szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Miniszterelnöki Hivatal (MeH) fő feladata a Bajnai-kormány alatt szinte kizárólag a válságkezelés központi koordinációja - mondta Molnár Csaba kancelláriaminiszter.

"Speciális feladatunk van a következő egy évben, hiszen a kormány egy nagyon egyértelmű időszakra, egy évre és egy nagyon egyértelmű feladatra vállalkozott, ez pedig a gazdasági válság hatásainak kezelése" - fogalmazott. Ezért nem is kormány-, hanem válságkezelő programot alkottak.

Molnár Csaba hozzátette: szakértői karakterű válságkezelő kormányzást fognak megvalósítani a következő egy évben, és mindez speciális feladatokat támaszt a minisztériummal szemben. Mint mondta, ezért hoznak létre "profiltisztítással" egy hatékony kancelláriát, így minden, a válságkezeléstől idegen feladat kikerül a MeH szervezeti kereteiből.

Közölte, hogy a kutatás és a fejlesztés, a technológiai innováció, a tudománypolitika elsősorban a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter feladatai közé tartozik a jövőben. Megjegyezte, dolgoznak azon, hogy a miniszterelnök közvetlen rálátását biztosító tanács legyen az, amely meghozza az ezzel kapcsolatos politikai döntéseket.

A kancelláriaminiszter elmondta, hogy az Új rend és szabadság programját az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium felügyeli, míg a nemzeti, etnikai kisebbségekkel, a nemzetpolitikával, a határon túli magyarokkal kapcsolatos ügyeket Kiss Péter tárca nélküli miniszter koordinálja.

Molnár a MeH fő feladatai közzé sorolta a stratégiai feladatképzést, a kormány munkájának stratégiai koordinálását és irányítását. "Nagyon kegyetlen szigorúsággal fogjuk betartani a határidőket" a minisztériumokkal - fűzte hozzá.

A kormányzatban kevesebb politikai vezető lesz, akik kevesebbet fognak keresni. A korábbi 23 helyett 21 államtitkár lesz, a MeH-ben hét helyett hat államtitkár dolgozik. A szakállamtitkárok kinevezésének még nincsen vége.

15 százalékkal csökken a miniszterek illetménye, illetve az államtitkároké is. Ugyancsak  csökken a miniszterek, államtitkárok külföldi napidíja. Megjegyezte, a kancelláriaminiszter közvetlen munkatársainak száma 30 százalékkal csökkent. Megszüntetik a szakmapolitikai szakállamtitkárságot, mivel nincsen szükség külön szervezeti egységet erre fenntartani, ezért ezeket a feladatokat a jogi és a közigazgatási államtitkár irányítja majd.

Molnár Csaba beszámolt arról, hogy a kormánykabinet a jövőben válságkezelő kabinetté válik, minden keddi ülésen a válságkezelő döntések előkészítésével, a végrehajtás ellenőrzésével külön napirend keretében foglalkoznak. Elmondta, hogy ennek a munkának a támogatására egy válságkezelő programiroda jön létre kormánybiztos irányításával, ezt a posztot Hegedüs Dóra szakállamtitkár tölti be.

A kormány következő ülésén tárgyalja a válságkezelő terv végleges formáját. A miniszter azt mondta, úgy számolnak, hogy közel két tucatnyi törvény módosítása történik meg a parlamentben, ezért azt javasolják, hogy az Országgyűlés június végig ülésezzen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Veres kormánybiztos lesz, témája a keleti piacok

Veres János volt pénzügyminiszter kormánybiztosként a keleti gazdasági kapcsolatokért felel, ezért a tevékenységéért nem kap javadalmazást - jelentett be Molnár Csaba kancelláriaminiszter.

MTI Gazdaság

Jóváhagyták Molnár Csaba miniszteri jelölését

Az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága szerdán 16 igen, 10 nem és 1 tartózkodás mellett jóváhagyta Molnár Csaba miniszteri jelölését a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi minisztérium (KHEM) élére.

Itthon

Bajnai: soha nem látott keménység az adóztatásban

Bajnai Gordon számára a válságkezelő csomag egyes elemei érzelmileg, míg mások szakmailag fájdalmasak, de ezeket is muszáj meglépni ahhoz, hogy tartani lehessen a 3 százalékos költségvetési hiányt, visszatérjen Magyarország iránt a külföldi befektetők bizalma, és újra stabil legyen a forint árfolyama. A kormányfő erről az Kossuth Rádióban beszélt.

MTI Itthon

A Fidesz és az SZDSZ 100-100 milliót küld az EP-választásra

Az MSZP és az MDF csak az európai parlamenti (EP) választások kampányának lezárultával közli, hogy mennyit költött, a Fidesz legfeljebb 100 millió forintot, míg az SZDSZ körülbelül 100 millió forintot szán a kampányra, a KDNP-nek nem lesz önálló választási kasszája, mivel jelöltjei a Fidesz EP-listáján szerepelnek, s a kampány is közös lesz - közölték a parlamenti pártok.

Ököllel ütöttek meg két fiút egy bevásárlóközpontban

Ököllel ütöttek meg két fiút egy bevásárlóközpontban

Laborban előállított csirkehús kerül forgalomba Szingapúrban

Laborban előállított csirkehús kerül forgalomba Szingapúrban

28 évig tarthatta fogságban a fiát egy svéd nő

28 évig tarthatta fogságban a fiát egy svéd nő