Állatkihajtási ünnepet tartottak a hétvégén Hortobágyon: több száz állatot tereltek át a Kilenclyukú hídon. Marhák, csikósok, ostorok - képösszeállítás.

Szent György-napi állatkihajtás i ünnepet tartottak szombaton a Hortobágyon; ebből az alkalomból valamennyi állatot a nyári legelőkre terelték. Ez az az alkalom, amikor a jószágok "rovásra kerülnek", vagyis rovásfára vésik a pusztába kihajtott állatok számát. A csikósoknak, a gulyásoknak, a juhászoknak és a kondásoknak pedig a behajtáskor kell majd elszámolniuk az állatokkal, vagyis igazolni, hogy az állatlétszám megegyezik a fára vésett rovások számával. Ha megegyezik, az azt jelenti, hogy jól őrizték a rájuk bízott jószágokat a nyári hónapokban.

Galéria, kattintson! © Stiller Ákos


A Hortobágyi Nemzeti Park területén 200 lovat, 2.800 szürkemarhát, 250 házi bivalyt, 2.000 fehér és fekete rackajuhot és 300 mangalica sertést tartanak.


© Stiller Ákos

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!