szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A holokauszt-tagadás büntethetőségéről szóló törvényjavaslatot kezdeményez az MSZP-frakció jövő héten a parlamentben - jelentette be Simon Gábor, a Magyar Szocialista párt (MSZP) választmányának elnöke szombaton Budapesten, a testület ülésének kezdetén.

Az országgyűlési képviselőknek feladatuk, hogy törvényt alkossanak a holokauszt-tagadók megbüntetésére - hangsúlyozta a kormánypárti képviselő. Simon Gábor hozzátette, azon lesz, hogy ez a törvény még a mostani ciklusban megszülessen.

Radnóti Miklós költő születésének 100. évfordulója kapcsán azt mondta, ma újra csizmák menetelését hallani, jelszavakat skandálnak nyilas jelmezbe öltözött szörnyetegek, akik nyíltan vállalják a holokauszt tagadását.

A választmányi elnök szerint az MSZP-nek, az egész baloldalnak, az egész magyar népnek kötelessége ezeket a jelenségeket elítélnie, kötelessége, hogy a büntetés minden erejével fellépjen azokkal szemben, akik képesek hazugságnak nevezni a történelemnek ezt a részletét.

A múlt héten szombaton szélsőjobboldali nézeteket valló szervezetek, köztük a Magyar Gárda 60 fős egysége, a budai Várban, a német nagykövetség előtt tartottak holokauszt-tagadó demonstrációt. Egy nappal a holokauszt emléknapjához kapcsolódó Élet Menete rendezvény előtt katonai egyenruhát viselő, kopaszra nyírt fiatalok, szkinhedek és szimpatizánsaik, valamint a Magyar Gárda tagjai a Clark Ádám térről rendőri biztosítás mellett vonultak a német külképviselet kordonnal lezárt épülete elé.

A tüntetéssel összefüggésben Hiller István oktatási és kulturális miniszter törvényjavaslatot javasolt a holokauszt-tagadás ellen, míg a Fidesz parlamenti vizsgálóbizottságot kezdeményezett a neonáci tüntetés kivizsgálására.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Riasztás a holokauszttagadók és a rasszista eszmék miatt

Az antiszemitizmus és a holokauszttagadás miatt szóló riasztócsengőt meg kell hallani, az utóbbi időben ugyanis többen tudatosan és ismétlődően nyúlnak a rasszizmus elhasznált, poshadt levegőjű eszméihez - mondta a Simon Wiesenthal-díjak vasárnapi budapesti átadásakor Harsányi László, a Nemzteti Kulturális Alap bizottságának elnöke.

MTI Itthon

A TASZ nem büntetné a holokauszttagadást

Nem tartja kívánatosnak a holokauszt tagadásának büntetését a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevű jogvédő szervezet; közleményükben úgy fogalmaztak: az ilyen beszédet nem büntetni kell, hanem egyértelművé tennie, hogy aki ilyet mond, az kiírja magát a demokratikus közéletből.

MTI Itthon

Holokauszttagadás: egy hetet kapott a BRFK

Egy hetet kapott a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK), hogy elkészítse a hétvégi holokauszttagadó demonstrációval kapcsolatos, mindenre kiterjedő jelentését az országos rendőrfőkapitánynak - közölte újságírókkal Tóth Gábor, a BRFK vezetője kedden.

MTI Világ

Horogkereszteket mázoltak egy holokauszt emlékműre

Fekete horogkereszteket mázoltak a Párizs környéki Drancyban, a holokauszt idején deportált zsidók emlékhelyén a jelképes vagonra és az emlékmű falára - közölte szombaton a francia belügyminisztérium.

MTI Kult

Személycsere a Holokauszt Emlékközpont élén

A Holocaust Közalapítvány 2009. április 21-től Harsányi Lászlót nevezte ki a Holokauszt Emlékközpont ügyvezető igazgatójának; Martinkovits Judit, akinek megbízatása a napokban járt le, a továbbiakban igazgató-helyettesként vesz részt az intézmény munkájában - közölte a Holokauszt Emlékközpont szerdán az MTI-vel.

MTI Itthon

Holokauszttagadók demonstrációja a Várban

Holokauszttagadó demonstrációt tartottak szélsőjobboldali nézeteket valló szervezetek, köztük a Magyar Gárda 60 fős egysége szombat délután a budai Várban, a német nagykövetség előtt.

Rendeletben mondta ki a kormány: néha ihatnak a bolti dolgozók

Rendeletben mondta ki a kormány: néha ihatnak a bolti dolgozók

Nizza a 2021-es karneválját is lemondta a koronavírus miatt

Nizza a 2021-es karneválját is lemondta a koronavírus miatt

Radar360: Orbán jelzett Szájernek, Tusk Orbánnak

Radar360: Orbán jelzett Szájernek, Tusk Orbánnak