szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Biztonsági rendszer és szolgálat létrehozását tervezik a pápai polgármesteri hivatalnál - mondta Áldozó Tamás, a város alpolgármestere.

A hivatalban ugyanis van néhány olyan munkaterület, ahol a köztisztviselő fokozottabban van kitéve agressziónak - mondta, rámutatva: ilyen az adóigazgatás, ezen belül is különösen a gépjárműadóval kapcsolatos ügyintézés, de "kritikus munkaterület" a szociális igazgatás is. Az alpolgármester szerint "különösen gubancos" a gyámügyi igazgatás, gyakori vitákkal, veszekedésekkel. 

Áldozó Tamás szerint a segélyezések esetében például "tömegével vannak olyan nyilatkozatok, amelyek a magánokirat-hamisítás gyanúját is felvetik". Ilyenek például az együttélésre vagy különélésre vonatkozó nyilatkozatok, attól függően, hogy a segély melyik esetre állapítható meg - tette hozzá. 

A környezettanulmányok során pedig rendre az derül ki, hogy egészen más a valós helyzet, mint az a nyilatkozatban szerepel - mondta az alpolgármester, megjegyezve: nem ritka eset az sem, hogy hamis orvosi igazolást nyújtanak be a közhasznú munka elkerülésére. De előfordult az is, hogy az orvos jelezte: fenyegetés hatására volt kénytelen kiadni az igazolást a munkára való alkalmatlanságról.

Áldozó Tamás szerint a polgármesteri hivatalokban - így Pápán is - főleg a női ügyintézőket éri gyakran agresszió, amellyel szemben ők - lelki habitusuk és fizikai adottságaik miatt - nem tudnak védekezni. Tettlegességig ugyan még nem fajultak a pápai önkormányzatnál az események, de ez nem egyszer csak "egy hajszálon" múlott - mondta az alpolgármester, megjegyezve, hogy az ügyintézőkkel való kiabálás, ordítozás és a fenyegető fellépés viszont szinte mindennapos. 

Az ügyintézők biztonságának kérdését nem lehet és nem is akarják "megkerülni", ezért a "leghatározottabban fontolóra vették" egy hivatali biztonsági rendszer bevezetését és szolgálat felállítását - nyilatkozta az alpolgármester.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!