a Mindmegette.hu-n

Épül a cuki NER: a Takarékbank vezetője a főzési szokásairól vallott a Mindmegette.hu-n

Nem lehet belenézni az anyagokba, amik alapján Orbánék leszavazták a klímasemlegességet

Nem lehet belenézni az anyagokba, amik alapján Orbánék leszavazták a klímasemlegességet

Szerdától drágul a benzin

Szerdától drágul a benzin

Lázár Jánossal lehet együtt kocsikázni egy Ladában

Lázár Jánossal lehet együtt kocsikázni egy Ladában

Soha ennyien nem voltak kíváncsiak előben a foci-Eb-re

Soha ennyien nem voltak kíváncsiak előben a foci-Eb-re

Egyenest a kőkerítés lett az autóstalálkozó vége – videó

Egyenest a kőkerítés lett az autóstalálkozó vége – videó